galéria megtekintése

Kínos jeleneteket élt át a magyar delegáció Svédországban

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 26. számában
jelent meg.


Papp Sándor Zsigmond
Népszabadság

Masha Gessen orosz-amerikai újságíró, író a göteborgi könyvvásár megnyitóján tartott beszédében élesen bírálta a díszvendég magyarok menekültpolitikáját. Ezen a ponton hagyta el az ünnepséget Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója és Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára.

Az idei könyvvásáron Magyarország díszvendégként szerepel, ez ellen több művész már előzetesen is tiltakozott a közelmúlt politikai eseményeire hivatkozva. Leginkább azt kifogásolták, hogy a népes íródelegáció mellett az országot az állami fenntartású Balassi Intézet, illetve a Fidesz politikusa képviseli. Masha Gessen mindezt azzal erősítette meg, hogy a megnyitón elmondta, a határon épített kerítés miatt mennyire elkeseríti mindaz, hogy a magyar állam képviselőivel kell megosztania a színpadot.

– Kellemetlen, de marginális megnyilvánulás volt ez. Olyan provokáció, amellyel ha túl sokat foglalkoznak odahaza, akkor elérte a célját – fogalmazott a Göteborgban tartózkodó Hammerstein Judit. Mint mondta, ezt leszámítva a díszvendégség magyar programjait semmilyen más incidens nem árnyékolta be. Gessen politikai síkra terelt egy irodalomról, kultúráról, könyvszakmáról szóló rendezvényt, és megpróbálta megzavarni a magyar vendégeskedést.

Hammerstein elismerte, hogy előzetesen számítani lehetett hasonló megnyilvánulásra, ahogy most is futnak a vásárral párhuzamos szemináriumok, amelyek Magyarországgal és menekültügyi politikájával foglalkoznak. Csakhogy ezekre nem hívtak magyar részvevőket, és már a címükkel is jelezték és jelzik: előre meghozták az erőteljes ítéletet az adott kérdésben, amit ő a sajtószabadság sajátos értelmezésének tart.

 
A díszvendég Magyarország standja a göteborgi könyvvásáron
A díszvendég Magyarország standja a göteborgi könyvvásáron

– Az mindig elszomorít, ha valami elvonja a figyelmet a magyar irodalomról és a szerzőkről – reagált a botrány hírére Sárközy Bence, a Libri kiadó vezetője. – Hiszen nagyon jó szerzőink vannak kint, többek között Bodor Ádám, Krusovszky Dénes, Szécsi Noémi, és rossz, ha nem arról beszélnek, hogy ők a hazai literatúra izgalmas szereplői.

Arra a felvetésre, ami már a közösségi portálon zajló vitákban is felmerült, miszerint az aktuálpolitika nem való a könyves rendezvényekre, Sárközy csak annyit mondott: a kultúra nem létezhet a politikára irányuló vélemények nélkül. Az író már a művével is véleményt formál és alakít, és teljesen elképzelhetetlen, hogy ha akar, ne reagáljon az őt érdeklő vagy érintő társadalmi eseményekre.

– Minél messzebbről néznek egy országot, annál inkább tűnik megbonthatatlan egységnek – magyarázza Nyáry Krisztián, a Magvető vezetője, hogy miért kerülhet bojkott idején egy kalap alá író és politikus. – Tény, hogy az európai értelmiségi körökben most nem esik túl jó megítélés alá Magyarország, imázs szempontjából talán sosem volt még ennyire nehéz a helyzet, ám éppen az olvasók lehetnek képesek arra, hogy disztingváljanak.

Szerinte a könyvek iránti érdeklődést nem csökkenti a botrány, a magyar írónak viszont egyre inkább fel kell készülnie arra, hogy egy személyben kell valamilyen magyarázatot adnia a világban az országunkban folyó helyzet kapcsán. Vérmérséklete és a pártállása dönti el, hogy ez a válasz milyen lesz, a kiadónak erre semmilyen befolyása nincs és nem is lehet, hiszen egyszerre tudja a szerzői között Szőcs Gézát és Parti Nagy Lajost.

Mindketten úgy látják, hogy a botrány nem érinti majd a magyar irodalom külföldi esélyeit. Nem is tudják a külföldi kiadók vezetői, ahogy mi sem tudjuk egy portugál szerzőről, hogy ellenzékinek vagy kormánypártinak számít-e. Roppant naivitás azt képzelni, hogy a külföldi kiadók politikai szempontok alapján válogatnának a magyar szerzők közül, ért egyet ezzel Sárközy is, bár masszívan tartja magát itthon az ehhez kapcsolódó összeesküvés-elmélet. Pedig igazából csak az dönt, hogy mennyire érvényes az adott mű Németországtól Kanadáig, hogy meg tudja-e szólítani az ottani olvasókat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.