galéria megtekintése

Török út

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 09. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Van illiberális útja a fejlődésnek. Erről szól a törökországi elnökválasztás holnap. Az összes előrejelzés szerint nyer vasárnap a jelenlegi miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan, s ő lehet a köztársaság új elnöke. Abban bízik, hogy akár két cikluson át is vezetheti az országot, ugyanúgy, ahogy eddig tette.

Átteszi ugyanis a hatalmi centrumot az elnöki hivatalba a miniszterelnökiből. Ahogy ezt az ide-oda politikát alkalmazta előtte Vlagyimir Putyin is. Erdogan sikeres politikus, aki demokratának mondja magát, ugyanis hatalmát többpárti választásokon nyerte el. Akik bírálják, szerinte már csak ezért s nem demokraták. Az Erdogan által jelzett politikai utat példaként hozta fel Orbán Viktor is. Érdemes tehát megvizsgálnunk, milyen minta is ez?

1. Sikeres politikus Erdogan. Pártot szervezett magának Igazság és Haladás pártja néven, amely eredményesen képviseli azokat a vallásos középrétegeket, amelyeket az előző kormányzatok háttérbe szorítottak, akiknek a kulturális normáit lesajnálták, vagy akik úgy érezték, hogy őket konzervatív vidékieket lenézik a nagyvárosi liberális és balos értelmiségiek. Erdogan a gazdaságot liberalizálta, fellendítette, jól kihasználta az EU nyújtotta lehetőséget, az orosz piacot és a közel-keleti mozgásteret. A török gazdaság gyors növekedésnek indult, javult az életszínvonal, fejlődtek az életkörülmények. Kiegyezőben van a balos gerillák pártjával is – ez a hatalom biztos birtoklásának a feltétele Törökországban.

 

2. Nem szereti a szabadságot Erdogan. Nem szereti az ateistákat, a máshogy vallásosokat sem, nem szereti azokat a nőket, akik nem iszlám módra illemtudóak. Nem szereti a történelmi igazságok szabad kutatását, ha az sérti az oszmán nagyságba vetett hitet. Nem szereti a civileket, a tüntetéseket, ha azokon őt bírálják. Rossz véleménye van a külföldi tudósítókról, akik kritikusan viszonyulnak politikájához. Ellenfeleit gyakran a külföld által pénzelt ügynököknek, a civileket külföldről irányított aktivistáknak nevezi. Rossz véleménye van az újságírókról, a kritikus médiát elnémította, megfélemlítette. Az állami médiát udvari médiává tette. Mivel ezeket a dolgokat, amelyeket ő elutasít, a társadalom tekintélyes része szintén nem szereti, alapjában összhangban van a társadalom nagyobbik felével. Ezért feltehetően győzni fog, mert a társadalom nagyobb részének jobban kellenek az ő értékei, mint a szabadság.

A török társadalom azonban nem olyan egynemű, mint amilyennek ő látja. A konzervatív, nemzeti értékek, vallásos buzgalom mellett ott van a XXI. századi modernség. Erdogan ezzel is konfliktusba került. Betiltotta volna a Twittert, a Facebookot és a YouTube-ot. A várható választási győzelem ezért nem fedheti el, hogy miközben manipulációval és megfélemlítéssel, továbbá a közönyre játszva növelhető a szavazók száma, azért van egy másik Törökország is. Ez a világot másként látja és szereti a szabadságot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.