galéria megtekintése

Pussy Riot lesz a Szigeten

1 komment

NOL

A Sziget kezdete előtti utolsó pillanatokban kiderült, a feminista punk-aktivista, Putyin-ellenes performanszairól elhíresült Pussy Riot zenekar két frontembere, Nadja és Mása a Glastonbury után a Szigetre is ellátogat, ahol egy nyilvános, interaktív színpadi beszélgetésen vesz részt. Augusztus 14-én „puncilázadás” a Fesztiválköztársaságban.

2011-szeptemberében, Vlagyimir Putyin újraválasztásának estéjén alapította egy maroknyi orosz fiatal lány, élükön Nagyezsda Tolokonnyikovával és Marija Aljohinval a Pussy Riot punk-aktivista formációt, s a lányok később Putyin–ellenes performanszaik, kirakatperük, bebörtönzésük és munkatábori meghurcolásuk miatt váltak világszerte ismertté.

A fejüket akarják
A fejüket akarják
Reuters

Végül Putyin amnesztiájával, olyan sztárok aktív közreműködésével megfogalmazódó nemzetközi nyomás hatására sikerült csak visszakapniuk a szabadságukat, mint Madonna, a Red Hot Chili Peppers vagy a Franz Ferdinand.

 

„Ráébredtünk, hogy Oroszországnak szüksége van egy harcos, punk-feminista bandára" – nyilatkozták korábban, máshol pedig így: „A Pussy Riottal az volt a célunk, hogy az egész világ nevessen Putyinon, hogy egyetlen magára valamit is adó vezető se üljön le vele egy asztalhoz". Az együttes politikai nézetei a feminizmus és az antiautokratizmus keverékéből állnak össze.

Bíróság előtt
Bíróság előtt
Reuters

Performanszaik, dalaik feminista kiáltványok, a nemek egyenlősége és a demokrácia nevében. Legutóbb a Glastonbury fesztiválon, a világsajtó övezte hatalmas figyelem közepette mutatkoztak be. A BBC szerint „Nagyon klasszak voltak, hihetetlenül inspirálóak." A Pussy Riot bebizonyította, hogy a forradalom még mindig él Glastonbury-ben" – így a Guardian. Az angliai sikerükön felbuzdulva azzal jelentkeztek a Sziget szervezőinél, hogy a külföldön "Island of Freedom" néven hirdetett Sziget fesztiválra is szívesen eljönnének, hogy egy interaktív beszélgetést tartsanak.

Botrányhősök a templomban
Botrányhősök a templomban
Reuters

Ez a program egyben egy adománygyűjtő esemény is, mivel a Szigettől kapott gázsijukat az általuk támogatott emberi jogi szervezetnek ajánlják fel. Tehát augusztus 14-én a Szabadság Szigetén a Pussy Riot tagjai hirdetik majd a szabadság igéjét.

Punks not dead!
Punks not dead!
Reuters

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.