galéria megtekintése

Rajongóitól kér pénzt Amanda Palmer

0 komment


Csepelyi Adrienn

Ismét rajongóihoz fordul Amanda Palmer amerikai énekesnő-performanszművész, aki három évvel ezelőtt egymillió dollárt kapott híveitől  a Kickstarter nevű pénzgyűjtőoldalon.

A művésznek a zeneiparban addig példátlan kezdeményezéséről szóló TED-előadását azóta több mint hat és félmillióan látták, példája nyomán pedig manapság számos kezdő zenekar próbálja így fedezni működési költségeit.

A kétezres években a Dresden Dolls nevű punk-kabaré-együttes frontasszonyaként "működő", 2013-ban Magyarországon is fellépő Palmer őszinte hangú felhívásában elmagyarázza: fogalma sincs, pontosan mit és mikor fog megjelentetni, de a tervei között dalok, lemezek egy könyv is szerepel. Konkrét vállalás helyett tehát művészetének finanszírozásához keres támogatókat. 

Amanda Palmer rajongói között
Amanda Palmer rajongói között
 

OLVASÓLISTA

Vélemény
Családi ügy
Vélemény
Amerika hangja
Vélemény
Ki a korrupt?
Vélemény
Függőség

Palmer már az egyetem elvégzése után nagy gyakorlatot szerzett a kalapozásban – igaz, akkoriban még a szó szoros értelmében cilinderbe gyűjtötte a pénzt, menyasszonynak öltözött szobor képében a bostoni Harvard téren. Az énekesnő (egyébként Neil Gaiman sci-fi- és képregényíró felesége) azóta begyűjtött egy sor zenei díjat és egy kiemelkedően lelkes rajongótábort, amelynek tagjai közül mintegy húszezren adakoztak neki első kampánya során.

Az énekesnő most nem a Kickstarteren, hanem a hasonló elven működő Patreon nevű oldalon kér segítséget. Néhány nap leforgása alatt húszezer dollárt gyűjtött össze.

 Ha ön is rajongó, itt adakozhat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.