galéria megtekintése

Függőség

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 05. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Romák tüntettek tegnap közmunkáért. Nekik és még sok százezernyi embernek ugyanis ez jelentené a megélhetést. Évek óta megy a vita arról, hogy a közmunka megoldás-e, visszavezet-e a munkapiacra. A tapasztalatok szerint nem. A havi ötvenezer nettó viszont sokkal több, mint az állástalanoknak nyújtható, 23 ezer forintot sem elérő segély. Csakhogy most polgármesterek sora állítja: az eddiginél kevesebb közmunkást foglalkoztathat. Ezt jelzi a tüntetés is. Budapesten állítólag feleződik, de másol is szűkül a keret.

Most nincs kampány, ezért nem költ ilyesmire a kormány, mondják ellenzéki településvezetők. És valóban: 2013-ban, a választás előtt találták ki a téli közfoglalkoztatást, és a program épp a voksolásig, 2014 áprilisáig tartott. Tény az is, hogy 2013-ban a közmunkásokra 154 milliárdot költöttek, míg egy évvel később már 230 milliárdot. Csakhogy idén 270 milliárdot irányoztak elő. A Belügyminisztérium állítja, hogy a tavalyi átlag havi 213 ezerrel szemben akár 240 ezer embernek is adhatnak majd munkát.

De akkor miről beszélnek a polgármesterek? Gyanús, hogy főként az ellenzékiek veszítettek közmunkahelyeket. De elképzelhető, hogy csak azt látják, hogy maguk hány embert vehetnek fel, miközben más közfoglalkoztatási programok is futnak. Például helyhatóságok is lecserélik rendes dolgozóikat jóval olcsóbb közmunkásokra. Ez is jelzi, hogy bár senki nem tartja termékeny megoldásnak a közmunkát, mégis egyre többen válnak függővé tőle. Küszöbön a hozzászokás.

 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.