galéria megtekintése

Magyarország sereghajtó a boldog országok között

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 30. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Alacsony szintű korrupció, kis társadalmi különbségek (kevés szegény és gazdag, nagyon széles középosztály), transzparens állam, erős szolidaritás, intenzív párbeszéd és konszenzuskeresés a hatalom és a „nép”, illetve az egyes szakmai és társadalmi csoportok között, magas adók és bőkezű szociális juttatások, női esélyegyenlőség, felelősség a környezet és a jövő nemzedékek iránt – nagyjából ezekkel a jellemzőkkel írható le az „északi modell”, vagyis a skandináv államokban kifejlesztett emberarcú kapitalizmus.

Úgy alakult, hogy a fenti paraméterek nemcsak tartós jólétet és kiemelkedő életszínvonalat hoztak a szegénysorból felkapaszkodott északiaknak, hanem boldogságot is. Az ENSZ idei World Happiness Reportja szerint a legboldogabb országok rangsorában (a világ vagyonának kezeléséből élő, így voltaképpen versenyen kívül induló Svájc után) Izland, Dánia és Norvégia foglalja el a vezető helyet, de Finnország és Svédország is benne van az első nyolcban.

Miután hasonló struktúrákat építő, párhuzamos pályákat befutó államokról van szó, az általánosan jó helyezés aligha véletlen, és ahhoz sem kell társadalomtörténésznek lenni, hogy a modell gyökereit valahol a szervezett érdekérvényesítés, a nemzeti jelleggé vált kompromisszumkeresés és a hatalmat gyakorlókkal rutinosan alkudozó erős szakszervezetek környékén találjuk meg.

„A kompromisszumokat mindenki gyűlöli, mert mindenkinek lenne egy sokkal jobb megoldási javaslata. A kompromisszumkötés időigényes, politikai szempontból pedig hátrányos, mert nehéz sikerként eladni, és látványosan engedményekre kényszerít. A fejlődést azonban valamiért mégis sokkal hatékonyabban szolgálják a kompromisszumok, mint az erőből meghozott, egyoldalú politikai döntések.”

 

A fentieket Rauno Merisaari, Finnország emberi jogi nagykövete mondta nemrég egy budapesti szemináriumon, ahol – a magyar állami szereplők feltűnő érdektelensége mellett, inkább civil és szakszervezeti közönség előtt – az északi modell műhelytitkairól folyt a szó.

Az egyik finn páros, Taisto Miettinen és Kristiina Haapanen a 2013-as feleségcipelő világbajnokságon Sonkajarviben. Az utoléréses fejlődés egyik mintaországa
Az egyik finn páros, Taisto Miettinen és Kristiina Haapanen a 2013-as feleségcipelő világbajnokságon Sonkajarviben. Az utoléréses fejlődés egyik sikerországa
Roni Rekomaa/Lehtikuva / Reuters

Finnország azért kitűnő példa, mert az utoléréses fejlődés egyik sikerországa, hisz a XIX. században az egyik legszegényebb európai államnak számított. Az osztrák–magyar kiegyezés idején akkora éhínség volt a finneknél, hogy a lakosság egyötöde éhen halt, de még a XX. század 60-as éveiben is segélyekre szorultak. Azóta viszont egyrészt a jövedelmi különbségek gyorsabban csökkentek, mint bárhol másutt Európában, másrészt olyan gyorsan gyarapodtak, hogy beérték Svédországot. A jóléti fordulat alapját az 1968-as társadalmi szerződés (Liinamaa-egyezmény) – amely bevezette a kétévente megkötött béralkuk és az átfogó jövedelempolitikai megállapodások rendszerét –, illetve az azzal párhuzamosan végrehajtott oktatási reform jelentette.

(Ez itt nem a demagógia helye, de talán elgondolkodhatunk rajta, hogy az érdekegyeztetés felszámolásával, a munkavállalói jogok szisztematikus, az alkotmányig elérő leépítésével és az oktatás színvonalának lerontásával mi vajon milyen felzárkózási pályára számíthatunk.)

Az említett szerződés egy háromoldalú alku eredménye volt a munkaadók, a szakszervezetek és a pártok között, amelyet máig minden kormány tiszteletben tart. Az egyezmény megkötése óta volt két nagyobb gazdasági válság súlyos munkanélküliséggel, számottevő társadalmi feszültség azonban nem alakult ki. Ehhez természetesen szükség volt erős és a többi tárgyaló fél által respektált szakszervezetekre – Finnországban a munkavállalók szervezettsége 70 százalék körüli, de a skandináv átlag is 60-70 százalék körül van, aminek a magyar érték csupán a hatoda.

