galéria megtekintése

Ön se érti a hivatali bikkfanyelvet? Van, aki harcol ellene

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 22. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

A közérthető hivatali nyelvért küzd Gergely Vera, aki a Világos beszéd blogon indított harcot a bikkfanyelv ellen. A kérdés régóta izgatja, mert már egészen fiatal korában idegesítette, amikor az önkormányzat háromoldalas leveléből a lényeg másfél mondatban összefoglalható lett volna.

– Dolgoztam az Allianznak és a Prezinek is szoftvertesztelőként, és az is a feladataim közé tartozott, hogy érthető szövegeket állítsak elő. Egyes cégek érthetően akarnak az ügyfeleikkel kommunikálni, mások nem. A multikra jellemzőbb, hogy felismerik, ők is jól járnak a közérthető fogalmazással. Ha érthető a terméktájékoztató, vagy világos a biztosító ajánlata, nagyobb eséllyel fogják őket választani az ügyfelek.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

És azt mondják: ezekkel érdemes üzletelni, mert nem kertelnek, érthetően elmondják, mit akarnak. A közérthető szöveggel most ki lehet tűnni a piacon. Ráadásul az ügyfélszolgálati költségeken is spórolni tud, aki felvállalja, hiszen nem kell segíteni az ügyfeleknek megfejteni a kacifántos küldemények tartalmát. A világos fogalmazás hasznos lehet egy használati utasítás elkészítésekor is, tette hozzá a közgazdász végzettségű Gergely Vera, mert a vevők nem viszik vissza tamáskodva az üzletbe az árut.

 

A nyelvi mozgalom, amelyet elindított, természetesen kiterjed az állami kommunikációra is, bár itt lehet a legnehezebben elérni az áttörést. Szerencsére van rá példa külföldön, hogy az állami közlések világában az állampolgár számára könnyen érthető formában kell fogalmazni. Az Egyesült Államokban 2010-ben fogadták el a Plain Writing Act névre hallgató törvényt, Svédországban is rendelkeztek a világos beszédről. A svédek ebben is élen járnak, egy öt féléves tantárgy keretében már oktatják is a közérthető fogalmazást. Jövőre Kanada is követi a skandináv ország példáját.

– Hollandiában élő magyarok mesélték, hogy sokkal jobban értik a holland hivatalos közleményeket, mint az itthoniakat

– mondta Gergely Vera. – Aztán persze hazajönnek, és átkozódnak, amikor a kezükbe veszik a többoldalas hivatalos leveleket. Amit úgy készítenek, hogy ezer évre visszamenőleg mindent felsorolnak benne. Hogy milyen jogszabályokra hivatkoznak, éppen le lehet írni, ha feltétlenül szükséges. De tegyék lábjegyzetbe a hivatkozott jogszabályokat, és ne kelljen mindenkinek átrágnia magát többoldalnyi jogi szövegen.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A jogi nyelv a legproblémásabb. – Nem vagyok jogász – szögezte le a szakértő –, nem mernék jogi konzultáció nélkül átírni egy-egy szakmai szöveget. De ott is az volna a cél, hogy mondjuk egy vállalkozó szakértő segítsége nélkül megértse, milyen adószabályok vonatkoznak rá.

A közérthető fogalmazás alapelve, hogy a közleményt az olvasó szemszögéből állítsák össze. Ebbe nyilvánvalóan nem fér bele a szakzsargon használata,

hiszen azt nem fogja érteni az olvasó. A szakzsargonnal amúgy addig nincs is gond, amíg csak „befelé” használják.

De az állam ne kínozza a laikusokat, akik nem fogják érteni a cifra szövegeket. A hivatalok persze nem azért fogalmaznak bonyolultan, mert ez így jó; csupán megszokás, hogy gépiesen felsorolják, mi történt eddig. De ez senkit se érdekel. Lehetne másképp: ezt és ezt akarom, adót vetettem ki, be fogom szedni, slussz. De ahhoz, hogy érthetően fogalmazzanak, valószínűleg egy olyan törvényre lenne szükség, amely ezt kötelezően előírja. Meg oktatásra, hogy megtanulják, mire kell figyelni.

