galéria megtekintése

Nemzetközi közönségdíjat nyert a galyatetői kilátó!

2 komment

NOL

Elhozta a világ egyik legnagyobb építészeti versenyének közönségdíját a felújított galyatetői kilátó és turistacentrum - írja a heol.hu.

Az Architizer A+ Awards díj egy nagyon rangos nemzetközi elismerés, amit az architizer.com amerikai építészeti hírportál alapított három éve a Wall Street Journal Magazinnal és a Webbyvel közösen.

A jelöltek közül több mint száz kategóriában szakmai zsűri válogatja ki a legjobbakat, de van külön közönségszavazás is. A galyatetői kilátóra a Renováció kategóriában lehetett voksolni, és a szavazóknak köszönhetően el is hozta a közönségdíjat – derült ki kedden az awards.architizer.com oldalon, ahol azt írják, az érdeklődés felülmúlta minden várakozásukat, mivel több mint 100 országból szavaztak a világ minden tájáról és több mint 400 ezer voks érkezett be a jelöltekre.

 

„A kilátó – amelynek tetejére a kettő között vezetett lépcsősoron juthatunk fel – maga a folytatás. A múlt újragondolása, továbblépve, de nem átlépve azt. Az új kilátóban már menet közben érezhetjük a felfelé jutás izgalmát, nem csupán a végén vág mellbe az ezer méter magasan kitárulkozó csodás panoráma. Háló mögött ritkán élhető át ennyire a szabadság. S közben a torony mélyén megmarad valami a régi védelemből is. Ott a bivak, a túrázó menedéke: lecsupaszított tér pimasz frissességgel. Színes kerek ablakokon áramlik a fény ki és be" – írtuk korábban az épületről. 

Fotó: Bujnovszky Tamás

A galyatetői kilátót az a Turistacentrum Kft. üzemelteti, amelyet az Orbán Viktor miniszterelnök kötélbarátjaként ismert Garancsi István vezette Magyar Természetjáró Szövetség alapított 10 millió forint törzstőkével tavaly. 470 millió forintot nyertek a regionális operatív program pályázatain az Országos Kéktúra észak-magyarországi szakaszának felújítására. Túraközponttá alakítottak egy régi iskolaépületet és felújították a galyatetői kilátót is, amelynek megemelt kilátószintjén webkamerát és távcsövet is elhelyeztek – írta a hvg.hu.

A Mátrában található különleges épület mellett versenyben volt még a houstoni Glass Bridge house (USA), a Renton Public Library (US), a Tea house Hutongban (Kína) és a Water Tower Pavilion Shenyangban (Kína).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.