galéria megtekintése

Evakuálni kell a gyilkosok miatt az orrszarvúkat

1 komment

P.N.
NOL

Több száz orrszarvút kell evakuálni a dél-afrikai Kruger Nemzeti Parkból, hogy meg tudják menteni őket a tülökre utazó orvvadászoktól.

A rinocéroszokat tülkének nincs semmilyen bizonyítható gyógyhatása
A rinocéroszok tülkének nincs semmilyen bizonyítható gyógyhatása
U.S. Department of Justice/Handout / Reuters
Ez az intézkedés csak egy része annak az átfogó akciótervnek, amit a környezetvédelmi minisztérium hajt végre a rinocéroszok megmentése érdekében.

Edna Molewa környezetvédelmi miniszter a BBC-nek nyilatkozva azt mondta: a Kruger Nemzeti Parkból az úgynevezett „rinóerődökbe" való áttelepítéssel az állatok nyugodtabb szaporodását teszik lehetővé, ami remélhetően hozzájárul ahhoz, hogy az afrikai rinocéroszpopuláció tovább gyarapodjon.

A miniszter szerint az orrszarvúkat az olyan nagy, magánkézben lévő nemzeti parkok helyett, mint amilyen a mozambiki határhoz közel eső Kruger, el kell szállítani az orvvadászok által kevésbé preferált területekre, akár külföldre is. Emellett az új kezdeményezés támogatni fogja, hogy a dél-afrikai kormány Biztonsági Klasztere súlyosabb büntetést szabjon ki az orvvadászokra.

 
Az orvvadászok a nemzeti parkokra fókuszálnak
Az orvvadászok a nemzeti parkokra fókuszálnak
Stringer / Reuters

Dél-Afrikában, ahol az afrikai orrszarvú-populáció 80 százaléka él, az orvvadászok egyre aktívabbak. Míg 2007-ben 13, addig tavaly már 1004 példányt ejtettek el. A híres Kruger Nemzeti Park akkora, mint Wales vagy Izrael, és mintegy 8500 szélesszájú orrszarvúnak ad otthont. Közülük most 500 példányt evakuáltak. A park az orvvadászok kedvenc célpontja, több orrszarvút pusztítottak el ezen a területen az elmúlt években, mint bárhol máshol az országban.

Bár az orrszarvú tülök nemzetközi kereskedelme 1977 óta illegális, az Európai Unióban pedig tilos minden olyan rinocéroszszarv-alapú szer és dísztárgy forgalmazása, amely 1947 után készült, a kereslet továbbra is magas, sőt, az 2006-2007 óta meredeken nő. A feketepiacon a tülkök ára mérettől függően 25 ezer és 200 ezer euró között mozog.

A szarvak fő úti célja Vietnam és Kína, ezekben az országokban ugyanis státusszimbólumnak számít a tülökből készült ékszer viselése, illetve egyéb dísztárgyak birtoklása.

Emellett a hagyományos kínai népi gyógyászat is használja az orrszarvú tülkéből őrölt port. Bár ezt semmilyen tudományos tény nem támasztja alá, a rinocérosz szarvat továbbra is potencianövelőnek és fájdalomcsillapítónak tartják, illetve újabban a rák ellenszerét látják benne. Az orrszarvúfélék tülke a lovak patájához és az emberi körömhöz hasonlóan főként keratinból, kalciumból és melaninból álló szaruképződmény, melyben nincs semmilyen csodaszer. A tigrisfoghoz és az elefántagyarhoz hasonlóan az orrszarvútülöknek is mágikus hatást tulajdonítanak, ezek a babonák pedig kiirthatatlannak bizonyulnak, holott használóik valószínűleg csak a placebohatásnak köszönhetően tapasztalnak némi javulást.

Az orrszarvúkat a nemzeti parkok dolgozói is megcsonkítják, hogy az állatok ne legyenek túl vonzóak a nagy vérengzést rendező orrvadászok számára
Az orrszarvúkat a nemzeti parkok dolgozói is megcsonkítják, hogy az állatok ne legyenek túl vonzóak a nagy vérengzést rendező orvvadászok számára
Thomas Mukoya / Reuters

Az orvvadászok elleni védekezés egy másik módja, hogy a nemzeti parkok gondozói maguk csonkítják meg az állatokat. Az orrszarvút elkábítják, szarvát lefűrészelik, majd miután az állat magához tér, visszaeresztik a természetbe. Ez a beavatkozás nem jár fájdalommal, ráadásul, ha értő módon, legalább nyolc centivel a töve fölött fűrészelik le, akkor két éven belül visszanő eredeti hosszára. Ezzel az intézkedéssel elkerülhető, hogy a csöppet sem finomkodó, sietős orvvadászok lemészárolják az állatokat egy darabka szaru kedvéért, nem ritka ugyanis, hogy az elejtett állatok fél fejét levágják, a vemhes nőstényekből pedig kiszedik a borjút, ugyanis azért is sokat fizetnek a feketepiacon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.