A szintén mélyről indult Norvégiában – a szemináriumon a norvég színeket képviselő Knut Ringstad, a Norvég Alapok programmenedzsere szerint – 1935-ben kötötték meg az első alapszerződést a szakszervezetek és a munkaadók a szociális párbeszédről. (Emlékeztetőül: nálunk akkor Kéthly Anna vívta reménytelen retorikai harcait a parlamentben a munkavállalói jogokért, a politikai elit pedig a nem sokkal később elfogadott zsidótörvényektől remélte a társadalmi kibontakozást.) A „jobb munkafeltételek = nagyobb profit” gondolat jegyében megszületett paktum olyan erős, mint a norvég alkotmány.

Munch-kiállítás Oslóban 2013-ban. Norvégia mélyről indult
Munch-kiállításon Oslóban. Norvégia is mélyről indult
Norsk Telegrambyra AS / Reuters

A szerződés valójában a háromoldalú érdekegyeztetés kereteit rögzíti, a négyévente újra napirendre kerülő alkunak nincs állandó intézményrendszere – ahogyan a norvégok mondják: ez egy munkamódszer változó szereplőkkel. Az eredmény pedig egy konszenzusos társadalom, kiszámítható jövővel és boldog emberekkel. Ezek az emberek attól boldogok, hogy mindig csak arra kell koncentrálniuk, amit csinálnak: a munkahelyen dolgoznak, otthon pedig pihennek (és nem azon aggódnak, hogy miből fogják kifizetni a számlákat), ami a termelékenységükre is jó hatással van.

Ugyanerről tudósították a magyar hallgatóságot a szeánsz „svéd” vendégei (Szabó Tamara és Beskid Vilmos), akik magyarként évtizedek óta a svéd Ericssonnál dolgoznak. Az ő szavaikból egészen utópisztikus világ rajzolódott ki: egy skandináv multinál a főnök dolga leginkább annak elérése, hogy a munkatársak jól érezzék magukat, mert így sokkal jobb munkát fognak végezni. „A boldog és elégedett beosztott többet ér, mint a minőségbiztosítás; az én feladatom annyi, hogy megteremtsem azt a környezetet, ami a dolgozók jó közérzetét garantálja” – hallottuk.

A jó közérzet egyik alapfeltétele a diverzitás: állítólag sokkal jobb és inspirálóbb olyan cégnél dolgozni, ahol a nemek és a gondolatok is többfélék.

Az Ericsson most például arra gyúr, hogy belátható időn belül minden harmadik alkalmazottja nő legyen. Magyar fejjel a svédeknél alkalmazott vezetési metódus is nehezen felfogható: a felsőbbség érzékeltetésén és a parancsutasításokon alapuló irányítás helyett az információk megosztása, a bevonás, a részvétel, a közös döntés és a win-win szituációk („mindenki nyer”) keresése a lényeg.

Hogy mi mindenre rá lehet venni az embereket ezzel a módszerrel, arról a dánok szolgáltak tanulságos történettel. Ahogyan Steen Gade, a dán parlament klíma- és energiaügyi bizottságának vezetője felidézte, az akkoriban még saját energiaforrás nélküli skandináv államot nagyon érzékenyen érintette az olajválság a 80-as években. De úgy döntöttek: nem az arab országok (abban az időben a legnagyobb olajexportálók) fogják megmondani, hogyan éljenek a dán emberek. Volt pár kemény évük, amikor az utcán alig jártak autók, de Dánia 1986 óta úgy fejlődik az európai átlagnál gyorsabban, hogy közben nem nő az energiafelhasználás, az évtized végére azt tervezik, hogy az országban elfogyasztott energia 35 százaléka belső megújuló forrásból származik majd, az áram felét pedig szélerőművek termelik. Ez az arány szeles napokon néha már most is eléri a száz százalékot, miközben az áramár a németországinál, a hollandiainál, sőt az uniós átlagnál is alacsonyabb, a zöldenergia-ágazat pedig az egyik legnagyobb munkaadó az országban. Az energiareformhoz szintén társadalmi párbeszédre és konszenzusra volt szükség, de „hosszú távra szóló bátor döntéseket csak egyeztetéssel lehet meghozni” – legalábbis északon, ahol a dolgozókban megvan az erő, a politikusokban pedig a szándék a kompromisszumkötésre.

Lehet gondolkodni, hogy  mi milyen pályára számíthatunk
Lehet gondolkodni, hogy mi milyen pályára számíthatunk
Balogh László / Reuters

Konklúzió helyett, de egyfajta összegzésként talán annyit: a nemzetközi boldogságrangsorban a 104. helyet elfoglaló, nagyjából Szváziföld és Tádzsikisztán szintjét hozó Magyarországon az erő a politika, a konszenzuskeresési szándék pedig inkább a harmatgyenge szakszervezetek oldalán van. Ebből a modellből pontosan az a társadalomfejlődési alakzat következik, amelyben élünk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.