galéria megtekintése

Két lábbal

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 09. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

Hórihorgas alakjára sokan emlékeznek ma is, meg arra, hogy jól felbosszantotta az amerikaiakat, amikor 1966-ban kivezette hazáját a NATO katonai szervezetéből. Az észak-atlanti szövetségnek emiatt Párizsból Brüsszelbe kellett költöznie.

Charles de Gaulle-t, az V. Francia Köztársaság alapítóját a magyar jobboldalon az elmúlt időkben gyakorta emlegették, sőt történtek bátortalan, ugyanakkor teljesen értelmetlen kísérletek arra is, hogy Orbán Viktort és (kül)politikáját a néhai tábornok-elnök különutasságához hasonlítsák. De Gaulle valóban különutat járt a néhai Szovjetunióval szemben, de ezt egy atomhatalom vezetőjeként, különleges helyzetben, a hidegháborúban tette. Mert tehette.

– Miért állnánk egy lábon, ha kettőn is állhatnánk? – indokolt a magyar kormányfő 2010-ben, amikor meghirdette a keleti nyitás politikáját. Az utóbbi beleilleszkedett a globális nyitás politikájába, amely – ugyan szerény eszközökkel – megpróbálta Magyarországot jobban belehelyezni a világ ügyeibe. Hogy például a nagyobb felelősségvállalás Afrika megsegítésében – ami minden EU-tagnak kötelessége is –, üzleti lehetőségeket is megnyisson.

 

Az Orbán-kormány keleti nyitása eredetileg Kínát célozta meg, de végül Oroszországnál és a Kaukázusban, illetve a Közép-Ázsiában lévő szovjet utódállamoknál landolt. Az oroszokkal, az azeriekkel, a kazahokkal és a türkménekkel mindenki próbál üzletelni, nyugati árukra, szolgáltatásokra ott bőven van igény.

Magyarország esetében azonban a keleti nyitás mást is hozott. Súlyponteltolódást. Ahogy a kétharmados Orbán-kabinet konfrontálódott a Nyugattal, ahogy a különböző kormányzati intézkedések, a futószalagszerű törvénygyártás, a gazdasági szabadságharc egyre kevesebb megértésre talált az Európai Unióban és Washingtonban, úgy erősödött fel a kapcsolat a tekintélyelvre épülő – erős államoknak kikiáltott – irányított (fél)demokráciákkal. Elég csak az azeri baltás gyilkos kiadatására vagy a Putyinnal kötött paksi szerződésre utalni. Ezzel Moszkva magához köt egy NATO-, illetve EU-tagállamot, meg újabb remek pozíciókat szerez az uniós országok további megosztásához.

Paks ügye – amely egyáltalán nem csökkenti az Oroszországtól való energiafüggőséget – azonban könnyen ráéghet Orbánékra, akik elszámították magukat. Ha kalkulálták az ukrán válság eszkalációját, azért, ha nem, akkor azért. A Krím annektálása, a kelet-ukrajnai polgárháború, benne a maláj gép tragédiájával teljesen új megvilágításba helyezte az EU és Oroszország viszonyát.

Senki sem akar 2.0-ás hidegháborút Oroszországgal, az események azonban világos értékválasztás elé állítanak mindenkit. Orbán eddig igyekezett Németország farvizén mozogni, csakhogy éppen az oroszokkal szívesen üzletelő német nagyvállalatok vezetői mondják azt, hogy bizonyos határokat nem lehet átlépni. Magyarország most az elmúlt negyedszázad legfontosabb keresztútjához érkezett, s döntenie kell, hova tartozik, s hova áll. Két lábbal.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.