galéria megtekintése

Szent Imre az előkertben

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 18. számában
jelent meg.


Bárkay Tamás
Népszabadság

Lenyűgöző szobrokra, kisplasztikákra és gipszmintákra bukkantunk Nógrád megye felső széle közepén, mert szerencsénk volt: egy olvasónkat véletlenül arra vetette a jó sorsa, és nem volt rest szólni. A Szécsényen túli Benczúrfalván, Benczúr Gyula egykori műtermében egy Kossuth-díjas és egy Munkácsy-díjas képzőművész munkái szeretnének a közönség elé keveredni.

Idősebb és ifjabb Szabó István műveire, illetve műterveire egy Nemtiben (szintén Nógrád megye) élő nyugdíjas pedagógus hívta fel figyelmünket; Somi Juditnak hamar sikerült elültetni az aggodalmát a mi szívünkben is: mi lesz ezekkel a szobrokkal és tervekkel, ha tulajdonosuk már nem tud gondoskodni róluk. Ahogy a nyolcvannyolc éves ifjabb Szabó Istvánt elnéztük, ez az idő még odébb van, ezzel együtt nagyon nem ártana, ha a potenciális kiállítók felkapnák a fejüket. Az idős mester hiába kínálgatta a kollekciót szűkebb hazájának, az ottani potentátok eddig még nem haraptak rá az opcióra.

A romantikus tájba rejtett magtárból lett műterem kertjében elsőként egy 3 méter 20 centis, süttői mészkőből készült Szent Imre-szoborra nem tudunk nem felfigyelni, részben a mérete okán, részben pedig azért, mert a hercegre amúgy igen komoly igényeket vélünk érzékelni mostanában – vagyis miért van még itt? A figura fejéről a kedvünkért vette le az eső ellen ráapplikált nejlonzacskót a művész – egy kicsit dermesztő volt a mutatvány ott fenn, a két méter magas ácsolaton, de végül is jól sikerült.

 

Odébb egy fából szobort egész alakos Lenin küszködött az éhes kis mikroorganizmusokkal a földre dőlve, kevés látható sikerrel, fej nélkül. A kapu előtt id. Szabó István remek Benczúr-büsztjét csodáltuk meg. Az épület földszintjén elsősorban az ifjabb Szabó István (részben) patinázott gipszmintáit vehettük szemügyre. Megfigyeltünk egy pompás ülő Petőfit, amelyet bronzba öntve egyrészt a zánkai gyerektáborban, másrészt Mezőberényben láthat a publikum, mindjárt mellette egy vándor-Petőfi áll, gyaloglóbottal, emezt Királyhelmecen figyelheti meg a közönség végső formájában, csakúgy mint a szintén gipsz Szent István–Szent László–Szent Imre háromságot, és egy Rákóczi-mellszobortervet.

A 88 éves ifjabb Szabó István Lenin fején foglalt helyet A SZERZŐ FELVÉTELE
A 88 éves ifjabb Szabó István Lenin fején foglalt helyet
A szerző felvétele

Láttuk a nagyatádi Dózsa-szobor kismintáját, Mikszáth Kálmán padon pihenő alakját, amelyből Horpácson lett köztéri szobor, és egy Mikszáth-emléktáblatervet, amelyet Brassó városa rendelt meg. A terem galériájának korlátján a 13 aradi vértanú féldomborművű arcmása díszlik – ezek a Salgó vára alatti emlékhelyre készültek, odébb Váci Mihály (a mester egykori barátja) szoborterve lepett meg, emez egy nagyváradi műhöz készült, még odébb Jedlik Ányosnak az a büsztje látható, amelynek bronzverziója a Műegyetemen ékeskedik.

Felfedeztünk egy szintén remek tervet, amely a Madách házaspárt ábrázolja – kevéssé érthető, hogy ebből viszont senki nem akart még szobrot –, végül pedig örömmel nyugtáztuk, hogy megvan Vlagyimir Iljics feje. Az emeleten az idősb Szabó famunkái vannak egybegyűjtve, főleg kisméretű művek, palóc portrék, munkás- és parasztfigurák, népi jelenetek, de van egy rendkívül gazdagon faragott cimbalom is, amely, mint megtudtuk, nemcsak szép, de szépen is szól. A művész hasonló munkáinak egy másik részét a szécsényi múzeumban őrzik.

A fiatalabb Szabó azt szeretné, ha a Benczúr-műteremben összetorlódott anyag Bátonyterenyére kerülne az ottani, úgynevezett kiskastélyba. Az ügynek vannak civil támogatói – mesélte –, de döntésképes embertől, ahogy mondani szokták, érdemi választ eddig még nem kapott.

Két mester

A Kossuth-díjas idősebb Szabó István (1903–1992) Bóna Kovács Károly műhelyében tanult az 1930-as évek elején. Kőből, bronzból, műkőből, mészkőből, bazaltból készült szobrainak stílusa is a népi fafaragó művészettel mutatott rokonságot. Már 1934-től kiállításai voltak a Műcsarnokban, majd főleg Észak-Magyarországon, Nógrád megyében felállítandó köztéri szobrok megalkotására kapott megrendeléseket. 1945 után, a korszak hangulatának is megfelelően, előszeretettel ábrázolta az egyszerű munkás- és parasztembereket.

Fia, az 1927-ben született ifj. Szabó István Kisfaludi Strobl Zsigmondnál és Pátzay Pálnál tanult. 1949 óta állít ki, figuratív realista szemléletű, bronzból és fából alakított kisplasztikákat, megbízásra monumentális, kőből faragott és bronzból öntött emlékműveket, díszítő jellegű kompozíciókat alkot. A „fényes szelek” generációjának tagjaként a 40-es, 50-es évek fordulójától munkásfigurákat formált meg, népi ihletésű tematikákat dolgozott fel alkotásaiban. Kiemelkedő művei a portrék és a portréemlékművek (Petőfi Sándor, Mikszáth Kálmán, Váci Mihály).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.