galéria megtekintése

Monty Python vígoratórium az Arénában

0 komment


T.Z.
NOL

Május 31-én a Papp László Budapest Sportarénában mutatják be Eric Idle és John Du Prez Nem a Messiás című zenés színpadi művét, amely a Monty Python csoport Brian élete című kultuszfilmje alapján készült.

A film színpadi változatát egy 100 tagú kórus, valamint a Dohnányi Zenekar kíséri. A főbb szerepekben: Janza Kata, Homonnay Zsolt, Hajdu Steve, Galla Miklós, Heiter Melinda, Pintér Dömötör és maga a szerző, Eric Idle. A komikus-színész, a Nem a Messiás mellett a Madách Színházban nagy sikerrel játszott – Tony-díjat is nyert – Spamalot musical társszerzője, most először jár majd Magyarországon.

A társulat
A társulat
Fotó: Kaiser Erika

 

A napokban tartott sajtótájékoztatón Galla Miklós mindenekelőtt egy igen fontos kérdést tisztázott. Magasba tartott egy papírlapot, rajta a MONTY PYTHON felirattal, és a következőket mondta: „Kedves újságírók! Körülbelül 20 éve küzdök azért, hogy a Monty Python csoport nevét helyesen írjátok le, most megmutatom a helyes írásmódot. A papírlapon látható, hogy a Monty szóban nincsen „h" betű. Most jöhet a kérdés: Jól van, Miki, elhisszük neked, hogy nincsen benne „h" betű, de miért nincs? Azért, válaszolom erre, mert ez a Montgomery név becézett formája, és a Montgomery névben sincs „h" betű. Éppen úgy, ahogy László nevű ismerősünket sem becézzük Lachinak, és engem sem Mikhinek, ugyanúgy Montgomeryt sem Monthynak, hanem Montynak. Köszönöm szépen, hogy szerény kirohanásomat meghallgattátok."

A látszólag vicces felvezetés mindennél ékesebben bizonyította, hogy Galla számára a Monty Python csoporttal kapcsolatban nincs félretolható kérdés. Rajongásig szereti az abszurd humor angol képviselőit, számos humoros jelenetüket fordította magyarra, a tagokat személyesen ismeri, interjúvolta is őket, a Magyarországon vetített Monty Python Repülő Cirkusza című televíziós adásokhoz bevezetőt írt. Így hát természetes, hogy ismeri a társulat valamennyi művét, köztük ezt is, valamint külön öröm számára (és számunkra is), hogy a Nem a Messiás című zenés színpadi darabban közreműködőként is feltűnik.

A Nem a Messiás egyébként egy valóságos műfaji kavalkád, az egyik szerző, Monty Python-alapító Eric Idle szerint egy „baroque 'n' roll".

A darab premierjét 2007-ben tartották a kanadai Luminato Művészeti Fesztiválon, majd két évvel később, 2009 októberében a londoni Royal Albert Hallban mutatták be óriási sikerrel a Monty Python 40. születésnapja alkalmából, a BBC Szimfonikus Zenekarának és kórusának, valamint a Monty Python még élő tagjainak a közreműködésével. Legutoljára a New York-i Carnegie Hall közönsége tapsolhatott a műnek.

Betlehemben – Jézus születésekor – egy másik csecsemő is világra jön a jászolhoz közeli tehénistállóban.

Az éppen megérkező napkeleti bölcsek először tévedésből ennek az újszülöttnek hódolnak, ám hamar belátják tévedésüket. A felcseperedő gyermek élete ettől fogva egyetlen hatalmas tévedés...

falseRalph Larmann

A történetet szinte mindenki ismeri: ez a Monty Python csoport talán legnépszerűbb, alkotói munkájuk csúcsán készült filmje, a Brian élete.

1979-ben, a film alapján, a klasszikus poénokat és slágereit is felsorakoztatva született meg, a Nem a Messiás (Csak egy nagyon haszontalan fiú).

A vígoratórium a fővárosi premier után országos turnéra indul: Debrecen, Veszprém, Pécs, Győr, Szeged és Sopron közönsége láthatja még a Szomor György rendezésében készült előadást.

Újra itt a Monthy Python

A Monty Python társulat nem tudott ellenállni a búcsúbuli vonzásának.

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.