galéria megtekintése

Conchita Wurst Európa dívája

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 12. számában
jelent meg.


Veres Dóra
Népszabadság

Koppenhágában az 59. Eurovíziós Dalfesztivál szombat esti döntőjében az osztrák Conchita Wurst túlragyogott mindenki mást. A szakállas dívának sikerült az, ami egy honfitársának sem 1966 óta. Akkor Udo Jürgens nyert a Merci, Chérie című szerelmes dalával.

A szokatlan külsejű, a másság elfogadását hirdető Conchita Wurst tizenhárom országból is begyűjtötte a maximális pontszámot. Sőt néhány konzervatívabbnak tartott európai állam, mint például Grúzia, Litvánia vagy Magyarország 10 ponttal voksolt a Thomas Neuwirth néven anyakönyvezett előadóművészre.

„A magánéletemben elképesztően lusta fickó, Tom Neuwirth vagyok”
„A magánéletemben elképesztően lusta fickó, Tom Neuwirth vagyok”
Leonhard Foeger / Reuters

– Mindenkinek ajánlom, aki hisz a szabadságban és a békében. Megállíthatatlanok vagyunk – mondta a színpadon a nyertes, aki 290 pontot szerzett, ezzel magasan megelőzve a 238 ponttal a második helyre befutó holland duót, a The Common Linnetset. A Magyarországot képviselő Kállay-Saunders András 147 ponttal kapott kevesebbet a győztes osztráknál, ez az eredmény a szép sikernek tekinthető ötödik helyre volt elég. Neuwirth a szakállas hölgyet 2011-ben hívta életre. Elmondása szerint azért találta ki a provokatív megjelenésű figurát, hogy felhívja a figyelmet a tisztelet és a tolerancia fontosságára.

 

Mert szeretné, hogy a felnövekvő nemzedékeknek könnyebb életük legyen, mint az övé. Neuwirth Stájerországban, a háromezer lakosú Bad Mitterndorfban nőtt fel. Már kisgyerekként érezte, más, mint a többiek: míg a legtöbb kisfiú autót és játék katonákat szeretett volna, ő szoknyára vágyott. Legnagyobb örömére a nagymamája meg is lepte eggyel. Mint egy interjúban elmondta, a családjának nem volt könnyű elfogadnia a másságát, de végig mellette állt. Az iskolatársai azonban nem bizonyultak ennyire elfogadónak, a kis Tomot gyakran érték támadások.

– Inkább küzdök valami pozitív dologért, sem hogy valami negatív ellen harcoljak – mondta egy interjúban, és ennek megfelelően is élt. Melegségét nyíltan felvállalta, s azt hirdette: mindenkinek joga van úgy élni, ahogy akar, egészen addig, amíg ezzel nem bánt meg másokat. 2006-ban tűnt fel először az osztrák tehetségkutató műsorban, a Starmaniában, ahol második lett. Rá egy évre megalakította a Jetzt Anders! nevű fiúbandát, ám az együttes az első nagylemez után kifulladt. 2011-ben már Conchita Wurstként lépett színpadra az osztrák köztévé, az ORF egyik show-műsorában.

A Wurst németül kolbászt jelent, bár Neuwirth a választással nem erre akart utalni, hanem a Das ist mir doch alles Wurst szövegre, ami magyarul annyit tesz: Nem számít, nem törődöm vele. A spanyol keresztnevet pedig egy kubai barátnőjétől kölcsönözte.

Az Eurovízióról sem mondott le. Gyerekkora óta rendszeresen nézték a családdal a műsort. A francia-kanadai Céline Dion a példaképe, aki 1988-ban, Neuwirth születésének évében Svájcot képviselve megnyerte a versenyt. – Ezt mindig jó jelnek tekintettem – nyilatkozta az előadó, akinek sikerében az ORF annyira bízott, hogy a nagyívű balladát ezúttal nemzeti előválogató nélkül nevezte be.

A nevezésének bejelentését követően megalakult egy Wurst-ellenes Facebook-csoport, amelyet mostanra több mint 36 ezren "lájkoltak". A külföldi kritikára sem kellett soká várni. Tavaly októberben a fehérorosz Tájékoztatási Minisztérium kifejezte nemtetszését, hogy a dalverseny a "szodómia melegágya lett", a Wurst visszalépését követelő petíciót pedig több ezren írták alá. Az oroszok pedig azzal fenyegetőztek, hogy bojkottálják a dalfesztivált, de aztán elküldték a Tolmachevy Sisterst. Ám az ikerlányok alkotta duót aztán kifütyülték, ami inkább persze Vlagyimir Putyin elnöknek szólt.

Conchita a versenytársaitól is kapott hideget-meleget. A döntőben negyedik helyen végzett örmény Aram MP3 homofób megjegyzéseire azzal riposztolt: "Azt hiszem, ez azt jelenti, nem akar feleségül venni engem. Ő sem érti, hogy nekem az a foglalkozásom, hogy Wurst asszony legyek, de a magánéletemben elképesztően lusta fickó, Tom Neuwirth vagyok." Ezen a jövőben sem kíván változtatni. A közönség pedig imádja és elfogadja ilyennek. Már kampányt is indítottak azért, hogy az egyik legendás brit intézménynek számító James Bond-sorozat következő filmjében az osztrák előadó énekelhesse a főcímdalt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.