galéria megtekintése

Netanjahu utoljára

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 17. számában
jelent meg.


Vári György
Népszabadság

Vasárnap több tízezres óriástüntetésen óvta attól népét Izrael miniszterelnöke, hogy hatalomra juttassák a „baloldalt”, valójában egy szoftközépbalos-centrista koalíciót. Reális esély mutatkozik arra ugyanis, hogy a Munkapárt másfél évtizeddel ezelőtti összeomlása után kormányfőt ad az eddig szélsebesen jobbra tolódó országnak. Ha mégis jönne a baloldal, akkor Netanjahu szerint feladná Jeruzsálemet az „arab pártok” választási szövetségének külső támogatásával.

Próbálják ugyan álcázni sötét céljaikat, de Netanjahu átlát a szitán: hiába tagadják, alig várják már, hogy elárulhassák végre a nemzet létérdekeit. Nem véletlen az sem, hogy – ismerős lesz! – külföldről pénzelt álcivilek akarják a nemzet utolsó reménységét, tehát őt megbuktatni, csak mert hisz a vallási és nemzeti hagyományok és az örök értékek erejében. Meg kell tőlük védeni a hazát közösen, összefogva. A saját, nem jobbra vagy szélsőjobbra szavazó honfitársaiktól és a politikai riválisoktól. A Netanjahutól is jobbra álló Naftali Bennett világossá tette ugyanitt, hogy a választás tétje az, zsidó maradhat-e Izrael.

Ebben a kampányban nem haboztak defetista balosként megbélyegezni a Moszad egykori, különösen bátor és önfeláldozó, egyébként ízig-vérig nacionalista vezetőjét sem, aki szerint éppenséggel Netanjahu az, aki – hatalmi önzés és alkalmatlanság okán – Izrael biztonságát veszélyezteti politikájával. Mindezt úgy, hogy az egyetlen, valóban markánsan baloldali párt némi szerencsével talán éppen becsúszhat az új Kneszetbe.

 

A miniszterelnök koncepciótlan, ugyanakkor agresszív külpolitikája egyre jobban elszigeteli Izraelt szövetségeseitől és egyre sérülékenyebbé teszi: jó példa erre a nemrégiben, minden külső és belső figyelmeztetés ellenére megtartott amerikai kongresszusi beszéde.

Mindeközben a szociális különbségek mind jobban és kilátástalanabbul szétszakítják az izraeli társadalmat, súlyos a szegénység, lecsúszik a középosztály, a megélhetés költségei az égbe szöktek. A 2011-es, százezres szociális tömegtüntetések óta semmi sem történt. Netanjahu egyébként a „túlhaladottá vált” jóléti államot lebontó „reformok” terén régi szaktekintélye ennek a hagyományaiban mélyen baloldali országnak.

A Netanjahu család „urizálását” felemlegető kritikákról és a független sajtóval folytatott hosszú hadakozástól eltekintve is jól látható, hogy mennyire igaza volt Orbán Viktornak, amikor a Likudot tíz éve a Fidesz „természetes ideológiai partnerének” nevezte. Ahogy Orbán, úgy Netanjahu sem képes kezelni országa egyetlen súlyos problémáját sem, és ezt mindketten ellenségképzéssel, riválisaik leárulózásával, félelem- és hisztériakeltéssel próbálják elfedni. Mindketten csapnivalóan rossz politikusok, viszont lenyűgözően ügyes és igen kevéssé gátlásos manipulátorok. És abban is hasonlítanak, hogy mindkettejükből kezd nagyon elege lenni honfitársaik többségének.

Vakhit itt, csömör ott

Netanjahu politikai jövője a tét a március 17-i előrehozott választáson. Sokan vakon hisznek ugyan a Likud párt vezérében, de talán ma már többen vannak, akik valódi választást, Netanjahu nélküli közéletet akarnak Izraelben. A választásokról itt olvashatnak részleteket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.