galéria megtekintése

Röhrig Géza: Hiányzott Auschwitz

3 komment

R. Hahn Veronika

Az Oscar-díjas magyar film, a Saul fia főszereplője két egymást követő estén beszélt forgatásról és az azt követő hiányérzetről, rendezői tempóról, díjátadóról és visszautasított hollywoodi felkérésekről.

Zsúfolásig megtöltötték az érdeklődők a Londoni Magyar Kulturális Központ nagytermét a Röhrig Gézával folytatott közönségtalálkozón. Mielőtt a brit írókból, művészekből, az intézmény rendszeres látogatóiból és sok új arcból, Londonban dolgozó magyarokból álló közönség is szóhoz jutott volna, a neves magyar származású brit író, Fischer Tibor, A béka segge alatt című regény szerzője faggatta a költőt-színészt a Saul fia előtti, majd az Oscar-díj utáni életéről.

Kertész Nobel-díja és a Saul fia Oscarja végleg a magyar kultúra belső ügyévé tették a holokausztot
Kertész Nobel-díja és a Saul fia Oscarja végleg a magyar kultúra belső ügyévé tették a holokausztot
Londoni Magyar Kulturális Központ / Horváth Milán

Röhrig szerencsésnek nevezte magát, amiért Nemes Jeles László őt találta legalkalmasabbnak Saul szerepére. „Lászlónál senki nem dolgozik keményebben. A tempót ő diktálta. Neki az élete a filmkészítés.”

 

Saját bevallása szerint Röhriget meglepte a díjáradat, amellyel a filmet elhalmozták. „Az Oscar-gálán viszont Saul éreztem magam” – mondta szó szerint így, sejtelmesen, hozzátéve, azóta számos filmszerepre kapott felkérést, ám ezeket mind visszautasította. Ellenállt a Pókember, A lány a vonaton, és egy sor más hollywoodi ajánlat kísértésének. A kérdésre, hogy miben látja a Saul fia sikerének titkát, viccel válaszolt. „Egy részeg éjjel négykézláb mászik egy lámpaoszlop körül. A rendőr kérdi, mit keres. A kulcsomat. Hol vesztette el? Úgy ötven méterre innen. Akkor miért itt keresi? Itt van fény – feleli a pasas.” Röhrig mosolyog. „A kulcs megtalálásához rengeteg sötétséget kell átkutatni.”

Röhrigtől kérdezhetett a közönség is. Valaki az iránt érdeklődött, hogy mennyire viselte meg a forgatás a színészt. „Nem a forgatás volt a legnehezebb, a forgatás utáni hetekben csúszott ki a lábam alól a talaj. Hiányzott Auschwitz. Hiányzott az a világ, amit nem a küllem, az összeköttetések, a pénz, a politikai megbízhatóság ural. Ebben az egy tekintetben Auschwitz igaz hely volt.”

Másnap az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank kulturális programja keretében 300 néző - főleg bankárok és ügyvédek a Cityből – előtt vetítették le a Saul fiát, mely mindenkire hatott. Ezúttal Henry Fitzherbert, a Sunday Express jeles filmkritikusa tett fel kérdéseket a főszereplőnek. Arról faggatta, mi fogta meg a költőt, amikor tizennyolc évesen Auschwitzban járt. Röhrig így felelt. „Olyan ez, mint mikor egy kutya túléli az autóbalesetet, amelyet a gazdája nem. Ott ül az út szélén, haláláig nem tágít.”

Másvalaki a film hazai fogadtatása felől érdeklődött. „Kertész Imre irodalmi Nobel-díja és a Saul fia Oscarja immár végleg a magyar kultúra belső ügyévé tette a holokausztot” – válaszolta.

Volt, aki azt sérelmezte, hogy szemben a filmmel a túlélők beszámolói szerint Auschwitzban nem volt madárcsiripelés. „Auschwitz gyűjtőnév. Az Auschwitz-Birkenau néven elhíresült komplexum hatalmas területet ölelt fel, számtalan altábort, üzemet foglalva magában. A lágerekből valóban kiirtották a fákat, és az öt, éjjel-nappal füstöt okádó kémény sem vonzhatta a madarakat. Igaza van, nem énekelhettek ott a madarak. Ám én a film kerítésen belül játszódó részeiben nem is emlékszem madárcsiripelésre” – vélte a vendég.

Felejthetetlen este volt. A nézők csalódottan vették tudomásul, hogy máris vége van. Röhrig természetes szerénységgel, allűrök nélkül beszélt, tömör, plasztikus angolsággal. Utolsóként egy néző azt kérdezte, ki volt az a szőke kisfiú a film végén. Röhrig meglepő választ adott. „Nemes Jeles László. Ilyen filmet csak az tud rendezni, aki maga látta Sault.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.