galéria megtekintése

Boggie szombaton is énekelni fog

Újra lesz magyar résztvevője az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjének. Csemer Boglárka Boggie bejutott a keddi elődöntőben az első tízbe, így szombaton is elénekelheti háborúellenes dalát, a Wars for Nothingot.

A 28 éves énekesnő két hete tartózkodik Bécsben, népszerűsítette a dalt még az Operaház Poptalálkozások című gáláján is. A szakmai zsűri és a közönség szavazatai felerészben számítottak, de hogy pontosan mi történt a szavazáson, az nem nyilvános. Az elődöntő végén csak annyit lehetett megtudni, ki került a top tízbe. A csütörtöki tízek mellé szombaton a selejtezőt kihagyó „nagy” – a német, az angol, a francia, a spanyol, az olasz - versenyzők csatlakoznak, indul a versenyben az ausztrál aspiráns is, de nem kell attól tartani, hogy győzelme esetén elkerülne Európából a fesztivál. Aminek 60. jubileumi döntőjét azért rendezik az idén a császárvárosban, mert Conchita Wurst tavaly megnyerte a parádét Koppenhágában.

Boggie kedden előadás közben. Nagy dolgot ért el
Boggie kedden előadás közben. Nagy dolgot ért el
Julian Stratenschulte / MTI/EPA

Csemer Boglárka Boggie a moldovai, az örmény, a belga, a holland, a finn, a görög, az észt, a macedón, a szerb, a fehérorosz, az orosz, a dán, az albán, a román és a grúz versenyzővel került egy csoportba, végül hatan utazhatnak haza. Óriási meglepetésre nem jutott tovább a holland Trijnte Oosterhuis és a dán tinicsapat, az Anti Social Media. Kihagyják a döntőt a finnek mellett a moldovaiak, a macedónok és a fehéroroszok is.

 

Nagy dolog, hogy a dzsesszt és világzenét éneklő Boggie bejutott a döntőbe, sok nagynevű elődjének nem sikerült eddig ez. (Az „áldozati” listán ott van Charlie, Szulák Andrea, Delhusa Gjon; a legjobban szereplő magyar Bayer Friderika volt, aki 1994-ben Dublinban 4. helyet ért el.) A Parfüm című dalát több millióan nézték meg a világhálón, a döntő után pedig köszönetet mondott a háttérénekeseknek és mindenkinek, aki segítette. Azt is elmondta, nem volt könnyű dolga, mert

előtte a szerb Bojana Stamenov vérbeli tánczenével dobta fel a hangulatot, így kellett érvényesülnie az ő mély értelmű számával.

Azt tapasztalta, hogy jó volt a dal fogadtatása, erőt érzett magában kedden este.

Teljes volt egyébként a nagyüzem a verseny miatt Bécsben.

A villamosokat átpingálták, a becslések szerint 110 ezer vendéget fogadnak a nagy héten, Bécs idei legnagyobb kulturális eseménye a fesztivál.

Negyven ország vesz részt az eseményen, kétszázmillió tévénézőre számíthatnak a Building Bridges (Hidakat építünk) szlogennel hirdetett programokon. A döntő megrendezése 25 millió euróba kerül, 10 milliót kasszíroznak a bevételekből, és a végén 36 milliós aktívummal szeretnék zárni a rendezvényt.

És hétfőn próba közben. Azt mondta, hogy segített a szerencse is
És hétfőn próba közben. Azt mondta, hogy segített a szerencse is
Robert Jaeger / MTI/EPA

Boggie dalát gyakran lehetett hallani a délután folyamán a Stadthalle környékén,

sok volt a magyar szurkoló, a főpróbát övező tinisikongatással sem volt baj,

bár ugyanezt megkapta a hagyományosan „pusztító” hangú Stamenov, illetve a kieső dán Anti Social Media is.

A továbbjutók: Genealogy (Örményország), Loic Nottet (Belgium), Maria Elena Kyriakou (Görögország), Elina Born és Stig Rasta (Észtország), Bojana Stamenov (Szerbia), Csemer Boglárka Boggie (Magyarország), Polina Gagarina (Oroszország), Elhaida Dani (Albánia), Voltaj (Románia), Nina Sublatti (Grúzia).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.