38 évesen azonban úgy gondolta, ideje ismét váltani. Las Vegasba költözött, ahol egy vendéglátóipari cégnél helyezkedett el. A 2001 szeptember 11-ei terrortámadás után azonban megcsappant a turisták száma, a cég pedig csődbe ment. Az álláshirdetések böngészése közben bukkant a Palms Casino Resort szálloda felhívására, a híres hotel pedig őt választotta. Így 2001-ben ő tervezte és állította össze az akkor nyíló Little Buddha Café menüjét.
Egyenes út vezetett ezután a párizsi Buddha-Barba, ahol jelenleg is dolgozik, és ahol ideje nagy részét izgalmas, váratlan receptek kifejlesztésével, illetve leendő Buddha – Bar sushi szakácsok képzésével tölti.
"Japánban mindent ott készítenek el a vendég orra előtt" – mondja. Kiveszik a vásárló által kiválasztott halat az akváriumból, és előtte szelik azt fel. Ennek Európában és az Egyesült Államokban még nincs hagyománya. Masato azonban igyekszik ezen változtatni.
|
A 60 kilogrammos tonhal adta a vacsora lényegét Fotó: Schumy Csaba
|
Május elején a budapesti Buddha-Barban különleges élményben volt része a vendégeknek. A szusi séf egy embernagyságú, 60 kilogrammos kékúszójú tonhalat darabolt fel - mely csak erre az egyszeri alkalomra érkezett az étterembe, a menün nem szerepel -, majd abból készítette el a vacsorán felszolgált fogások egy részét. Izgalmas volt figyelni a szakembert munka közben: precízen és koncentráltan aprította fel a hatalmas állatot, minden mozdulatának jelentősége volt.
|
Az est fénypontja az otoro megízlelése volt Fotó:Schumy Csaba
|
Az est fénypontja minden bizonnyal az volt, amikor az otoroból, a tonhal hasaljának egy részéből kimetszett húst megkóstolhattuk. Nyersen, némi szójaszósszal megbolondítva tálalta, és a szánkban szinte azonnal elolvadt. Ha nem tudtuk volna, hogy mit eszünk, talán rá sem jöttünk volna magunktól. Édeskés és krémes volt, fantasztikus élmény.
"A tonhal is olyan, akár a szarvasmarha vagy a sertés. A különböző részei más-más karakterrel rendelkeznek és más az árfekvésük is" – magyarázza az 53 éves séf. A chutoro, mely szintén a hal hasán, azonban az úszóhoz közelebbi felén található, például mérsékelten zsíros, de kevésbé márványos, mint az otoro, épp ezért olcsóbb is – tudjuk meg a szakembertől.
|
Hatalmas jelentősége van a megfelelő darabolásnak és a vágási iránynak Fotó:Schumy Csaba
|
"A magyar konyhát nem ismerem, de amikor Grúziában jártam, volt szerencsém megkóstolni néhány ottani ételt és zseniálisak voltak" – mondja a szusi séf, aki hozzáteszi: azért az ázsiai ételek hozzák igazán lázba. No meg az antikvitások. Párizsban minden hétvégén kilátogat a bolhapiacra, és hosszú órákon át keresgél a régiségek között. Amikor két évvel ezelőtt Magyarországon járt, akkor BKV-val kiment az Ecseri úti piacra is. Csak hogy vasárnap volt, így nem talált ott senkit. Mint mondja, részben ezért is mindenképp visszatér még hozzánk: szeretné gyarapítani gyűjteményét és örömmel megkóstolná a híres gulyást is.