galéria megtekintése

Egyetlen orrszarvú halála is tragédia

1 komment

P. N.
NOL

Elpusztult a ritka északi szélesszájú orrszarvú egy példánya Kenyában pénteken egy rezervátumban, így összesen már csak hat vadon élő példánya maradt a kihalás szélén álló fajnak.

A déli szélesszájú orrszarvúnak még több ezer példánya barangol a szubszaharai síkságokon Afrikában, főként Dél-Afrika területén, viszont északi rokonaik az orvvadászatnak köszönhetően vészesen közel kerültek a kihaláshoz.

A 34 éves Suni volt az első északi szélesszájú orrszarvú, aki fogságban született. A hím állat tetemét pénteken találták meg az Ol Pejeta természetvédelmi felügyelőség vadőrei Nairobitól mintegy 250 kilométerrel északra.

A felügyelőség szerint Sunival nem az orvvadászok végeztek, halálának okát még nem sikerült kideríteni. Az elpusztult rinocérosz volt az egyike annak a két tenyészbikának, akik fogságban születtek, de szabadon engedték őket, remélve, hogy túlélnek és szaporodnak majd.

 
A rinocéroszfélék átlagosan 40 évig élnek és nagyon lassan szaporodnak
A rinocéroszfélék átlagosan 40 évig élnek és nagyon lassan szaporodnak
Thomas Peter / Reuters

„A faj jelenleg a kihalás szélén áll, ami szomorú bizonyítéka az emberek kapzsiságának" – áll a nyilatkozatban.

A következő napokban a The Kenya Wildlife Service állatorvosai felboncolják Sunit, hogy kiderüljön, mi okozta a vesztét. Az állat apja, Suit 2006-ban pusztult el szintén 34 éves korában, természetes okokból.

Suni a Dvur Kralove állatkertben született Csehországban. Az Ol Pejeta 2009-ben vásárolta meg négy társával egyetemben, hogy az afrikai tenyészprogramba bevonják. A szakértők abban reménykedtek, hogy a 90 ezer hektáros, magánkézben lévő vadvédelmi terület, melyet az egyenlítő, a hófödte Mount Kenya és az Aberdare hegység határol, kedvező feltételeket nyújt a szaporodáshoz.

„Továbbra is mindent megteszünk, amit csak tudunk, hogy a megmaradt három tenyészállat közreműködésével egy napon újabb északi fehér rinocéroszborjú lássa meg a napvilágot a természetvédelmi területen" – ígéri a Felügyelőség.

Afrikában a természetvédelmi szervezetek szinte kilátástalannak tűnő harcot vívnak számos faj megmentése érdekében. Az orrszarvút tülkéért, az elefántot agyaráért vadásszák, majd az értékes árut hajóval Ázsiába szállítják, és a feketepiacon értékesítik.

Csak az elmúlt egy évben 59 orrszarvú esett az orvvadászok áldozatául Kenyában, az ország híresen gazdag élővilággal büszkélkedő Maasai Mara játék- és vadasparkjában.

A rinocérosz tülke a feketepiacon drágább, mint az arany vagy a platina. Tavaly 65 ezer dollárért lehetett hozzájutni kilójához a nagyobb ázsiai városokban. A rinószarv nemzetközi kereskedelme 1977 óta tilos, ám Ázsiában a mai napig státusszimbólumnak számít az ebből készült tárgyak birtoklása, illetve számos hiedelem él a tülökből készült őrlemény varázslatos gyógyerejéről – melyeket az orvostudomány határozottan cáfol, hisz a tülök ugyanolyan anyagból van, mint a lovak patája vagy az emberi köröm. Az illegális nemzetközi kereskedelem 2006 óta meredeken nő, a legnagyobb felvevő piac Kína és Vietnam.

Az orrszarvút tülkéért, az elefántot agyaráért vadásszák, majd az értékes árut hajóval Ázsiába szállítják, és a feketepiacon értékesítik
Az orrszarvút tülkéért, az elefántot agyaráért vadásszák, majd az értékes árut hajóval Ázsiába szállítják, és a feketepiacon értékesítik
Noor Khamis / Reuters

Az afrikai orrszarvú-populáció 80 százaléka Dél-Afrikában él. Itt tavaly 1004 példányt ejtettek el az orvvadászok. Ahogy korábban mi is megírtuk, augusztusban nagyszabású rinocérosz-evakuálási program vette kezdetét: a híres Kruger Nemzeti Parkból első körben 500 széles szájú orrszarvút telepítettek át az úgynevezett „rinóerődökbe", remélve, hogy a veszélyeztetett állatok szétszórása megnehezíti a vadorzók dolgát.

Afrikában két rinocéroszfaj él, a széles- és a keskenyszájú, amelyeket szokás fehér, illetve fekete orrszarvúnak nevezni, bár mind a kettő egyedei szürkés, esetleg vörösesbarna színűek. A rinocéroszfélék átlagosan 40 évig élnek, és nagyon lassan szaporodnak, emiatt, illetve intenzív vadászatuk miatt az összes fajt, főleg a jávai és a szumátrai orrszarvút, illetve az északi szélesszájú orrszarvút a kihalás fenyegeti.

A rinocéroszokat nem csak a tülkeik miatt vadásszák. A nagy termetű, agresszív állatok Nepálban és Indiában több embert ölnek meg, mint a tigrisek és a leopárdok, ám ezért is az emberi tevékenység tehető felelőssé, a vadon élő állatok élőhelye ugyanis egyre fogyatkozik az urbanizáció, a mezőgazdaság, a fakitermelés és az iparosodás során elhódított területek miatt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.