galéria megtekintése

Szobornál hatásosabb a vers

2 komment


Kelen Károly

Ne bánja, hogy nem jött el, aki fél hét után érkezett volna pénteken a hétre hirdetett Juhász Ferenc-estre a Hadik kávéházba.

Csak valahol oldalt vagy a lépcsőn a második sorban tudta volna végigállni a rendezvényt, olyan sokan voltak kíváncsiak arra, hogyan állít másfél órás emléket apjának a nagy költő lánya.

A Bartók Béla úti Hadik mint Karinthy Frigyes törzshelye – itt írta például a Tanár úr kéremet – került be budaiként az irodalmi kávéházak (Pilvax, Centrál, New York, Japán, Dunakorzó) közé.

Hetven év szünet után újranyílt, és Juhász Anna az azóta eltelt öt év alatt ötvenöt műsoros esttel vonzott ide érdeklődő közönséget. Ezúttal a hat hete elhunyt Juhász Ferenc műveiért-emlékéért jöttek össze úgy kétszázötvenen a szűk kávéházi térbe.

 
Melocco Miklós Juhász Ferenc-szobra
Melocco Miklós Juhász Ferenc-szobra

Nem is tudom, miért, talán a műsorvezető rutinos, ám a dolog természetéből adódóan rendkívül személyes-intim irányítása, a közreműködők önmegtartóztató-lényegre törő megszólalásai vagy a kivetítőn időnként megjelenő-beszélő költő lenyűgöző okossága tette, de az ilyen esteken szokásos kínosan unalmas pillanatok csak nem akartak előjönni.

Az irodalomtörténész Vasy Géza, a Szarvassá változott fiú kiáltozása a titkok kapujából című poémából darabot, majd filmet rendező-játszó Vidnyánszky Attila és Trill Zsolt, a valamikori Új Írás szerkesztőségében a főszerkesztő Juhásszal dolgozó Száraz Miklós György, a halálára emlékverset író Szabó T. Anna, a hetvenes években készített Juhász-szobráról néhány szót szóló Melocco Miklós vagy a közönség soraiból váratlanul kiszólított festő, Fehér ­László is, nincs jobb szó rá, pontos volt és így izgalmas.

Ehhez jött még, ahogy Hámori Gabriella mély hangján a dramaturgiailag megfelelő helyeken felolvasott egyet-egyet a költő a feleségéhez az új évezredben írott, azaz időskori szerelmes-erotikus verseiből. Gyönyörűséges szerepcsere: a férfi alkotta mű nő általi előadása a múzsa jelenlétében borzongató-varázslatos élmény!

Melocco Miklós
Melocco Miklós
Földi Imre

– Nekem az irodalom több, mint a szobrászat – mondta az est végén Mellocco Miklós (81 éves) Kossuth-díjas szobrászművész a Népszabadságnak. – Szerintem egy vers sokkal hatásosabb, mint egy szobor.

Több Ady-szobra is van, Radnótit is megmintázta, most pedig Juhász Ferenc-szobrát mutatta meg újra. – Majd az utókor eldönti, hogy mi a maradandó a művészetünkben – folytatta –, törekedni kell a tökéletesre, de sosem érhetjük el. Ahogy Faulkner mondta, ragyogó kudarcaink szerint rangsorolnak minket.

Arra a kérdésre, hogy a műalkotás minősége függhet-e politikai szempontoktól, a Magyar Művészeti Akadémia prominens tagja azt válaszolta, hogy a politika igenis szerepet játszik a műalkotásban.

– Vagy legalábbis a hit – fejtegette –, anélkül nem lehet alkotni. De nem istenhitre gondolok, magam sem vagyok templomjáró. A kifejezés erejében kell hinni, így tudtam például a győri bencéseknek egy szent sírt megformálni: megmutatni azt a pillanatot, ahogy az előbb még élő ember belevész az elmúlásba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.