galéria megtekintése

Orbán, a mintamókus

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 15. számában
jelent meg.


Trencsényi Zoltán
Népszabadság

Megrázó élményben lesz része annak, aki a napokban ellátogat a Bartók Béla úti Godot Galériába, ott ugyanis nagy tételben falra akasztott Orbán Viktor-képeket nézegethet.

Nem elég, hogy a miniszterelnök portréja a különféle választások miatt Budapest (de felteszem, az egész ország) közterein olyan tetemes mennyiségben mered ránk az óriásplakátokról, hogy az már igencsak megterheli a komfortérzetünket, most a Godot Galéria falát is az ő képei borítják. Bár a Godot kiállítása legalább nem politikai célzatú, nem választásra buzdító képsorozat, és még csak nem is arra szolgál, hogy Orbán Viktor öntelt magabiztossággal jelentse a látogatóknak: én vagyok (voltam/maradok) Magyarország miniszterelnöke. Ötvenhét különféle párnahuzat-, illetve asztalterítőmintára nyomtatott, majd művészileg továbbgondolt arcmása ezúttal alapanyagként szolgál.

 

Az alkotó Tereskova Nagy Kriszta x-T, aki néhányszor rákacsintott már a politikára (egyebek mellett dolgát végezte a Parlament tövében, más alkalommal, csak mert hamisnak találta, átírta némileg Geszti Péter Magyarország című dalának szövegét…), és mindannyiszor erősen megkavarta az indulatokat.

Most sem lesz ez másképp. Tudja: a következő hetekben kap majd hideget-meleget, de úgy érezte, mégis el kell készítenie ezt az Orbán Viktor-sorozatot, mert egy ideje nem hagyja nyugodni a kérdés: mit lehet kezdeni azzal a ténnyel, hogy Magyarországon megint létezik egy megkerülhetetlen, ikonikus politikusfigura, aki a legellentétesebb érzelmeket izzítja fel az emberekben. Egy olyan alak, akinek a lénye, az arcképe ellentmondást nem tűrően költözött be a mindennapjainkba, akárha már az ágyneműnkön, az asztalterítőnkön is megjelenne. Már persze, ha van még hol aludnunk, és ha van még terített asztalunk.

Tereskova Nagy Kriszta x-T azt is hozzáteszi még: ezekkel a képekkel nem az a szándéka, hogy odamondogasson, földbe gyalázzon, de persze az sem, hogy rajongjon, magasztaljon. Többet viszont nem mond, beszéljenek helyette a képei. És beszélnek is, mert aki az ágyhuzatok és terítők mintáival összedolgozott, majd színekkel, foltokkal, formákkal átigazított Orbán Viktor portrékat látja, nem tudja majd nem észrevenni, hogy a Kedves Vezető olykor rózsáktól habzó, giccses környezetben jelenik meg, máskor a rácsos/ focikapuhálót idéző terítőminta mögé montírozva.

Az egyik alkotáson szétnyitott olló úszik át az arcmása előtt, a másikon flitterekből hímzett koronája csúszik le éppen a fejéről. Egy helyütt mintha monokli lenne a szeme környékén, több képen piros-fehér-zöld csíkok szövevényében tűnik el, és mert a háborús retorika köztudottan oly kedves számára, így aztán elsőre a mögötte úszó halrajt sem vagyunk képesek másnak látni, mint az égbolton áthúzó bombázógépeknek. Orbán Viktor feje néha elviselhetőbb, máskor butább, együgyűbb minták között bukkan elő, néha maga a fej válik mintává, valamelyik képen egy mókussal összekacsintva mintamókus lesz belőle is.

A minták és a mintaférfi (mintamókus) viszonya tehát gyakran esetleges, az viszont nem véletlen, hogy éppen 57 darab kompozíció kerül a látogatók elé. Tereskova Nagy Kriszta x-T szerint ideje továbblépni az Orbán által oly sokszor emlegetett forradalom mantrázásán, ezért a művész úgy gondolta, 56 helyett legyen a kulcsszám: 57. Továbbá az sem véletlen, hogy a kiállítás címe: Portréfestést vállalok! Tereskova Nagy Kriszta x-T ugyanis tényleg vállal portréfestést, és igen, pénzért, merthogy neki is el kell gondolkodnia azon, hogy mostanában lesz-e valami az asztalán az Orbán Viktor portréjával nyomtatott terítőn kívül, és mert elege van a művészekre aggatott édesbús képből, mely szerint egy alkotó elhivatott, rosszul öltözött, szegény ördög, afféle udvari mulattató, akinek kegyesen felajánlják a lakoma maradékát. Ő nem a maradékot és a földre hullajtott morzsákat szeretné, ő konkrétan lakomázni szeretne, szép autóval járni, jól öltözni. Ha a művészeti élet befogadja az alkotásait, ha a közvélekedés szerint ezek értékesek, kiállítótermek falaira méltók, akkor azokat vásárolják, vagy rendeljék is meg, fizessenek érte tisztességesen. És persze Orbán Viktor-képet is vásárolhat, akinek az a vágya, hogy percenként szembenézzen azzal, kicsoda ma Magyarország miniszterelnöke.

Egy ikonikus politikusfigura, aki ellentmondást nem tűrően költözött be a mindennapjainkba

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.