galéria megtekintése

Bátor belorusz az esélyes, de lehet magyar díjazott is

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 07. számában
jelent meg.


Vári György
Népszabadság

Egy országa diktátora elől emigráló, bátor belorusz újságíró a csütörtök kora délután lezáruló, idei Nobel-verseny legesélyesebbje. Nyomában az örök második Murakami Haruki és a még örökebb Philip Roth, a „sötét ló” az idei Booker-díjas Krasznahorkai László.

Bár a beavatottak és fontoskodók egy outsider győzelmét várják idénre, a fogadóirodák favoritjának diadala is komoly meglepetés volna, az irodalmi igényű, mélyen elkötelezett non-fiction diadala. Szvetlana Alekszijevics, a 112. díj legfőbb esélyese ukrán és belorusz szülők gyermeke, aki Fehéroroszországban élve dokumentumregényeket írt a második világháborús Szovjetunióról, olyan tapasztalatoknak adva hangot, amelyek azelőtt némák voltak.

Hasonló interjúkból alakított elbeszélések formájában dolgozta fel a Szovjetunió afganisztáni háborúját, a csernobili katasztrófát és a birodalom szétesésének következményeit is. A 80-as években is gyanú övezte munkáját, azzal vádolták, hogy „deheroizálja” a háborús erőfeszítéseket. Lukasenko Fehéroroszországában azzal vádolták, hogy CIA-ügynök, nyilvános megjelenéseit akadályozták, ezért 2000-ben elhagyta hazáját. Évekig élt Párizsban, Göteborgban és Berlinben, amíg 2011-ben ismét hazaköltözött Minszkbe.

Szvetlana Alekszijevics
Szvetlana Alekszijevics
Elke We Tzig

 

„Ha visszanézünk a szovjet és posztszovjet történelemre, egyetlen hatalmas tömegsírt és vérfürdőt látunk magunk előtt, végtelen dialógust elkövetők és áldozatok között” – mondta egy ízben. „Ez a könyveim témája” – tette hozzá. Kitüntetése egyszerre volna immár papírforma és annak felrúgása is. (Szvetlana Alekszijevics: Elhordott múltjaink című könyvét Iván Ildikó fordításában novemberben jelenteti meg az Európa Könyvkiadó.)

Murakami Haruki
Murakami Haruki
Peter Josek / Reuters

A sorban második nagy esélyes idén is Murakami Haruki, mint mindig, ő a Nobel-várományosok örök ezüstérmese. Elképesztő népszerűsége mellette szólna, ugyanakkor sűrűn hangoztatott kifogás vele szemben, hogy könyvei inkább ügyesek, mint eredetiek, ezért nem indokolt a világ legtekintélyesebb irodalmi elismerésével kitüntetni. Újra és újra feltűnik Philip Roth is, akiről sokan gondolják, hogy a világ legnagyobb élő írója, de azt kevesen, hogy ezt Nobel-díjjal fogják elismerni, továbbá Bob Dylan és Joyce Carol Oates is, akiket szintén nem kell bemutatni a magyar olvasóknak.

Ngugi wa Thiong’o
Ngugi wa Thiong’o
Daniel A. Anderson

Az angolszász világban ismertebb kenyai írót, a 77 éves Ngugi wa Thiong’ót is a nagy esélyesek között tartják számon, és nem is csak idén. Ő is volt politikai üldözött, a 70-es években börtönbe került, majd kénytelen volt elhagyni Kenyát, tanított és tanít nagy hírű amerikai egyetemeken. Hosszú évtizedek óta már nem angolul, hanem anyanyelvén alkot. Tavalyelőtti nyilatkozatában nem rejtette véka alá, hogy megítélése szerint megérdemelné a díjat.

Krasznahorkai László
Krasznahorkai László
Archiv

Bár Murakami Harukit idegesítik a Nobel-spekulációk és nevének folytonos emlegetése, szeretné hinni, hogy „ez nem lóverseny”, mégis szokás suttogni a „sötét lovakról” is. Közéjük került be idén Krasznahorkai László, akit kitüntettek a nemzetközi Man Booker-díjjal, úgyhogy nekünk is van kiért szurkolnunk.

Nádas Péter
Nádas Péter
Burger Barna

A magyar meglepetés

Az eddigi egyetlen magyar irodalmi Nobel-díjas, Kertész Imre Nyugat-Európát jóval kevésbé lepte meg, mint Magyarországot, és nem csak azért, mert évek óta emlegették az esélyesek között. Kertész német nyelvterületen ismert és elismert kulcsszerző volt, a német „szembenézési” projekt fontos figurája, és német közvetítéssel Nyugat-Európába is eljutott a híre.

Magyarországon azonban, noha számos irodalmár becsülte és a magyar szakos egyetemisták szigorlati olvasmánylistáján alighanem minden egyetemen szerepelt a Sorstalanság, nem volt teljes szakmai konszenzus műve értékéről, és a művelt nagyközönségnek is csak egy része ismerte. Ajánlói elsősorban németek lehettek, az angolszász világban kevésbé volt ismert Nobel-díját megelőzően. Életművét magát is szinte egyforma erővel ihlette a német és a magyar irodalom. Lehetséges követőiként, magyar Nobel-várományosokként Esterházy Pétert, az idén is „jegyzett” Krasznahorkai Lászlót és Nádas Pétert szokás emlegetni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.