galéria megtekintése

Mit törődnek a fákkal a Városligetben!

0 komment


Szalai Anna

Hiába állítják, hogy a Városliget fái nem sérülnek a Liget projekt beruházásaival, egyelőre még a fák állapotát sem mérték fel. A zöldterületek bővítését célzó tájépítészeti tervpályázatot pedig még ki sem írták.

A múzeumi negyed megvalósításáért­ felelős Városliget Zrt. egyelőre semmiféle állapotfelméréssel, tervvel nem rendelkezik a park fáiról. Ez azért furcsa, mert Baán László, a Liget projekt miniszteri biztosa minden alkalommal leszögezi, hogy a Városliget fái nem sérülnek a beruházással. Valójában erősen kétséges, hogy az új épületek miatt kivágott fákat megfelelő módon pótolják-e majd, hiszen a jelen állapot felmérése nélkül nincs mihez viszonyítani. De az is előfordulhat, hogy később már egy megritkított faállományhoz igazítva írnak elő pótlást.

Civilek aggódnak a fákért egy tavaly őszi demonstráción, ahol kézenfogva sétálták körbe a ligetet
Civilek aggódnak a fákért egy tavaly őszi demonstráción, ahol kézenfogva sétálták körbe a ligetet
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Mozsár István, a Városliget Zrt. vezérigazgatója közérdekű adatigénylésre válaszolva közölte, hogy a liget területén található fák esetében a cég sem 2013 végén, sem most nem rendelkezik fakataszterrel. A faápolási feladatokat vállalkozási szerződés keretében a Főkert Zrt. végzi, de ökológiai kockázatelemzéssel, valamint a kivágott fákra vonatkozó állapotfelméréssel ők sem rendelkeznek. Az indoklás szerint azért, mert nincs is ilyen kötelezettsége sem a Városliget, sem a Főkert Zrt.-nek. De nincs a birtokukban fakivágási terv sem, mondván: fakivágásra kizárólag a Főkert szakszerű vizsgálatának eredményeként kerülhet sor balesetveszély esetén. Ebben az esetben – a vonatkozó kormányrendelet értelmében – bejelentik az illetékes hatóságnak a fakivágás tényét. Éppen ezért – mondják – nem rendelkeznek fapótlási tervvel sem, mivel az eljárásrend szerint a fapótlási kötelezettséget az illetékes hatóság írja elő.

 

A Népszabadság más forrásból úgy tudja, hogy Zugló előző jegyzőjéhez korábban valóban érkezett bejelentés beteg fák kivágásáról a ligetben, de a jegyző nem írt elő fapótlást. A mostani jegyző nem tartja illetékesnek a kerületet az ügyben, lévén Zugló tulajdonrésszel bír a Városligetben, így a fővárosi jegyzőnek másik, nem érintett kerületet kellene kijelölnie erre a feladatra.

Várhatóan még ebben a hónapban kiírják a Városliget zöld területi bővítését és fejlesztését célzó táj­építészeti tervpályázatot. A projekt-ígéretekben egyébként több tízezer négyzetméternyi zöldfelületi bővítés mellett a meglévő növényzet rehabilitációja is szerepel.

Szintén a Városliget Zrt. tájékoztatása szerint már kiválasztották az építést engedélyező hatóságot is. A Városligetbe tervezett nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes részeként megvalósuló öt új épület építési engedélyezését a fővárosi kormányhivatal V. Kerületi Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatalának illetékességi körébe utalta a kormány. Kiemelt jelentőségű ügyként az eljárásokat lezáró határozatok megtámadásának nincs halasztó hatálya.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.