galéria megtekintése

„Ez az ütés volt életem legnagyobb hibája”

3 komment

P.N.
NOL

Megszületett az ítélet, amire Németország tavaly év vége óta várt. A török származású Tugce Albayrakot súlyosan bántalmazó Sanel M.-et három évre ítélte a darmstadti kerületi bíróság. A fiatalember feltételesen sem kerülhet szabadlábra. 

Amikor Jens Aßling bíró kihirdette az ítéletet, a tárgyalóteremben többen, köztük az áldozat édesanyja, könnyekben tört ki, majd a család kivonult a teremből. A fiút fiatalkorúként ítélték el, a büntetés mértéke azonban megfelel a felnőttek esetében a halált okozó testi sértésért kiszabható legenyhébb tételnek.

Az indoklás szerint – amit az Albayrak család nem akart hallani – a 18 éves fiatalember nem gyilkos, mert nem állt szándékában megölni a lányt, de állításával ellentétben nemcsak egy pofont adott, hanem keményen lesújtott, és tettének következményeire nem gondolt, pedig „Sanel nem volt olyan részeg, hogy ne tudja, mit csinál”.

Aßling tudva, hogy az ítélet a közvéleményben visszatetszést fog kelteni, a sajtóhoz fordulva elmondta azt is, hogy Sanelből a sajtó, feltételezésekre és szóbeszédekre alapozva gyilkost csinált már az első pillanattól kezdve. Ebből olyan kampány lett, ami ellen az alperes nem tudott védekezni.

 
Egy papírdarabbal takarta el az arcát a vádlott
Ralph Orlowski / Reuters

Alexander Homm főügyész még az ítélethirdetés előtt ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta: „Az ügyben volt egy jelentős mértékű értelmezési hiba. Tugce a civil kurázsi szimbólumává vált, holott a valóság az, hogy egy teljesen banális este fordult drámaivá és ért tragikus véget.”

Homm arra utalt ezzel, hogy a mintegy 60 tanú kihallgatása után kiderült, Tugce és Sanel társaságai kölcsönösen sértegették és provokálták egymást, a konfliktus pedig nem a lányvécében kezdődött, ahol a lány az első sajtóértesülések szerint megmentett két fiatalabbat attól, hogy megerőszakolják őket.

Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a fiú már több alkalommal volt büntetve, még a fiatalkorúak börtönét is megjárta. Az ütés, ami Tugce halálát okozta, nem a véletlen műve volt, Sanel bántani akarta. Aztán segítségnyújtás nélkül elmenekült a helyszínről, a sérült sorsa iránt közömbös volt. Homm azt is kiemelte, hogy Sanel M. cselekedete az áldozat családját is tönkretette. Ezért is kért az ügyészség 3 éves és három hónapos elzárást.

Az utolsó szó jogán az elítélt (aki már az első tárgyalási napon megbánást tanúsított) azt mondta: „Ez az ütés volt életem legnagyobb hibája.”

Az ítélet nem jogerős, az ügyvédek és az ügyész is fellebbezhet még. Sanel M. védői már bejelentették, hogy felfüggesztett börtönbüntetést és azonnali szabadlábra helyezést kérnek. A védelem többek közt arra épít, hogy a fiú megbánása őszinte, tette mögött nem volt gyilkos szándék, és a népharag és az ellene irányuló bosszúvágy aránytalanul nagy, ami az ítéletet is befolyásolta.

A lányból hős, a fiúból szörnyeteg lett

Tugce Albayrakot tavaly november 25-én ütötte meg egy offenbachi gyorsétterem parkolójában a szerbiai származású Sanel M. A lány az ütés következtében a betonba verte a fejét, és súlyos sérüléseket szenvedett. Az offenbachi kórházban megműtötték, de a lány kómába esett, és nem ébredt fel többé. Az agyhalál beálltát november 26-án állapították meg. Két nappal később, éppen Tugce 23. születésnapján, a szülők kérésére lekapcsolták a gépekről. A kórház előtt 1500 ember gyűlt össze gyászolni.

A gyanúsítottat időközben letartóztatták, s mivel a sajtó megírta, hogy a török származású lány nemi erőszakot akadályozott meg, amiért bosszúból megölték, Németország-szerte nemzeti hősként kezdték tisztelni. Ötvenezer ember aláírásával petíciót is benyújtottak Joachim Gauck német elnökhöz azzal a kéréssel, hogy Albayrak kapjon posztumusz nemzeti érdemrendet. Tugcét december 3-án helyezték végső nyugalomra szülőfalujának, Bad Soden-Salmünsternek a temetőjében. A búcsúztatáson megjelent Hessen tartomány miniszterelnöke, Volker Bouffier (CDU) és a berlini török nagykövet, Hüseyin Avni Karslioglu is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.