galéria megtekintése

Kincs a lyukas zsemle közepén

0 komment


Veres Dóra
NOL

Kívül kicsit ropogós, belül omlós, a hagyományos zsemléhez képest édesebb, de nem émelyítően az. Noha elsőre érdekesen hangzik, a szőlős, brie sajtos töltelék kiválóan passzol a bagel tésztájához.

Nagy népszerűségnek örvend a vendégek körében a quiche is
Nagy népszerűségnek örvend a vendégek körében a quiche is

Hétfő délután nagy a forgalom az IÑEZ food bárban. Főleg a fiatalabb korosztály tér be ide, hogy elvigyen néhány bagelt vagy quiche-t, de akadnak idősebb vásárlók is - tudom meg a hely tulajdonosától, Nagy Istvántól. "Az idősebb vendégek először szkeptikusak, sokan tanácstalanok, mit válasszanak" - meséli. Mint mondja, kevés példa volt arra, hogy valaki reklamált az étel miatt, gyakoribb, hogy elégedettségüknek adnak hangot, és kérnek még elvitelre a lyukas zsemléből vagy a zöldségekkel megpakolt lepényből.

A családi vállalkozásként működő IÑEZ a tőle néhány méterre található Goreng Kitchenből nőtte ki magát, mely tavaly decemberig működött a Toldi Moziban. "December közepén nyitottuk meg ezt az üzletet, és úgy gondoltuk, érdemes valami újba belevágni" - mondja a tulajdonos. Eleinte leveseket készítettek. A vezérelv az volt, hogy az ételek gyorsan elkészíthetőek és egészségesek legyenek, és a vegetáriánusok is kedvükre válogathassanak a kínálatból.

 

Aztán tavasszal egyik napról a másikra - a szolgáltató hibája miatt - kikapcsolták az áramot az üzlethelyiségben, így főzni sem tudtak. Az élet ettől függetlenül nem állt meg. Néhány óra leforgás alatt ki kellett találniuk, mit szolgáljanak fel másnap a vásárlóknak. Ekkor jutott eszébe a bagel.

"Hazamentem, megkerestem az egyik szakácskönyvben a receptet és elkezdtem sütkérezni" - mondja. Hajnalig több tucat lyukas zsemlét készített, melyeket aztán különböző töltelékekkel dobtak fel. A vendégeknek tetszett a rendhagyó szendvics, és úgy döntöttek, onnantól kezdve bagelezőként folytatják.

A jó bagel titka a minőségi összetevők
A jó bagel titka a minőségi összetevők Fotó: Glódi Balázs

A "kevesebb több" elv érvényesül náluk, nyolcfajta bagel van a repertoáron, ebből 5-6 mindennap megtalálható a hűtőpultban. Az egyik legnépszerűbb a fehér szőlős-pulykasonkás verzió a vendégek körében, de a pesztósat is imádják az emberek. "Hosszú hónapok alatt kísérleteztem ki a tökéletes receptúrát" - mondja István, aki elárulta, hogy a kelt tésztát sütés előtt forró vízben kell megfőzni, mind a két oldalát 30-30 másodpercig, és innen megy a tepsibe.

Míg ő a bagelekért, párja, Péter Éva a lepényekért felel. Az omlós tésztaágyon, főleg zöldséges feltéttel készülő klasszikus francia finomság, a quiche és az ehhez nagyon hasonló, olasz eredetű frittata méretükhöz képest meglehetősen laktatóak.

Noha a hely nem túl nagy, bent és kint is maximum két ember fér el kényelmesen, nagyon otthonos.

"Minden héten eljövök ide egyszer" - mondja az egyik vendég, akinek személyes kedvence a ruccola, paradicsom, avokádó, szalámi és mangó felhasználásával készülő karibi névre keresztelt bagel. Mint mondja, a mellett, hogy az itt vásárolt étel finom, az is fontos szempont, hogy nem túl drága és egyetlen darabbal is jóllakik.

A bagel variációinak száma szinte végtelen.
A bagel variációinak száma szinte végtelen.

"A bagelben minden megvan, ami sikeressé teheti" - véli Nagy István. Mint mondja, semmilyen tartósítószert nem tartalmaz, friss és ízletes, a variációk tárháza pedig végtelen, rengeteg a lehetőség, csak ki kell aknázni" - teszi hozzá.

Kis bagel-történelem

A bagelről először az 1600-as években tettek említést Krakkóban. Hamar népszerű lett Ausztriában is, és a 19. századra Londont is meghódította.

A lengyel zsidóknak köszönhetően jutott el az Egyesült Államokba. Először New York City-ben sütötték, a Bagel Bakers Local 338 egyesület zászlaja alatt, mely évtizedekig őrizte a receptet, a készítés jogait, illetve engedélyezte a további bagel pékségek nyitását városszerte.

Észak-Amerikában akkor vált igazán ismertté, amikor két pék, Harry Lender és Florence Sender a kézi készítés helyett bevezette a gépesítést és a fagyasztott verziót a 20. század közepén.

Gregory Chamitoffnak köszönhetően a péksütemény az űrbe is eljutott. Az amerikai űrhajós 2008-ban 18 mákszemmel megszórt bagelt vitt fel a nemzetközi űrállomásra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.