galéria megtekintése

Pilz és tsai

33 komment


N. Kósa Judit

Van Szurdi Miklós 1982-es filmjében, a Hatásvadászokban egy jelenet, amely minden alkalommal kísért, amikor a miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának vezetőjét, Pilz Olivért hallgatom. A lepukkant vidéki színházban a szerző megnyugtatására, falból próbálják éjszakánként a forradalmi darabot, amelyről mindenki tudja, hogy sosem mutathatják be. Egy színésznő mégis szerepet követel magának: mert az nem lehet, mondja, hogy egy ilyen karaktert egy kórista játsszon.

A miskolci tanár láthatóan ugyanígy működik. Bizonyára ő is tudja, hogy a sajtó évek óta annyit sem kérdezhet egy magyar iskolában, hogy hány óra van, ennek ellenére minden elé tartott mikrofonba türelmesen belemondja, hogy a helyzet tarthatatlan. Felsorolja a pontokat, követeli az iskolai autonómia helyreállítását, a fölösleges túlmunka eltörlését, újra és újra hangsúlyozza: a felnövekvő generáció esélyeit rombolja, aki gúzsba köti a pedagógusokat. Hiszen az iskola célja nem több és nem kevesebb, mint a lehető legjobb minőségű tudást átadni a diákoknak.

Kínos ilyen közhelyeket mondani, mégis muszáj, mert a legrosszabb olvasat szerint Balog miniszter cinikusnak tűnő krétatárgyú értetlenkedése a probléma leglényegét tárta fel: hogy a kormányzat valóban nem tudja, mekkora bajt csinált a magyar oktatásügyben. Az emberügyi gólemtárca kiépítésével sikerült egy olyan szervezetet létrehozni, amelyből bármilyen hagymázas gondolat parancs formájában zavar nélkül végiggördíthető az utolsó falusi iskoláig, a segélykiáltások viszont a büdös életben nem hallatszanak el azok füléig, akik tehetnek is valamit a helyzet javításáért.

 

Ráadásul a KDNP az oktatásügy elfoglalása óta bizonyította, hogy hisz önnön tévedhetetlenségében, és tökéletesen nélkülözi az empátiát. Akkor, amikor a béremelés sok tanárnál a jövedelem csökkenését eredményezte; amikor munkakerülőknek bélyegezte az értelmetlen iskolai rostokolás ellen berzenkedő pedagógusokat; amikor normálisnak tüntette fel az állandó adminisztrációt és ellenőrzést. Vagy akkor, amikor a tegnapi tüntetés kapcsán haladéktalanul baloldali ármányról kezdett el hadoválni.

Az ilyen hatalmon csak Pilz Olivér és társai módszerével lehet fogást találni. Mert egy darabig persze lehet az ellenzék bábjának vagy akár lápi lidércnek is mondani, aki higgadt hangon sorolja, mit kell haladéktalanul kijavítani. De valamikor muszáj lesz érdemben is válaszolni. És ha eljön az a pillanat, akkor irtózatos nagy bajban lesz a KDNP és fölöttes énje, a Fidesz. Mihez kezdjen? Szüntesse meg a Kliket, zavarja el a temérdek oda deponált valakinek a valakijét? Lazítson a kézi vezérlésen, engedélyezze a tankönyv-liberalizációt, a helyi igényekhez szabott tanítást? Ismerje be, hogy ügyes kezű analfabéták helyett egy életen át tanulni képes embereket kell nevelni? Köpjön föl, álljon alá, és jelentse ki, hogy tévedtem, feleslegesen szórakoztam sok tízezer gyerek jövőjével?

Utópia? Az. De csak Pilz Olivér és társai érhetik el, hogy mégis valósággá váljon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.