galéria megtekintése

Már mi is Orbán rémálmaival álmodunk

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 01. számában
jelent meg.


Csordás Lajos
Népszabadság

Drótkerítés, budapesti olimpia, idegenellenes plakátkampány. Ezekre a témákra reflektált az idei ARC plakátkiállításra beküldött alkotások jelentős része. Pénteken tartották a zsűrizést, de hogy kiket választottak ki bemutatásra, azt csak szeptember 11-től láthatjuk majd.

Kutyából készült a farmer? Harminchat százalék dán dog, huszonöt százalék pudli? – értelmezi az egyik félreérthető plakáttervet Szabó Simon, a magyar film népszerű fenegyereke, akit idén először hívtak meg az ARC-plakátpályázat zsűrijébe. Társai hálásak az őszinte megnyilvánulásért, amiért nem kell hosszú műelemzéseket meghallgatni arról, mi a hibája egy-egy alkotásnak.

Nem mindenkinek tetszett, de a középre vetített csillag továbbjutást jelent
Nem mindenkinek tetszett, de a középre vetített csillag továbbjutást jelent
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Hogy belelátunk a zsűrizésbe, az annak köszönhető, hogy most irodaházunk hatodik emeletén ült össze a döntéshozó testület. Persze, kihasználjuk az alkalmat, és belenézünk a munkájukba.

 

Kissé fárasztó menet ez a zsűrinek. Reggeltől estig több mint ötszáz óriásplakáttervet kell átnézni, és kiválasztani közülük, hogy melyek kerüljenek majd szeptemberben azon kilencven közé, amely az ARC plakátkiállításon 5×2,3 méteres méretben is megjelenik. Kreatív szakemberek, reklámstúdiók vezető munkatársai, művészettörténészek mellett olyanokat is felkértek, mint a vagány színész Szabó vagy Erdős Virág költő, sőt Kovács Gergő, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke is, aki csak azért nem szól közbe a kutyás témánál, mert még nincs itt, telefonált, hogy kicsit késik.

A zsűrizés levezetője Bakos Gábor, az ARC egyik alapítója, aki 15 éve minden pályázati értékelésen részt vett. Az idén a megadott tematika a „Magyar álom” volt. Majdnem ezeregyszáz nevezés érkezett. Most már csak azok kerülnek terítékre, amelyekre legalább ketten szavaztak a neten. Emellett hirdettek külön versenyt civil szervezeteknek Hétköznapi csodák címmel, felajánlva 11 plakáthelyet a legjobbaknak. Ide küldték az előbbi kutyás plakátot is, amely éppen arról próbál szólni, hogy a menhelyi keverék kutyák is lehetnek olyan menők, mint egy farmer, s érdemes őket hazavinni. Ezt képileg úgy jeleníti meg, hogy egy farmerre applikált gyári címkén nem a nadrág anyagösszetételét, hanem négy különböző kutyafajtát látunk összetevőként.

Aztán következik még vagy ötven társadalmilag fontos ügy a gyermekétkeztetéstől az emlőrákon át a hajléktalanságig és a felnőttoktatásig. Egy szőke lány fityiszt mutat, így hívja fel a figyelmet a jelnyelv ismeretének fontosságára. Itt most leginkább a hatás számít. A szellemesség, az érhetőség. Egy sárga-fekete plakáton azt olvassuk: „Nem para, ha padlót fogsz!” Szinte mindenkinek tetszik az egyszerűsége, és az is, amit hirdet: egy civil szervezet a biztonságos elesést tanítja az embereknek.

A következő plakátterven hosszabban vitatkoznak: a Pere nevű borsodi falu megsegítésére alakult egyesület hívja fel magára a figyelmet oly módon, hogy Magyarország térképén Budapest helyére illeszti a települést, a főváros ismert sziluettjét pedig lekicsinyítve eldugja Borsodban. Van benne valami megható, de nem mindenkinek tetszik. Szabó Simon újabb viccel oldja fel a helyzetet: az előbbi „para” plakát mellett pont jó lesz Pere.

Drótkerítés, budapesti olimpia, idegenellenes plakátkampány
Drótkerítés, budapesti olimpia, idegenellenes plakátkampány
Reviczky Zsolt / Reuters

És hogy mi a magyar álom? Van, akinek egy ötöslottó-szelvény, van, akinek plusz öt centiméter vagy a „Mazerati Jézus”. Még Árpád vezér is megjelenik egy plakáton „Volt egy álmom” felirattal, sőt, Fekete György, amint Jeff Koons Made is Heaven című erotikus művét idézve meztelen nővel hempereg, közben a felirat szerint arról álmodik, hogy a kortárs képzőművészet fenegyereke legyen. És nem marad ki Orbán Viktor sem: az egyik képen vonásai összemosódnak Vona Gáboréval. A 2024-es budapesti olimpia, a határon építendő drótkerítés, a menekültek elleni plakátkampány pedig egyenesen annyi művet ihletett, hogy ezekből külön gyűjtőplakátokat fognak szerkeszteni. Utóbbi csoportban mindenki mélyen egyetértve támogatta azt a plakátot, amely kék mezőben egyetlen szót írt fel ezzel kapcsolatban: Unom.

Hogy ki lett a nyertes, azt egyelőre csak a zsűri tudja. De nem árulja el. Szeptember 11-én derül majd ki, amikor az 56-osok terén megnyílik a 15. ARC plakátkiállítás.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.