galéria megtekintése

Kétszer is felrobbant a színpad Bécsben

A romantikus dalokon és andalgó párocskákon kívül csupán egy-két emlékezetes darab jutott a 60. Eurovíziós Dalfesztivál második elődöntőjére. Ahogy az várható volt, a fogadóirodák két kedvence, a svéd Måns Zelmerlöw és az izraeli „aranyifjú” Nadav Guedj is felléphet a szombati döntőben, amelybe a magyar előadó, Csemer Boglárka Boggie kedden már bejutott.

A dalfesztivál második elődöntőjén többségében unalmas, középszerű szerelmes dalok uralták a színpadot. És az ósdi recept működik, az öt duóból kettőt láthatunk szombaton is. A színpadon csókolózó litván páros és a norvég Mørland & Debrah Scarlett is elnyerte a nézők tetszését, ám a San Marinót képviselő Anita Simoncini & Michele Perniola nem került be a legjobbaknak ítélt produkciók közé. A dél-európai ország 2008 óta vérzik el az elődöntőkön, a mostanin nem is csodálkozunk, mert  Simoncini és Perniola cuki, ám néhol hamis produkciója kevés volt a legjobb tízbe jutáshoz. A két tizenéves fiatal előadása alatt a közönség inkább érezhette magát a Disneylandben, mint az Eurovíziós Dalfesztiválon. Mesevilágot idéző produkciót nyújtott az izlandi énekesnő, Maria Olafs is, akinek a 2013-as dán győztessel, Emmelie De Foresttel ellentétben nem jött be a mezítlábas éneklés. 

Egy csók is elég volt a döntőbe jutáshoz
Egy csók is elég volt a döntőbe jutáshoz
Leonhard Foeger / Reuters

A lírikus számok sorát az izraeli Nadav Guedj törte meg Golden Boy című számával. A bécsi Wiener Stadthalle közönsége sikítozott és táncra perdült a mindössze tizenhat éves ifjonc Justin Timberlake-et idéző előadásán. Az aranyifjú után következő lett Eurodíva is üde színfolt volt az este folyamán. Aminata – aki orosz felmenőkkel büszkélkedő lett anyától és Burkina Fasó-i apától született – Love Injected című száma lüktető elektronikájával kitűnt ugyan a sablonos popszámok közül, ugyanakkor a dal hangulata és a 22 éves énekesnő a dalverseny tavalyi osztrák győztesének, Conchita Wurst ruhájára hasonlító öltözete azonban nem volt szinkronban egymással.

 

A többi fellépőt elnézve ez persze nem volt baj, elhanyagolható semmiség csupán, és nagy örömünkre az izraeli énekessel együtt be is énekelte magát a döntőbe.

Tombolt a tömeg az aranyifjú produkcióján
Tombolt a tömeg az aranyifjú produkcióján
Leonhard Foeger / Reuters

Ugyancsak színpadra lép szombaton a fogadóirodák kedvence,  a svéd Måns Zelmerlöw is. Bár az ő esetében a nézők számára a mozgalmas színpadkép talán maradandóbb lehet, mint a dal, ebben a mezőnyben a dal sem volt rossz, sőt. 

A legjobb tíz közé bejutott a szlovén versenyzőpáros is, amelynek énekesnője, Marjetka még a színpadon sem volt hajlandó megválni a fülhallgatójától. Néhány perccel a műsor után nagyjából ennyi is marad meg az emlékezetünkben a duóról: a füles, a dalt viszont már képtelenség lenne felidézni. A Maraay nevű formáció Here for You című számát hallva a walesi énekesnő, Duffy ugrott be először – derül ki a jegyzeteinkből.

A szlovén előadó még a színpadra is fülhallgatóban jár
A szlovén előadó még a színpadra is fülhallgatóban jár
Leonhard Foeger / Reuters

Két nagy visszatérője is volt a csütörtöki elődöntőnek. Csehország három sikertelen eurovíziós szereplés és öt év kihagyás után újra megmérettette magát a versenyben. Marta Jandová és Václav Noid Bárta a reményről énekelt, ám ez kevés volt ahhoz, hogy a csehek végre a döntőbe kvalifikálják magukat. A ciprusi versenyzőnek, a stílusa alapján James Bluntra hajazó John Karayiannisnak azonban egy év szünet után sikerült bejutnia a legjobb huszonhét közé.

A litván, ciprusi, szlovén, izraeli, svéd és lett produkció mellett a második elődöntőből továbbjutottak még Lengyelország, Montenegró, Azerbajdzsán és Norvégia előadói is. Szombaton a két elődöntő húsz továbbjutójához a hat kiemelt ország, a házigazda Ausztria, Franciaország, Spanyolország, Németország, Olaszország, az Egyesült Királyság előadóihoz idén Ausztrália is csatlakozik. A magyar versenyző, Csemer Boglárka Boggie huszonkettedikként  lép majd színpadra.  

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.