galéria megtekintése

Török Gábor mégsem indul Simicska ellen

4 komment

NOL

Mégsem indul a veszprémi parlamenti képviselői mandátumért Török Gábor – jelentette be nyilvános Facebook-oldalán a politológus. Ezt azzal indokolta, hogy Simicska Lajos bejelentkezése meggyőzte, ez a kampány sem az észérvekről fog szólni. (Simicska hivatalosan annyit közölt, hogy barátai felkérték az indulásra, amelyen komolyan elgondolkodik.)

Török Gábor
Török Gábor
M. Schmidt János / Népszabadság

Török napokkal ezelőtt még azt ígérte, hogy ha legalább 22194-en lájkolják a Facebookon, akkor harcba száll a veszprémi időközi választáson Navracsics Tibor megüresedett képviselői székéért, most mégis visszalépett, pedig csütörtökig már csaknem 20 ezer lájkot kapott. Török közlése szerint ha az elején gondolatkísérletnek is tűnt, nem vicc vagy médiahekk volt: tényleg komolyan foglalkozott az indulás gondolatával. Olyan kampányt képzelt el, amely megmutatja, miként lehet másképp viszonyulni a választókhoz, a problémákhoz és a politikai riválisokhoz.

Meggyőződése, hogy a pártoknak nagyon fontos szerepük van egy demokratikus politikai rendszerben, ugyanakkor sem az igazság, sem a jóság nem testesülhet meg kizárólag egyetlen politikai erőben. „Mindenhol vannak tisztességes és értékes emberek, hasznos és okos gondolatok, éppen ezért – ha csak egy pár hét erejéig is – szívesen dolgoztam volna egy olyan politikáért, amely a dolgot magát nézi, és nem csak a pártkötődés, hanem a józan ész alapján is hoz döntéseket” – írta.

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
Lázár órája
Vélemény
Simicska
Vélemény
Földrengés

Az elmúlt napok eseményei alapján azonban úgy látja, hogy nem a veszprémi választás lesz az a hely, ahol ezt a mintát, ezt a példát meg lehet mutatni. Simicska Lajos indulási szándékának váratlan bejelentésével világossá vált számára, hogy ez a kampány nem Veszprémről, nem az ott élőkről, de még csak nem is a kormány és az ellenzék átlátható, kívülről is megítélhető viszonyáról szól majd. Közvetve vagy közvetlenül egy olyan mérkőzés színtere lehet ez a választás, amelynek a részleteiről a nyilvánosság szinte semmit sem tud, ugyanakkor a tétje – hatalmi szempontból – mindennél jelentősebb.

Ha Török nem indul, akkor a Jobbik kénytelen lesz saját jelöltet találni, szerdán ugyanis Vona Gábor pártelnök bejelentette, nem indítanak saját embert, hanem a politológus támogatására kérik szimpatizánsaikat. Török ezt nem utasította vissza kategorikusan, lapunknak azt nyilatkozta: egyetlen párt támogatását sem kéri, azt viszont igen, hogy tőle se kérjenek semmit a pártok.

Vona Gábor már korábban is szimpatizált Törökkel, a Jobbik elnöke 2012-ben a hvg.hu-nak el is mondta, hogy Török Gábor neve valóban felmerült a Jobbik lehetséges államfőjelöltjeként. Akkor mindketten cáfolták azt a szóbeszédet, hogy Török Vona tanácsadója lenne. A politológus korábban Sólyom László köztársasági elnöknek adott tanácsokat.

Török Gáborral a visszavonulás bejelentése előtt készült interjúnkat itt olvashatják.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.