galéria megtekintése

Hallani vélték a gyerek könyörgését a szomszédok

14 komment

B. Zs.

Kedd este a főváros XVIII. kerületében, a Bartók Béla utcában főbe lőtte magát egy rendőrnő, miután kisfiával is végzett. A nő édesanyja találta meg őket két órával később. Az ügyben újabb személyes részletek derültek ki.  

Blikk a rendőrnő utolsó napját próbálta rekonstruálni. E szerint P. Bernadett kedden korábban vitte el az iskolából 4. osztályos kisfiát, Miklóst. A tragédia időpontját a lap háromnegyed 2 és 2 közé teszik. Korábban a szomszédok csupán két tompa puffanásról számoltak be és arról, hogy nem észleltek semmit. A rendőrséget és a mentőket is a nő édesanyja értesítette, aki megtalálta a holttesteket. Mostanra az egyik tanú már hallani vélte a gyerek könyörgését.

"Sajnos fültanúja voltam mindennek. Éppen a kapu előtt álltam, amikor kiabálásra lettem figyelmes. Egy vékonyabb hang, vagy gyereké, vagy nőé lehetett, azt kiabálta, „ne, ne, ne!", aztán jöttek a lövések. Soha nem fogom elfelejteni – árulta el a rendőrség egyik tanúja. Ő a két lövés közül az egyiket már tompábbnak, a másikat hangosabbnak érzékelte. A rendőrnő szolgálati fegyverével lőtte le fiát és magát.

A lap úgy tudja, hogy a nő és élettársa, László, aki körzeti megbízott másfél évvel ezelőtt költöztek a XVIII. kerületi házba. A kapcsolatuk megromlott, részben ez állhat a tragédia hátterében A Blikk szerint ugyanis az asszony a magány és az egzisztenciális bizonytalanság miatt ment gyermekével a halálba. A nőt korábbi férje, a gyerek apja - aki  jól menő vállalkozó - már korábban elhagyta.

 
Kettős tragédia történt kedden Budapesten
Mihádák Zoltán / MTI

A Népszabadság az eset kapcsán megkereste Bilkei Pál kriminál­pszichológust. „Súlyos családi konfliktusok zajlottak az életében. Ez erős pánikhelyzetet váltott ki nála" – véli a szakember a rendelkezésre álló információk alapján. „Úgy érezhette, hogy nem bírja az életet, nem látott más kiutat, mint véget vetni neki."

A pánikreakció okozhatta azt is, hogy a nő úgy döntött, a gyermekével is végez. „Ilyenkor az vetődik fel az anyában, hogy mi lesz a gyerekkel, és inkább „magával viszi", nem hagyja egyedül" – magyarázza a kriminálpszichológus.

A szakember szerint az ilyen súlyos tragédiáknak mindig vannak látható előjelei. Azáltal, hogy nem osztja meg a problémáit senkivel, elhatalmasodik rajta az érzés, hogy egyedül van. Mivel itt régóta húzódó problémákról van szó, Bilkei valószínűnek tartja, hogy ezúttal is voltak figyelmeztető jelek. Az ilyen szélsőséges reakció emellett hajlam kérdése is.

„A pánik egyik formája, ha az illető bezárkózik. Nem kér segítséget, majd összeroskad, és csak egy dologra tud gondolni: menekülni az élettől. Ilyen esetben a szomszédok sem vesznek észre semmit."

Bilkei Pál 15 évig dolgozott a BM Központi Kórházban, ahol többek közt a rendőrök pszichológiai alkalmassági vizsgálatát végezte. Ezt a feladatot 2005 óta a Honvéd kórház látja el. Bilkei Pál saját tapasztalatai alapján úgy véli, hogy a rendőröknél minden lehetőség megvan rá, hogy kiszűrjék a 2-5 évente esedékes pszichológiai vizsgálatokon, ha valaki súlyos problémával küzd. Az ilyen esetek száma becslése szerint az állományon belül 10 százalék körüli, akiket aztán le is szereltek.

Az olyan stresszes szakmában dolgozók, mint a mentős, rendőr és a tűzoltó, fokozott kockázatnak vannak kitéve. A pszichológus úgy látja, az utóbbi időben észrevehetően megszaporodtak a családi tragédiák, és nem csak a rendőrök körében. Véleménye szerint a bizonytalanság, a közösségek szétesése, a családi és általában az emberi kapcsolatok fellazulása okolható emiatt, a tragédiák megelőzéséhez a kulcs pedig az, hogy „tudjanak az emberek segítséget kérni és segítséget nyújtani!"

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.