galéria megtekintése

Kutyát mentett a NOL

0 komment

NOL

A hét elején néhány kolléga megmentett egy magára hagyott kutyát. Pabló – a körülményekhez képest – szerencsés, már otthon van, de nagyjából 100 ezer kutya kóborol a magyar utcákon. Utánajártunk, mi a teendő, ha segíteni szeretnénk egy kóbor eben.

Néhány nappal ezelőtt egy nagytestű, fekete kutya fogadott bennünket a szerkesztőség bejárata előtt. Valaki kikötötte, az állat pedig kétségbeesetten sírt és morgott, minden mellette elhaladó emberhez oda akart szaladni. Bár a kutya horpasza beesett és soványnak is tűnt, az izomzata mégis fejlett volt. Az eb nyakában lógó biléta pedig semmilyen információt nem adott arról, hogy kié lehet az állat. Végül megetettük, megitattuk és türelmesen vártuk, mikor ér vissza a gazdi. De csak nem jött. Miután a közeli bevásárlóközpont hangosbemondóján is kerestettük az eb gazdáját, ám senki sem jelentkezett, a NOL szerkesztőségének néhány tagja elvitte a legközelebbi állatorvoshoz.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Szerencsénk volt. Pablóban ugyanis regisztrált chip volt – csak épp elavult adatokkal. A petvetdata.hu-n az állatorvos megtalálta Pabló gazdájának elérhetőségét. A férfi igencsak meglepődött, mint mondta, 2012-ben nyoma veszett a kutyának, de örül, hogy visszakerülhet hozzá kedvence. Csakhogy hamarosan az újdonsült gazdi is keresni kezdte a kutyát az egyik népszerű közösségi oldalon. Az állatorvosi rendelő munkatársa őt is felhívta, és másnap az új gazdi beállított Pabló oltási könyvével és közös fotóikkal.

 

„Sokan elfelejtik átvezetni az adatváltozást” – magyarázza az Állatorvosi Rendelő a Sánta Kutyához egyik munkatársa, mi lehet az oka annak, hogy az adatbázisban Pabló régi gazdájának adatai voltak feltüntetve.

Pabló szerencsés, története – legalábbis a körülményekhez képest – happy enddel ért véget: a rendelő összehozta a két gazdit, és ők ketten arra jutottak, az lesz a legjobb a kutyának, ha a jelenlegi helyen él tovább.

„Elvileg 2014 januárjától az azonosító chip nélküli kutyákat az állatorvosok nem látják el, de a rendszer nem tökéletes. A legnagyobb hiba, amit a kutya újdonsült tulajdonosa elkövetett, hogy a megtalálása után nem rohant azonnal egy állatorvosi rendelőbe, hogy leellenőrizzék az adatokat” – mondja az állatorvos, aki kiemeli: a petvetdatában feltüntetett információkat bármelyik állatorvosi rendelőben, ingyen megnézik. Ha bármilyen változás történik – költözés, megváltozik a telefonszám, vagy valamely okból kifolyólag új emberhez kerül a kutya –, azt célszerű mielőbb jelezni az illetékeseknek. Némi odafigyeléssel ugyanis könnyen megspórolhatjuk az idegeskedést, a kutyánk keresésére fordított időt és energiát, nem is beszélve arról, hogy mit kell átélnie az elcsatangolt állatnak: félelem, sérülések, éhezés, menhelyen vagy gyepmesteri telepen töltött idő. 

Teknős Miklós / Népszabadság

Ugyanis nagy rá az esély, hogy azok az állatok, akik regisztrálatlan chippel kóborolnak el otthonról, a gyepin végzik. „A hivatalos menet szerint, ha valaki talál egy kóbor állatot, célszerű azonnal a legközelebbi állatorvosi rendelőbe rohanni, hogy leolvassák a mikrochipet. Gond akkor van, ha az nincs regisztrálva vagy ha a megadott telefonszám vagy e-mail cím nem él már” – mondja az állatorvos. A legtöbb rendelő nincs arra felkészülve, hogy akár csak egy estére is be tudja fogadni az állatot, ilyenkor merül fel lehetőségként valamelyik menhely vagy hogy a megtaláló ideiglenesen gondoskodik róla.

„Amennyiben a saját kutyánk rendszeresen megkapja a kötelező veszettség elleni védőoltást, a féregtelenítést és a kombinált oltást, akkor semmi akadálya, hogy elszállásoljuk a védencünket” – mondja a szakember, aki megjegyzi, hogy azért célszerű elkülöníteni az állatokat. Némi kreativitással ez könnyen kivitelezhető, megfelel a célnak például egy kutyaszállító box vagy egy rögtönzött kerítés az otthoni holmikból.

Ha sehogy sem tudjuk megoldani az állat elhelyezését, és nem találunk olyan menhelyet, amelyik befogadná, akkor jön a gyepmesteri telep, ahol a kutyát karantén alá helyezik, megfigyelik és 14 napig várnak a gazdi felbukkanására. Ha ez alatt az idő alatt senki sem jelentkezik érte, akkor gazdikeresővé válik.

„A chipen kívül a nyakörvön vagy hámon elhelyezett, a kutya és a tulajdonos nevével, valamint utóbbi elérhetőségeivel ellátott biléta tökéletes megoldás lehet” – jegyzi meg az állatorvos, aki hozzáteszi, hogy noha kötelező a kutyák mikrochippel történő egyedi azonosítása, máig akad olyan, akik nem óhajtják kifizetni a mikrochip egyszeri költségét, pedig a gazdiknak nem kell mélyen a zsebükbe nyúlniuk, nagyjából 3500-5000 forint körüli összegre számíthatnak. Ezek az emberek kerülik az állatorvost is, így az állat nem kapja meg a szükséges oltásokat, és védtelenekké válhat az emberre is veszélyes betegségekkel szemben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.