Aztán tavasszal egyik napról a másikra - a szolgáltató hibája miatt - kikapcsolták az áramot az üzlethelyiségben, így főzni sem tudtak. Az élet ettől függetlenül nem állt meg. Néhány óra leforgás alatt ki kellett találniuk, mit szolgáljanak fel másnap a vásárlóknak. Ekkor jutott eszébe a bagel.
"Hazamentem, megkerestem az egyik szakácskönyvben a receptet és elkezdtem sütkérezni" - mondja. Hajnalig több tucat lyukas zsemlét készített, melyeket aztán különböző töltelékekkel dobtak fel. A vendégeknek tetszett a rendhagyó szendvics, és úgy döntöttek, onnantól kezdve bagelezőként folytatják.
|
A jó bagel titka a minőségi összetevők Fotó: Glódi Balázs
|
A "kevesebb több" elv érvényesül náluk, nyolcfajta bagel van a repertoáron, ebből 5-6 mindennap megtalálható a hűtőpultban. Az egyik legnépszerűbb a fehér szőlős-pulykasonkás verzió a vendégek körében, de a pesztósat is imádják az emberek. "Hosszú hónapok alatt kísérleteztem ki a tökéletes receptúrát" - mondja István, aki elárulta, hogy a kelt tésztát sütés előtt forró vízben kell megfőzni, mind a két oldalát 30-30 másodpercig, és innen megy a tepsibe.
Míg ő a bagelekért, párja, Péter Éva a lepényekért felel. Az omlós tésztaágyon, főleg zöldséges feltéttel készülő klasszikus francia finomság, a quiche és az ehhez nagyon hasonló, olasz eredetű frittata méretükhöz képest meglehetősen laktatóak.
Noha a hely nem túl nagy, bent és kint is maximum két ember fér el kényelmesen, nagyon otthonos.
"Minden héten eljövök ide egyszer" - mondja az egyik vendég, akinek személyes kedvence a ruccola, paradicsom, avokádó, szalámi és mangó felhasználásával készülő karibi névre keresztelt bagel. Mint mondja, a mellett, hogy az itt vásárolt étel finom, az is fontos szempont, hogy nem túl drága és egyetlen darabbal is jóllakik.
|
A bagel variációinak száma szinte végtelen. |
"A bagelben minden megvan, ami sikeressé teheti" - véli Nagy István. Mint mondja, semmilyen tartósítószert nem tartalmaz, friss és ízletes, a variációk tárháza pedig végtelen, rengeteg a lehetőség, csak ki kell aknázni" - teszi hozzá.
Kis bagel-történelem
A bagelről először az 1600-as években tettek említést Krakkóban. Hamar népszerű lett Ausztriában is, és a 19. századra Londont is meghódította.
A lengyel zsidóknak köszönhetően jutott el az Egyesült Államokba. Először New York City-ben sütötték, a Bagel Bakers Local 338 egyesület zászlaja alatt, mely évtizedekig őrizte a receptet, a készítés jogait, illetve engedélyezte a további bagel pékségek nyitását városszerte.
Észak-Amerikában akkor vált igazán ismertté, amikor két pék, Harry Lender és Florence Sender a kézi készítés helyett bevezette a gépesítést és a fagyasztott verziót a 20. század közepén.
Gregory Chamitoffnak köszönhetően a péksütemény az űrbe is eljutott. Az amerikai űrhajós 2008-ban 18 mákszemmel megszórt bagelt vitt fel a nemzetközi űrállomásra.