galéria megtekintése

A reptéren felejtették az államtitkárt

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 02. számában
jelent meg.


Vári György
Népszabadság

A Göteborgi Könyvvásár után a magyar közbeszéd örök kulturális slágerkérdését jártuk körül: a részben érthető kisnemzeti üldözöttségtudat, a kritikátlan Európa-rajongás és a bezárkózó sértettség vitáját, illetve politika és művészet viszonyának problémáját.

A kultúra és a politika viszonya pártállástól függetlenül heves indulatokat vált ki. Néhány éve az Alföldi Róbert rendezte Mephistó-előadás körüli szimpátiatüntetés is részben ennek volt köszönhető. Magyarország volt idén a Göteborgi Könyvvásár vendége, a hivatalos programot a Balassi Intézet szervezte. A magyar kormány menekültpolitikájával kritikus svéd művészi-akadémiai körökben emiatt nemtetszésüknek adtak hangot. De méltányos-e irodalmi rendezvényen politikai demonstrációt tartani, illetve számon kérni az egyes szerzőkön kormányuk viselkedését? Tavasszal a Nemzeti Színház fesztiválján tört ki botrány. A nemzetközi színházi találkozó egyik előadásának keretében a bécsi Burgtheater színésze felolvasott egy, a magyarországi demokráciáért aggódó kiáltványt. Akkor is az volt a kérdés, hogy mi a művészet és a hatalom viszonya. Bírálható-e a művész a kormánya miatt?

Az oroszok kezdték

A göteborgi megnyitón Masha Gessen orosz származású amerikai újságíró adott hangot a magyarországi politikai folyamatokat illető aggodalmainak, svéd írók egy csoportja tiltakozott a magyar menekültpolitika ellen. Ám az esemény nem úgy zajlott le, ahogy eddig olvashattuk. Gessen beszéde alatt Íjgyártó István kultúrdiplomáciáért felelős államtitkár nem vonult ki, mert nem volt jelen. A svéd szervezők elfelejtettek kimenni elé a repülőtérre. Ez az ügyetlenség is mutathatja a szervezői lelkesedés hiányát. Hammerstein Judit, a Balassi Intézet vezetője lapunk kérdésére hangsúlyozta, a program összeállítása nem tükrözött politikai szempontokat. Valóban, a programok résztvevője volt számos a regnáló hatalommal szemben nyíltan kritikus szerző is Kukorelly Endrétől Nádasdy Ádámon keresztül Krusovszky Dénesig, a vajdasági magyar költő Ladik Katalin pedig a hivatalos program részeként mutatta be a szerb határszakaszon épített kerítés ellen tiltakozó performanszát. A Balassi Intézet által felkért, a teljes szakmát reprezentáló kuratórium által összeállított program kétségkívül a legkiválóbbnak tekintett magyar szerzők közül választotta ki a meghívottakat.

 
Fókuszban a magyar irodalom, a vásár kiadványában
Fókuszban a magyar irodalom, a vásár kiadványában
bookmassan.se

Egy ország verssorokból

A költő Fehér Renátó, aki maga is részt vett a könyvvásáron, úgy látja, indokolatlan a meghívottaktól elvárni, hogy bemutatkozáskor állást foglaljanak a magyar politikai helyzetről. „Én egy verset olvastam fel angolul, ennyi volt a szerepem – akinek van füle a hallásra, az kihallotta belőle, ami akár a miniszterelnökről szólt benne. Nem gondoltam rá, hogy a vers előtt rövid kommentárban hívjam fel a tisztelt svéd közönség figyelmét, hogy „tessék figyelni, mert a vers néhány mondatában a regnáló magyar miniszterelnököt és a környezetét fogom bírálni. Nem csinálhatunk úgy, mintha a főszereplő ország pusztán verssorokból állna. Van területe, lakossága, történelme, határai, kormánya és annak intézkedései” – véli Fehér. A bojkottfelhívásból ugyanakkor ő is kiérezte a kollektív bűnösség feltevését.

Oszt és nem vesz

Kálmán C. György irodalomtörténész úgy látja, hogy a hatalomnak nincs oka megsértődni: „A művészet legfőbb támogatója ma Magyarországon az állam – ez nem jó, de ez a helyzet. A támogatás azonban nem vásárlás: a támogató csak azt várhatja el, hogy a művész meggyőződése, tehetsége és akarata szerint tegye a dolgát.Ha az írók egy részének rossz a véleménye, akkor ennek akár ott is hangot adnak. Lehetnek olyanok, akiktől ez idegen, akik nem látnak rá okot, hogy tiltakozzanak, vagy akik nem ott és nem így akarnak megnyilvánulni – de jó, hogy néhányan megtették. Egy olyan közegben (a könyvvásáron), ahol a nyílt vita, az értelmiségi eszmecsere, a politizálás része az együttlétnek, elő fog kerülni a magyar politika. A tiltakozás is megjósolható volt. Az szorulna magyarázatra, ha zavart hallgatásnál nem futotta volna többre.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.