galéria megtekintése

Helló, Tourist!

2 komment


Varga G. Gábor

Futószalagon érkeznek a kínai turisták a Parlament melletti étterembe. A huszár felkészült a fotózásra a piros kockás abroszokkal terített asztalok mellett, majd a turisták pörköltszafttal a szájuk szélén elégedetten szállnak a buszokba. Hurkatöltőverseny a következő program, ahol csárdásjelmezbe öltözött hoszteszek osztják előzékenyen a koleszterincsökkentőt vagy választási lehetőség gyanánt a Bilagitot.

Elég csak az oktatás központosításának eredményeit számba venni ahhoz, hogy valaki így képzelje a tegnap megszellőztetett Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség jövőbeni munkájának következményeit. A forgatókönyv rémálom, de életszerű 2016 Magyarországán.

Az aktívabb turisztikai marketing, a konferenciaszervezés, a kulturális rendezvények koordinálása és szervezése, s minden feladat, amit a Rogán Antal által aláírt anyag felsorol, valóban szükséges. Hiszen eddig is ott voltak a Varga Mihály minisztériuma által felügyelt Magyar Turizmus Zrt. listáján, csak egy jelentős részüket szándék, szakértelem vagy pénz hiányában nem végezték el. A központosítási koncepció megszületése tehát az állam eddigi kudarcának beismerése is. Hogy az utóbbi évek immár látványos fejlődése színtisztán a hazai turisztikai vállalkozások, nem pedig az állam segítségének érdeme. A kérdés tehát már csak az, hogy egy vízfej miként szolgálhatja majd a fejlődést.

 

Rogán Antal nem először veti fel, hogy a turisztikai marketingnek és az országimázsnak ugyanott a helye, s erről rég zajlanak valódi szakmai viták. Izraelben és Görögországban például önálló turisztikai minisztérium is működik, tehát a központi irányítás nem eredendően rossz, jelezheti, hogy egy adott ország komolyan veszi a turizmust. Ha ez az üzenete mindannak, ami készül, akkor panaszra nem lehet ok. Ha a magyar turisztikai szolgáltatások minőségének fejlesztése, netán némi szemléletváltás elősegítése a cél, mondhatnánk, welcome! De nehéz nem észrevenni azokat a vállalkozókat, akik Rogán Antal körül forognak, s felvetődik a kérdés: kik és milyen módon részesedhetnek majd azokból a támogatásokból, amelyeket majd a turizmus fejlesztésére szánnak?

A turizmusban komoly pénz volt addig is, amíg nem vettük komolyan, most csak az a kérdés, hogy ezt ismerték fel Rogánék vagy épp az a szándékuk, hogy még többet hozzon az országnak? Nem csoda tehát, hogy az eddig Varga Mihály felügyelete alá tartozó területért nyílt küzdelem zajlik, s ennek csak az egyik harcosa Rogán Antal, harmadik szereplőként ott van még Seszták Miklós is, akihez a turisztikai fejlesztések is tartoznak – ki tudja, meddig.

A küzdelmet figyelve pedig illő számba venni a turizmusfejlesztés egyéb feltételeit is az ambíción túl. Az infrastruktúrát, a Malév-csőd évfordulója után egy nappal az esetleges budapesti központú légitársaságot, valamint a jó turisztikai szakember-utánpótlást. Ha nem is tanulhat mindenki a lausanne-i egyetemen, már az is elég lenne, ha a magyar turizmusképzés ontaná a kreatív agyakat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.