galéria megtekintése

Politikai válság a bányaszerencsétlenség nyomán

0 komment

NOL
NOL

Általános sztrájkot hirdetett mára négy török szakszervezet a somai bányakatasztrófa miatt, amelyben legalább 282 ember vesztette életét. A tragédia komoly politikai válságot robbanthat ki az amúgy is feszült hangulatú Törökországban. 

A szakszervezetek vezetői most a kormányt hibáztatják, szerintük ugyanis nem voltak megfelelőek a biztonsági feltételek. – Tulajdonképpen halálra ítélték a bányászokat azzal, hogy brutális körülmények között dolgoztatták őket azért, hogy maximális profitot hozzanak – áll a a szakszervezetek levelében.

A bányát egy magántársaság bérelte, de egy, a környékről származó parlamenti képviselő épp három héttel ezelőtt kérte a kormányt, hogy ellenőrizze jobban a bányát és írjon elő szigorúbb biztonsági követelményeket – ám a politikai elit nem volt vevő a javaslataira. (Most az interneten kering egy fotó, amelyen magasba tartott sárga sisakkal a kezében beszél, miközben a háttérben két török miniszter fecserészik, rá sem hederítve.)

Dühös helyi lakosok már tegnap rátámadtak a kormány helyi irodáira és tiltakoztak Erdogan miniszterelnök látogatása ellen. Tüntetések voltak Isztambulban és Ankarában is.Tovább fokozza a feszültséget, hogy az interneten terjed egy kép, amelyen Erdogan egyik tanácsadója megtapos egy földön heverő tüntetőt.

 

Juszuf Jerkel azzal védekezett, hogy egy szélsőbaloldali aktivistáról van szó, aki őt és a miniszterelnököt gyalázta. "Mit kellett volna tennem? Szó nélkül hagyni a dolgot? – mondta felháborodva a Hürryet kérdésére. 

Juszuf Jerkel, a miniszterelnök egyik tanácsadója rugdal egy földön heverő tüntetőt REUTERS/Mehmet Emin Al/Depo Photos 

Már most biztosnak tűnik, hogy ez Törökország legszörnyűbb bányatragédiája. Tegnap ráadásul tűz ütött ki az aknában, ezért a mentést is le kellett állítani. Mára állítólag kicserélték a szellőzőrendszert, de kevés remény van rá, hogy találnak még túlélőket. 787 bányász tartózkodott a robbanás időpontjában a bányában, ebből 363-at sikerült megmenteni. Egyes hírek szerint a legfiatalabb áldozat mindössze 15 éves – az illetékes miniszter szerint viszont lehetetlen, hogy ilyen fiatalokat leküldjenek a bányába.

Törökországban háromnapos nemzeti gyászt hirdettek, Erdogan lemondta albániai, Abdullah Gül államfő pedig kínai útját. A török sajtó azonban élesen bírálja a miniszterelnököt, aki szerintük nem mutatott megfelelő empátiát.

– Ilyen balesetek gyakran történnek, Kínában 1960-ban 684 ember halt meg egy metángázrobbanásban – példálózott. Eközben a helyi kórházban elfogytak a hullazsákok, a hozzátartózok pedig kétségbeesetten reménykednek, hogy élve viszontláthatják szeretteiket - amire egyre kevesebb az esély. 

Erdogan személyes népszerűségét is kikezdheti a tragédia: márpedig augusztusban indulni szeretne az elnökválasztáson, ami az ország történetében először nem parlamenti, hanem közvetlen szavazás lesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.