galéria megtekintése

Voltak debreceni tévések Kósával, de máshogy

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 27. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

Járt debreceni televíziós Kósa Lajossal Új-Zélandon, de nem teljesen úgy, ahogy azt a volt debreceni polgármester mondta. És nem is úgy, ahogy azt a Debrecen Városi TV első körben kommunikálta.

Kósa kedden a Hír24-nek adott interjújában azt állította: a Debrecen Városi TV és a Debreceni Mozgóképkultúráért Alapítvány 2006-tól, tehát már a szocialista kormányok idején is, több forrásból pályázati pénzt nyert arra, hogy filmet készítsen a szórványban élő magyarságról. A tévések e projekt folytatásaként utazhattak ezúttal Új-Zélandra forgatni.

Szabó József, a Debrecen Városi TV gazdasági igazgatója viszont lapunk megkeresésére kedden azt közölte, a Debrecen TV forgatócsoportja nem kísért el senkit semmilyen külföldi útra, jelenleg nem tartózkodik (és az elmúlt héten sem tartózkodott) a televízió stábja külföldön.

A két egymásnak ellentmondó állítás miatt szerdán újabb levelet írtunk Szabó Józsefnek, aki azt válaszolta, hogy a Dehir.hu oldalon közzétesznek egy közleményt. Ebben Kósa Lajos nyilatkozatával összhangban tudatták, hogy a Debrecen Városi Televízió és a Debreceni Mozgóképkultúra Alapítvány 2006 óta készít filmeket a szórványban élő magyarságról, ezek a filmek mindig pályázati forrásokból készültek. Az idén, még az év elején felvetődött, hogy az új-zélandi diaszpóráról is filmet készíthetne a Debreceni Mozgóképkultúra Alapítvány. Ennek érdekében több pályázatot készített, és az egyik, az Emmihez benyújtott, nyert tízmillió forintot a Diaszpóra című film elkészítésére. A produkciót az alapítvány forgatja, kizárólag a saját és a közreműködő személyek eszközeivel.

 

Leszögezik, hogy a Debrecen Városi Televízió Kft. megbízásából stáb semmilyen módon nincs jelen a forgatáson, sem eszközökkel, sem munkaidőben dolgozó munkatársaival. A forgatáson viszont részt vesznek olyan debreceni vállalkozók, akik alkalmanként a Debrecen Televízió műsorainak megvalósításában szerepet kaptak. A film rendezője szabadsága terhére vesz részt a film elkészítésében. „A Debrecen Városi Televízió Kft. a sértő, valótlan tényt állítókkal vagy híresztelőkkel szemben jogi úton lép fel jó hírnevének megsértése miatt” – zárul a közlemény.

A Hvg.hu is megkereste Szabó Józsefet, aki szerdán a portálnak azt nyilatkozta, hogy a Debrecen Televízió és az alapítvány 2006 óta működik együtt, de a most forgató négyfős stábban nincsenek DTV-s dolgozók. A Debreceni Mozgóképkultúráért Alapítvány elnöke ugyanakkor Széles Tamás, aki egyben a Debreceni Televízió ügyvezető igazgatója. A dokumentumfilm-sorozatot szintén Széles rendezi, aki Szabó szerint hivatalosan szabadságon van, így nem tévés dolgozóként forgat most külföldön. A szabadságot a debreceni vagyonkezelő engedélyezte – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy Kósa Lajos Új-Zélandon találkozott-e a stábtagokkal, a gazdasági igazgató nem tudott válaszolni. Arra sem, hogy a volt debreceni polgármester benne lesz-e a filmben, de hozzátette, hogy Kósa Lajos biztosan segítette a forgatást, például a kapcsolatai segítségével. Szabó József jelezte, hogy a filmkészítők nem voltak ott a szombati Rolling Stones-koncerten.

Úgy véli, a tévét belerángatták ebbe az ügybe.

Megbüntették a Class FM-et

A Médiatanács súlyos jogsértésnek minősítette, ahogyan a Class FM szeptember 1-jei Morning Show című reggeli műsorában a műsorvezetők az ELTE balatoni gólyatáborában megerőszakolt diáklány esetén gúnyolódtak. A testület az emberi méltósághoz való jog megsértése miatt 500 ezer forintos bírságot szabott ki a kereskedelmi rádióra, és a jogsértésről beszámoló közlemény beolvasására, illetve annak online közzétételére kötelezte. A rádió vezetése a műsor elhangzása után három nappal kért bocsánatot, miután több nőjogi szervezet tiltakozását fejezte ki, a műsort bepanaszolták a médiahatóságnál, és tüntetést is hirdettek a Class FM székházához. Addig a Morning Show műsorvezetői „rosszindulatú firkászoknak” minősítették a diáklányon gúnyolódást elítélő újságírókat. (B. I.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.