galéria megtekintése

Nem a könyvön múlt a siker

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 12. számában
jelent meg.

Ongjerth Hanna, Berlin
Népszabadság

E. L. James Ötven árnyalat-trilógiáját 51 nyelvre fordították le, és több mint százmillió példányt adtak el belőle. Az első kötetből készült filmet tegnap este mutatták be a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál közönségének, és mától látható a magyar mozikban.

A szürke ötven árnyalata, a háromkötetes mű első része 11 hét alatt érte el az egymilliós határt, lekörözve Dan Brown A Da Vinci-kódját – derült ki a Nielsen BookScan piackutató adataiból. Tehát a legnagyobb siker J. K. Rowling hétkötetes Harry Potterének 2007-es befejezése óta. Az olvasók minden szégyen nélkül kezükbe veszik közlekedési járműveken. Nem fogadják el, ha a könyvet bárki pornográfnak minősíti.

Az igazán tehetségesen alakító Dakota Johnson a hátát mutatja, a tükörben meg látjuk a vetkőzését figyelő Szürke úr (Jamie Dornan) tekintetét
Az igazán tehetségesen alakító Dakota Johnson a hátát mutatja, a tükörben meg látjuk a vetkőzését figyelő Szürke úr (Jamie Dornan) tekintetét

– Nem is szado-mazo könyv, hanem egy tök szép romantikus történet – javítja ki férfi kollégáját a Radio Berlin reggeli műsorának vezetője. Legalább két hete nem telik el úgy nap, hogy ne kerülne szóba valahol: kínosan hosszúnak tűnő vajúdás után végre vászonra viszik A szürke ötven árnyalatát. Hogy Frau Panteleit viccel-e, nem derül ki. De nem is fontos. Mert nélküle is éppen elegen vannak, akik szerint E. L. James bestsellere jó könyv.

 

Akik kétoldalanként elalélnak: végre egy igazi férfi. Figyel, bókol, ragaszkodik, szétfeszít. Akik 26 fejezeten keresztül bizseregnek: végre valaki pironkodás nélkül ír szexről nőknek. Akik hálálkodnak: Ana Steele és Christian Gray történetét olvasva újra nekiláttak felfedezni a nemiségüket.

A hatalmas példányszám kérlelhetetlenül dörgöli a társadalom orra alá, hogy máig sem jutott sokkal előrébb annál: nekik – a nőknek! – nem is olyan fontos a szexualitás. De hiába szeretné az ember hálásan megszorítani E. L. James kezét, amiért – csodálói szerint – kendőzetlenül meg merte írni a valóságot, A szürke ötven árnyalatát érdemén felül magasztalják. Nem csak azért, mert felületes – ugyan ki keres sokszorosan árnyalt hősöket egy szoftpornó regényben? –, unalmas, és mert bármelyik közepesen fogalmazni tudó kamasz igényesebben veti papírra a gondolatait, mint a trilógia szerzője. Hanem mert az alkotó kevésbé a könyvének, mint inkább olvasói torz valóságképének köszönheti a sikerét.

E. L. James, aki elmeséli, mit gondolnak a nők
E. L. James, aki elmeséli, mit gondolnak a nők
Neil Hall / Reuters

Nem az ő érdeme, hogy a gyönyörű, lelkileg sérült, gazdag üzletember és az önbizalomhiányos, kajla, tapasztalatlan fiatal lány története nők millióinak a vágyálmát teljesíti be. Nem tehet róla: tizenéves bakfisok és anyáik boldogan elhiszik hősnőjüknek, hogy olyan orgazmusa volt élete első erotikus érintkezésekor – egymás után háromszor –, hogy majd beleszakadt.

De akkor ki felel értük? Azokért, akik úgy ki vannak éhezve a szerelmes rajongásra, hogy nem veszik észre, hol húzódik a határ a hízelgően féltékeny évődés és a beteges birtoklási kényszertől fűtött zsarnokoskodás között? Akik szívesebben bújnának az önostorozó, evési zavaros lány alakja mögé, mint hogy a saját bőrükben éljék meg vágyaikat?

Ki más, ha nem te meg én?

Rocksztárok és tiltások

Kedvükre hőböröghetnek az úri gusztusú Beyoncé-, Mick Jagger-, Frank Sinatra-, Sia Furler-rajongók, amióta kiderült, hogy a nagy kedvencekben legalábbis az közös, hogy mindannyian énekelnek A szürke ötven árnyalatának filmváltozatában. Mondhatjuk, hogy az ausztrál Sia járt közülük a legjobban: az Anastasia Steele és Christian Gray szerelmét aláfestő dalára egy nap alatt több mint félmillió türelmetlen rajongó kattintott a YouTube videomegosztó oldalon.

Malajziában betiltották a filmet, mert a döntéshozók szerint az alkotás szadisztikus, és pornóra emlékeztet, különösen azok a szexjelenetek verték ki a biztosítékot, amelyekben a női főszereplőt az ágyhoz kötözik. Az Egyesült Államokban is megtette a magáét az, hogy filmet készítettek a könyvből. Civil mozgalom indult, amelynek keretében arra szólítják fel az embereket, hogy a Szürkére szánt mozijegy árát inkább a családon belüli erőszak áldozatainak megsegítésére költsék. A kezdeményezés közösségi oldalát eddig több mint kilencezren lájkolták.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.