galéria megtekintése

Mit keres a kulturált magyar?

0 komment


Kelen Károly

A Google minden év végén közzé­­­teszi, hogy mit kerestek legtöbben az interneten. És hiába, hogy minden ilyen lista esetleges, a végeredmény mindenképpen fontos információ arról, mi érdekelte a kulturális intézmények és események közül leginkább az embereket.

A Google a leggyakrabban használt kereső a világon, még magyar szó is alakult a nevéből: aki információhoz szeretne jutni valamiről az interneten, azt mondja: „kiguglizza”, amit tudni akar. S miközben a felhasználók adatok után kutatnak a szolgáltatásával, a nagy amerikai cég az ő tevékenységükről gyűjt adatokat, mégpedig külön véve a magyarországi számítógépekről indított kereséseket. Az év végén aztán listákat tesz közzé, amelyek érdekes következtetésekre adnak lehetőséget. Mert hiába, hogy esetleges keresésekből áll össze minden ilyen lista, a végeredmény mindenképpen fontos információ arról, mi érdekelte a kulturális intézmények és események közül leginkább az embereket.

A kulturális kereséseket kétféleképpen mutatják be, a „legtöbb keresés” listáján a keresettség szerinti abszolút sorrendet állapítja meg, a „legfelkapottabb” listán pedig az előző évihez képest elért legnagyobb növekedés alapján kialakult sorrendet mutatja be.

A második legtöbbet keresett előadás: a 2015 áprilisában bemutatott Faust a Katona József Színházban
A második legtöbbet keresett előadás: a 2015 áprilisában bemutatott Faust a Katona József Színházban
Táborosi András

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
A tó bikája
Vélemény
Mementó 1984
Vélemény
Önimádók

Van, amin nem szabad meglepődni (én mégis meglepődtem): a könyvek keresési listáját A szürke ötven árnyalata vezeti, Kelemen Anna, Aleska Diamond „könyve” előtt. Még jó, hogy a Kresz a negyedik. Azon nem csodálkozom, hogy komoly szépirodalom nincs a listán, de legalább az új Helyesírási szabályzatot odavártam volna (talán az augusztusi megjelenés miatt hiányzik?)

Az sem igazán meglepő, hogy a Madách Színházat ütötték be legtöbben a keresőbe (a Nemzeti és a Belvárosi előtt). Talán csak a Katona József Színház tizenkettedik helye furcsa nekem. Pláne, hogy a Madách Mamma Miája után a Katona Faustjára kerestek rá a legtöbben (harmadik a Budapesti Operettszínház Abigélja, aztán a Belvárosiból A szív hídjai és a Hair, a Jurányiból a Tenki Réka játszotta Egyasszony, a Madáchból a Mary Poppins, a Katonából A mi osztályunk, a Centrálból a Lepkegyűjtő és a Pesti Magyar Színházból a Grease következik).

Ami viszont meglepett: a múzeumok keresési listáján a kortárs művészekkel és művekkel foglalkozó Ludwig Múzeum az első. Nem titkolom, örömmel töltött el, hogy sokan érdeklődnek a ma művészete iránt. Jó volna azt is tudni, mi érdekelte a legtöbb keresőt. Az évet a Ludwigban az 1977-ben született, erdélyi román Ciprian Muresan kiállítáésa nyitotta, aztán az 1979-es, szlovén Jasmina Cibic következett, majd az 1970-es Volker Morawe és az 1971-es Tilman Reiff alkotta /////////fur//// nevű duó következett. Szerepelt még az iconuu művészcsoport, volt Fényképezte Zsigmond Vilmos című kiállítás, aztán jött a Vörös horizont (orosz és ex-szovjet művek), illetve az Abszolút szépség (Szentpétervári új akadémizmus). Most is látható még a Ludwig Goes Pop + The East Side Story és a Ludwig 25. A kortárs gyűjtemény című válogatás. Igazán szép évet futott a múzeum (mi másért kerestek volna rá annyian?!)

Mindamellett nem lehet pontosan tudni, mi motiválja a kereséseket. Az áprilisban bezárt Szépművészeti a negyedik a listán, a Magyar Nemzeti Galériát viszont nem találtam az első tizenkettő között. Ott van viszont az Egerben megnyílt Beatles Múzeum. A legfelkapottabb múzeum pedig a Vasúttörténeti Park, vagyis az idén megugrott iránta az érdeklődés. nagyon helyes, minél előbb szoktatni kell a srácokat a régi dolgok látványához!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.