galéria megtekintése

A rettenet betette a lábát a vidámparkba

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 10. számában
jelent meg.


Borbély Zsuzsa
Népszabadság

Több mint kétezer embert végzett ki az Iszlám Állam az észak-iraki Ninivében. Khaled al-Obaidi iraki védelmi miniszter hétvégi közleménye szerint a szervezet az elmúlt hat hónapban kegyetlen mészárlást hajtott végre a leigázott városban. A szunnita szélsőségesek azonban igyekeznek javítani a róluk kialakult képen, s újabb „cukiságkampánnyal” próbálnak fiatalokat toborozni.

Nincs több percről percre végigkövetett kivégzés. Ezt ígéri legalábbis Abu Bakr al-Bagdadi. Az Iszlám Állam (IS) vezetője elrendelte, hogy a korábban a szervezet védjegyének számító, kivégzéseket bemutató videókon ne legyen látható maga a gyilkosság.

Életkép az Iszlám Állam által működtetett moszuli vidámparkból
Életkép az Iszlám Állam által működtetett moszuli vidámparkból
Forrás: YouTube

Az Al-Quds Al-Arabi londoni székhelyű pánarab napilap a szervezet kommunikációs forrásaira hivatkozva arról számolt be, hogy ezentúl csak a bevezető, és az utolsó kockák szerepelnek majd a felvételeken. Az intézkedés oka, hogy nem akarják „megrémiszteni a muzulmán felnőtteket és gyerekeket, akik visszataszítónak találhatják a jeleneteket”.

 
Dübörög a cukiságkampány
Dübörög a cukiságkampány
Facebook

A kommunikációját eddig főként megfélemlítésre építő szélsőséges szunnita szervezet jelentős arculatváltással próbálkozik. Erről árulkodik az a héten megjelent turisztikai prospektus, amely vakációs célpontként mutatja be az általuk leigázott iraki és szíriai területeket.

Kapcsolódó cikkünk: Cukiságkampányba kezdett az Iszlám Állam

Jelentős arculatváltást mutat az Iszlám Állam legutóbbi kampányfilmje. A leginkább kivégzések felvételeinek megosztásáról hírhedt terrorszervezet turisztikai brosúrát is közzétett, minderről itt számoltunk be részleteket.

Az IS „fővárosát”, az észak-szíriai Rakkát – amelyben komoly károkat okoztak a szunnita szélsőségesek elleni nyugati koalíció bombázásai – az Eufrátesz mögött lenyugvó nappal próbálják romantikusabbá tenni. Az iraki Falludzsában férfiak horgásznak alkonyatkor, míg társaik önfeledten ugrálnak a Tigris folyóba a környező sziklákról. Egy, a szervezet által készített, hangulatos zenével kísért kampányfilmben 4-5 éves gyerekeket faggatnak arról, mennyire élvezik a „táborozást”, majd egy moszuli vidámparkból mutatnak életképeket.

Korábban arról érkeztek hírek, hogy a dzsihadisták újranyitották az elfoglalt észak-iraki város, Moszul egyik ötcsillagos szállodáját – főleg esküvők céljára –, valamint menyasszonyiruha-üzletet és bevásárlóközpontot is üzemeltetnek. A valóságról csak a kényszerházasságok áldozatai, és a harcosok számára elrabolt fiatal lányok tudnának mesélni.

Csábítónak szánt képek az Iszlám Állam prospektusában
Csábítónak szánt képek az Iszlám Állam prospektusában
Facebook

Az intézkedésekkel az Iszlám Állam a nyugaton élő fiataloknak szeretne vonzó képet mutatni az elfoglalt területekről, és a közösségi oldalakon terjesztett propagandaanyagokkal próbálja csatlakozásra bírni őket.

Németországnak és Nagy-Britanniának már eddig is komoly gondot okozott a szervezet elszívó ereje. Becslések szerint másfél ezer fiatal csatlakozott az IS-hez a két országból. David Cameron brit kormányfő július 20-i beszédében jelentett be több intézkedést a folyamat megfékezésére, így a kiskorúak szülei egyebek között visszavonathatják gyerekeik útlevelét, ha felmerül a gyanú, hogy az IS-hez akarnak csatlakozni. A szülők számára azonban az igazi kihívást a „csábító” internetes propaganda kivédése jelenti.

„Lefagyasztották az agyát”

Panaszos interjút adott a Hürriyet török napilapnak egy török anya, akinek a fia és a fivére az Iszlám Állam soraiban harcol. A 18 éves fiú akkor döntött így, amikor az amerikai légierő drónokkal kezdte el támadni a szíriai Rakkát, ahol a családtagjai is lehettek. A toborzó a 35 éves nagybácsi volt, ő vitte el unokaöccsét az IS gyűléseire, ahol a korábban csak a munkájának élő, tisztaságmániás fiú megváltozott.

– Lefagyasztották az agyát! – állítja az anya, aki vallásos muzulmán nőként keserűen éli meg, hogy fia hitetlennek nevezte, mert elment szavazni a parlamenti választásokon. Azt meséli, hogy a fiát a luxusígéretével csábították, a szírektől elvett villákat ígértek neki. A határon is az IS emberei csempészték át. Az asszony fél tőle, hogy örökre elveszítette a fiát, aki a dzsihádot választotta, s szakított a török állameszmével. Gyalázta Kemal Atatürköt, a modern Törökország alapítóját.

– Azzal vigasztalom magamat, hogy ő döntött így. A szívem mélyén azonban tudom, hogy becsapták. A saját vérem, a fivérem csapta be... Hagynom kellene, hogy terrorista legyen, miután felneveltem? – kesergett az anya. (M. G.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.