galéria megtekintése

Orbánnak a Néprajzi Múzeum terve nem tetszik, nekünk az egész projekt

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 02. számában
jelent meg.


Torma Tamás
Népszabadság

Szűk egy éven belül megkezdődik az új Néprajzi Múzeum építése az új ligetben, az Ajtósi Dürer sor sarkán. Egyelőre csak annyit tudunk róla, hogy két francia tervezőcsapattal fognak leszerződni, és az eredeti terv nem tetszett a miniszterelnöknek.

Több kemény tárgyalási forduló után a Néprajzi Múzeum tervpályázatán a két nyertes francia tervezőcsapattal, a Vallet de Martinis-szel és a DIID irodával is megszületett a megállapodás. Szerződéskötést a Városliget Zrt. két héten belül ígér. A tárgyalások szerint átalakított, részletes tervek után az új Néprajzi Múzeum építése 2016-ban kezdődhet el a Felvonulási tér–Ajtósi Dürer fasori sarkánál. Újabb kételyeink támadnak.

Építészet helyett építészetpolitika van

Mivel a Liget Budapest projekt kapcsán egy hitekkel és tévhitekkel, sejtésekkel és főleg nem tudással és kialakulatlanságokkal alaposan telerakott akadálypályán igyekszünk értelmes kapaszkodókat találni, nem árt mindezt először néhány alapállítással körbecövekelni. Először is: az építészet már megint nem saját jogán, hanem a nagypolitika kénye-kedve és logikája szerint lett itt a közbeszéd tárgya. Semmit sem tudhatunk arról, mi kerül majd ki a Várból, be a Várba, tehát semmi biztosat nem tudhatunk arról, vajon mi épül meg végül a Városligetben. Ugyanaz a hosszú távú tervszerűséget nélkülöző totális esetlegesség, ami 13 éve az új Nemzeti Színházat is oda és úgy pottyantotta, ahogy.

 

Olyan alapkérdésekben kellene tényekkel alá nem támasztott, pusztán valami optimista-modernista vízión alapuló jövőképet elfogadni, hogy koncentrálva vagy inkább elszórva érdemesebb-e múzeumokat telepíteni. Lehet, hogy a zöldmezős ingatlanfejlesztések helyett már régen a fenntarthatóság kérdése lett a fontosabb a világban? A Liget Budapest projekt kapcsán csak győzködés van, magas színvonalú píár bullshit, az egyeztetés nem szerepel a menüben, a hatalom nagy erővel tolja, tehát a másik oldalon ösztönösen gyanakszunk, arra is, amire nem kéne.

Néhány látványterv alapján kellene állást foglalnunk, hogy jó lesz-e így ez az Néprajzi Múzeum
Néhány látványterv alapján kellene állást foglalnunk, hogy jó lesz-e így ez az Néprajzi Múzeum
Forrás: Liget Budapest

Így nézek az új Néprajzi Múzeum látványtervei előtt is. A két nyertes francia építésziroda számomra sötét ló, a szakmabeliek is alig ismerik – ez persze semmit sem jelent, a honlapjaik alapján is bármilyenek lehetnek. Azt viszont tudom, hogy az egész Liget projekt azzal indult, hogy a nemzetközi tervpályázatra majd jönnek a világhírű sztárépítészek (újra a Bilbao-modell, ahol Frank O’Gehry Guggenheim Múzeuma turisztikai célvárost csinált egy lepukkant iparvárosból), de aztán sem Renzo Piano, sem Jean Nouvel nem vállalta a meghívásos pályázatot, így jöttek a többiek.

Nem rég Fujimoto Zene Házával kapcsolatban is kétségekről számoltam be, de az legalább egyedi. A Felvonulási tér vonalába tervezett kubusok (Fotográfiai, Építészeti és az új Néprajzi Múzeum) viszont nem mutatnak fel semmi olyat, ami miatt a mostani zöld térfal helyett jobban kellene őket szeretnem.

Birodalmi szocreál érzetet keltő tömbök

Az épület képzelt rangjához képest inkább középszerűen korrekt térfalnyitányként hat, de ilyen nagy méretben, ide szinte lehetetlen jó megoldást találni.

A többi pályázó is inkább zárt tömeget képzelt ide elválasztó térfalat húzva a két főútvonal mellé. A francia tervben legtöbben a kissé elhasznált „vonalkódos” karakterét bírálják, ami az oszlopsoraival nálunk kissé rosszízű, birodalmi szocreál érzést kelt, de az épület zártságán javít a földszintjén a zöld területek felé átvezetett elegáns térkapu.

A látványterveken túl csak bízni tudok, hogy amúgy egy célszerűen pragmatikus épületről lenne szó, ahol a raktározási gondok is enyhülhetnek. Az új raktárt a Szabolcs utcába tervezik, de az is logikusnak tűnik, hogy az épülettömb nagy része a felszín alá kerüljön.

Hányatott sors

A Néprajzi Múzeumnak szinte egész története alatt nem volt saját épülete. 1872-től 1892-ig a Nemzeti Múzeum épületében működött, aztán a Várkert Bazárba költöztették, de a nem megfelelő körülmények miatt onnan szinte rögtön egy belvárosi bérház lakásaiba (!) vitték.1906-ban a Millenniumi kiállításokból hátra maradt Városligeti Iparcsarnokba került, hogy aztán 1924-ben egy viharkár miatt továbbvándoroljon egy üresen álló gimnáziumba. A Nemzeti Múzeumból 1947-ben vált ki, és 40 éve költözött a Kúria egykori Kossuth téri épületébe. A muzeológiai szempontok sohasem voltak elég erősek a politikai és ingatlanmutyik mellett. A ligetbe tervezett új épület előtt a Néprajzi elhelyezését az Üllői úti Kilián laktanyába képzelték el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.