galéria megtekintése

Két hétig önnek tojik az online lefoglalható tyúk

2 komment


Szemere Katalin

Ha saját tyúkról álmodik és mindig friss tanyasi tojásról, akkor teljesíti az álmát a You Tyúk. A tyúkokat virtuálisan foglalhatja le.

Egyre több budapesti vágyik arra, hogy szabadtartású tyúkok friss tojását ehesse, ami azért nem feltétlenül könnyen elérhető a boltban, és kétséges az is, hogy az őstermelő minden esetben a saját áruját dobja-e piacra. A gépészmérnök Balogh Ákos két éve indította szolgáltatását, a You Tyúkot, hogy összehozza a kínálatot és a keresletet, így teremtve lehetőséget a falusiaknak, akik szívesen tartanak állatot, de nincs meg az infrastruktúrájuk, amellyel eljuttathatják termékeiket a fővárosba. A feltételek szigorúak a gazdák felé: nemcsak hatóságilag ellenőrzött, szabadon tartott tyúkok tojásait veszi át, hanem fontos, hogy ezeket az állatokat természetes, nem génmódosított táplálékkal etessék, és kívánságra a vásárló bejelentkezés nélkül meglátogathassa a tanyát.

A vásárló akár bejelentkezés nélkül is meglátogathatja a tanyát, ahonnan a tojásokat kapja. Fotó: karculat.hu

A vásárló a jelenleg négy aktív gazda egyikétől vehet tojásokat. (Számuk hamarosan ötre nő.) A csajági Tradler család saját földdel és takarmánnyal rendelkezik, a győrsági Ráczék tojásokból és seprűkötésből élnek, Keserű Zoltán főállásban Ócsárd polgármestere, a nagyberényi Laci és Virág a kompromisszummentes állattartásban hisz. Van némi fluktuáció a gazdák között, meséli Balogh Ákos, volt, aki időközben elég vevőt talált a saját környékén, így inkább helyben értékesítette a portékát, mások magasabb árakban reménykedtek, ezért váltottak. De akadt olyan gazda is, aki kimondottan a You Tyúk miatt indította el vállalkozását.

 

A vevő egy megrendelésnél kétheti adagot vehet át, a szállításért nem kell fizetnie, átvevőponton szerezheti be a terméket. Aki fél, hogy megromlik ennyi idő alatt, azt megnyugtatja: a szavatosság átlagosan három hét. Ha valaki elviszi – a kétszer minimum tíz darab – pár napos friss tojást, bőven lesz ideje falatozni belőle. Baloghék nem osztályozzák az árut, vegyes méretűek jutnak minden dobozba, általában M-es és L-es méretűek fele-fele arányban. Ez a kompromisszum a természetes tojásért. A gépészmérnök ükmamája például tojáseladásból építtette fel a házát vagy száz éve. Akkor sem dobták ki a kicsi vagy közepes méretű tojásokat.

Az ár magasabb, mint a boltban a ketreces tyúkok tojásainál, de olcsóbb, mint a bioverzióban. Még a tyúkbérlés díjával együtt is olcsóbb, ez gyakorlatilag a szolgáltatás díját jelenti, de ezzel megvan az a jó érzése az embernek, hogy az adott gazda tyúkja neki tojik.

Hogy a tojás mennyiben befolyásolja a koleszterinszintet, azzal nem nagyon foglalkozik, ez mindig az aktuális divat kérdése. Korábban a zsír volt az ellenség, a margarin és az olaj pedig az egészség, most pont fordítva vélekednek erről, és visszatérnek az ősi alapanyagokhoz. A paleodiétának például fontos eleme a tojás.

Interneten nemcsak tyúktojást, hanem a „csupa egészség" fürjtojást is megrendelhetjük, amelynek kicsi méretéhez képest kimondottan értékes a beltartalma: proteinekben, A-, B1-, B²-, C-, D³-, E-vitaminokban és ásványi anyagokban (például foszforban, káliumban, vasban, cinkben) gazdag. Megtalálható benne a lizozim enzim, amelyet a szervezet természetes anti­biotikumának tartanak – írja a Házipatika.hu, amely arról is szól, milyen sok betegséget gyógyít, ha kúraszerűen használják, az immunerősítéstől a légzőszervi fertőzések kezeléséig. Minimális koleszterintartalma miatt nyersen is ehető, szobahőmérsékleten egy hónapig, hűtőben akár két hónapig is tárolható. Az apró tojás – többek mellett – a Fürj.hu-n, a Budai Fürjészetben,a Fürjtojás.eu-n vagy a Fürjudvar.­hu-n kapható, ahol legtöbbször tenyésztojást, élő állatot vagy konyhakész verzióját is meg lehet vásárolni. A fürjtojásból árulnak nyers és füstölt változatot, sőt tojáslikőrt is. Készíthetünk belőle főtt és lágy változatot, tükörtojást, pástétomokat, tésztákat és süteményeket. És azt írják róla, hogy együk nyugodtan nyersen, ebben nincsen szalmonellaveszély.

Őszi termelői látogatások

A Szatyor bevásárlóközösség az elmúlt kilenc évben kiemelten fontosnak tartotta a közvetlen termelő-vásárlói kapcsolatot. Idén ősszel több termelőhöz is szerveznek látogatást az Ökoszolgálattal közösen. Október 4-én a Cegléd közelében gazdálkodó ­Osgyáni ­Elvirához látogatnak el. Körbejárják a kertet, megnézik az állatokat, és kemencés lángost sütnek közösen. Október 22-én a magyar biogazdálkodás úttörője, a Zsámboki Biokert az úti cél. A kertben szedett alapanyagokból bográcsos ­ebédet készítenek. Lehet kérdezni a gazdát, indítanak kedvezményes szedd magad akciót. A kirándulásokra a zoldszatyor@gmail.com ­címen lehet jelentkezni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.