Gergely Vera szerint a magyar állami szféra kommunikációja csapnivaló, és a söralátétre ráférő adóbevallástól is nagyon messze vagyunk. A fő gond, hogy az állam elvárja az állampolgártól, hogy a hivatalok fejével gondolkodjon.

Ezt mutatja az irgalmatlan és indokolatlan szakzsargon, meg a millió részletkérdés, amelynek taglalása közben a polgár hamar elveszti a fonalat. Erre mondjuk a magánszféra is képes. A gyógyszergyártók például hosszasan elmerülnek a „mellékhatások tekintetében”, majd arról írnak, mi a „készítmény hatása a járművezetői képességekre”. Miközben csak annyit kellene elmondani, hogy egy-egy gyógyszer beszedése után lehet-e autót vezetni.

Gergely Verát nem zavarja, hogy nem nyelvész, és nem fél attól, hogy az akadémikusok a körmére koppintanak amiatt, hogy „beledumál” szakterületük szakmai kérdéseibe. Amikor Kálmán Lászlót megkérdezték a fáradozásairól, a nyelvész azt felelte, végül is miért ne lehetne érthetőbben fogalmazni. Más kérdés, hogy a közérthető hivatalos nyelvért harcoló vállalkozó óvatosan fogalmazott, amikor a nyakatekert polgármesteri nyilatkozatokat vagy a bonyolult üzleti folyamatokat, például a Quaestor-botrányt még bonyolultabban magyarázó újságokról kérdeztük.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

– A tévék és a rádiók könnyebb helyzetben vannak – mondta –, mert rá vannak kényszerítve az oldottabb, élőszóban történő közlésekre. A lényeg, hogy érthetőbben kell megszólalni, és az a legfontosabb, hogy akihez szólnak, megértse, amit mondanak neki.

És elsőre megértse, ne kelljen hozzá tolmács, könyvelő vagy szakértő.

Szerintem ez nem lehetetlen. Tudom, hogy a bonyolult dolgokat is meg lehet érthetően fogalmazni.

Polgárbarát figyelmeztetés

A legfrissebb példa, amelyet Gergely Vera a blogján ecsetel, a hosszú nevű Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (szerény javaslatunk: Állami E-hivatal) forgalmi engedély lejárta előtti értesítése, mely úgy kezdődik, hogy

„Tisztelt Gipsz Jolán! Üdvözli Önt [helyesen: önt] a KEKKH okmány emlékeztető szolgáltatása!” Majd így folytatódik: „Ezúton értesítjük, hogy ABC 123 forgalmi rendszámú járműve műszaki érvényességi ideje hamarosan lejár. Javasoljuk, hogy a lejárat pontos dátumát mielőbb ellenőrizze a forgalmi engedély másik oldalán. Az időszakos műszaki vizsgálat elvégzését a közlekedési hatóságnál vagy a kijelölt vizsgáló állomások valamelyikénél kezdeményezheti.”

Gergely Vera átirata (mely mellőzi a fölösleges üdvözlést): „Tisztelt Gipsz Jolán! Tájékoztatjuk, hogy ABC 123 rendszámú járművének forgalmi engedélye 2015. július 1-jén lejár. (szalagcím) Mit kell tennem? A forgalmi megújításához vigye el a járművet műszaki vizsgára 2015. július 1. előtt. A műszaki vizsgálatot bármelyik kijelölt vizsgálóállomáson elvégeztetheti (lista az állomásokról mellékletben)...

(újabb szalagcím) Mi történik, ha lejár a forgalmim? Nem közlekedhet olyan járművel, melynek lejárt a forgalmi engedélye. Ha ezt nem tartja be, megbüntethetik. Ha műszaki vizsgára szeretné vinni a lejárt forgalmi engedélyű járművet, ahhoz ideiglenes forgalombantartási engedélyt (más néven útvonalengedélyt) kell kérnie...”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.