galéria megtekintése

Ég veled, novemberi tavasz! Helló, hólapát!

1 komment

P.N.
NOL

Szokatlanul meleg időjárást hozott november második hete. A húsz fok körüli nappali csúcshőmérsékletek kedélyjavító hatását fokozza, hogy a havi fűtésszámla is soványabb lehet egy tavaszias őszi időszakban, ám az öröm nem tart sokáig, hét végén ugyanis megérkezik a sarkvidéki hideg, talán az első hó is.

Szerdán megdőlt minden idők, pontosabban a meteorológiai megfigyelések rögzítésétől számított idők november 18-áinak legmagasabb Budapesti melegrekordja, a II. kerületben ugyanis 20,7 °C-ig emelkedett a hőmérséklet. Az eddigi csúcsot 2006. november 18-a tartotta, akkor 18,9°C-ig melegedett a levegő a fővárosban, de az országos melegrekord akkor nem dőlt meg.

Már a hét is kellemesen indult, hétfőn az OMSZ 24 fokot mért Baranya megyében, majd kedd hajnalban a legmagasabb minimum-hőmérséklet rekordja is megdőlt két Győr-Moson-Sopron megyei településen: Osliban 14,5 és Rábatamásiban 14,4 fokig hűlt mindössze a levegő.

Ez volt a legmelegebb év

Az október globális szinten  nagyon meleg volt. Az amerikai óceán- és légkörkutató hivatal (NOAA) azt közölte, hogy az 1880 óta készülő feljegyzések tanúsága szerint még soha nem volt ilyen meleg az október a Földön. Az elmúlt hónapban bolygónk átlaghőmérséklete 14,98 Celsius-fok volt, azaz 0,98 fokkal magasabb a 20. század átlagánál. 2015-ben eddig hat hónapban dőltek meg a rekordok, csak a január és az április maradt ki a sorból, de ezekben a hónapokban is rekord közeli volt a helyzet.

 

A novemberi tavasznak azonban hamarosan vége. Az előrejelzések szerint a hét végére már egy nagyobb tömegű, sarkvidéki eredetű légtömeg éri el Európát, ami hazánkban is jelentős lehűlést eredményez majd, néhol az első hó is leeshet.

Most még szokatlanul meleg van, de hétvégén már nem lehet ilyen lengén öltözni
Koncz György / Népszabadság

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elmúlt 30 évének feljegyzései szerint az esetek háromnegyedében az első havazás november eleje és Mikulás napja között történik, legnagyobb eséllyel november 25-e körül – derítette ki az Időkép.

A november 19-re szóló népi megfigyelés szerint egyébként, ha Erzsébet-napon havazik, a karácsony is fehér lesz. Úgy tűnik, erről 2015-ben is lecsúsztunk.

Nem volt melegebb az eddigi ősz a tavalyinál

A Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. megkeresésünkre megírta, hogy a fővárosban a készenléti, illetve a hivatalos fűtési szezon kezdete óta eltelt időszakban (szeptember 15. – november 15.) 2015-ben a tavalyi év ugyanezen időszakához viszonyítva – bármilyen furcsa – idén hidegebb volt. (2014-ben az erre az időszakra eső átlaghőmérséklet 13,2 °C volt, míg idén azonban 12,3 °C). Csak a november első felében pedig 9,3°C volt az átlaghőmérséklet, míg tavaly 10,6 °C. Ettől függetlenül egy-egy enyhébb hét meglátszik a fűtésszámlákon, de hogy ez mekkora megtakarítást jelent az egész télre nézve, az csak a szezon végén derül ki.

Aki cidrizik a fronttól, eddze az ereit

A hidegnek vagy a melegnek önmagában nincs élettani hatása, még a hosszan tartó hőségnek vagy fagyoknak sem (leszámítva azt, hogy aki nagyon nem szeret fázni vagy izzadni, az a szokásosnál morcosabb). Ami megvisel, az a hirtelen változás, melynek markáns időjárási frontok állnak a hátterében.

Dr. Gion Gábor katonaorvos lapunknak elmondta, hogy a frontérzékenység kapcsán két teória létezik. Az egyik a levegőben lévő ionok mennyiségi és minőségi változásával magyarázza a fiziológiai tüneteket, mivel maga az emberi test is egy „mikroelektronikai” gép, melynek működését külső hatások is befolyásolják.

A másik frontérzékenységi teória közismertebb és elfogadottabb. Ez a légnyomásváltozással magyarázza azt, hogy egyes emberek jobban megszenvedik az időjárás-változást. Hidegfront érkezésekor nő a légnyomás, ami összenyomja, leszűkíti a kisebb-nagyobb ereket. Ez megemeli a vérnyomást, ami ízületi és reumás panaszokat, epe- és vesegörcsöt, mellkasi panaszokat és koraszülést eredményezhet.

A frontérzékenység nem szüntethető meg, de a tünetek súlyossága csökkenthető, azonban ez felkészülést, életmódbeli változtatások beiktatását igényli. Gion Gábor az erek edzését javasolja, hideg-meleg váltózuhannyal vagy szaunázással, de a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás is nagyon fontos.

Az időjárás változásnak persze van pszichés hatása is: aki utálja a hideget, az az elmúlt napokban nagyon komfortosan érezhette magát.

Bónusz: vékonyabb lehet a fűtésszámla

Az enyhe késő őszi időjárásnak van egy további hangulatjavító hatása is: csökkenhet a fűtésszámla. A fűtési szokásainkat, így energiafelhasználásunkat is a külső hőmérséklet, a napsütéses órák száma és a szélsebesség befolyásolják.

Egy körülbelüli ökölszabály szerint a napi középhőmérséklet átlagától való 1 Celsius-fokos hőmérséklet-különbség +/- 5 százalékos energiafelhasználás-változást jelent. Az esotanc.hu weboldal időjárási körülményeket figyelembe vevő fűtéskalkulátora szerint november 19-én a délnyugati országrészben élők akár negyven, az északnyugat- és kelet-magyarországi háztartások harminc, a budapestiek körülbelül huszonhat százalékkal kevesebb energiát használnak fel, mint egy tipikus késő őszi napon. A legkevesebbet (három százalékot) az Északi-középhegységben élők takaríthatnak meg.

Persze az, hogy ez mennyi megtakarítást jelent egy háztartás számára, függ az épület hőszigetelésétől, a fűtőberendezés korszerűségétől és a használt hőenergia-szolgáltatás piaci árától.

Mint a Főtáv Zrt.-től megtudtuk, a távhőszolgáltatás esetén az elmúlt őszi időszakban felhasznált hőmennyiséget például  jelentősen befolyásolja, hogy a fűtési szezon elején (készenléti időszakban) a társasházak különböző időpontban kapcsoltatják be a szolgáltatást, ezért a felhasznált energia mennyisége nagymértékben eltérhet a különböző lakóközösségeknél. Az elszámolás minden esetben a tényleges fogyasztás alapján történik, így a tényfogyasztás alapján fizetők már a következő havi számlában, az általányosok pedig az elszámolási időszak végén – 2016. április 30. – érezhetik meg az enyhébb napok, hetek hatásait. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.