galéria megtekintése

A függetlenséget nem tudták elvenni, a pénzt igen

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 19. számában
jelent meg.


Szemere Katalin
Népszabadság

Bejelentette megszűnését a Szputnyik Hajózási Társulat nevű színházi közösség. A hasonlóan független TÁP Színház erre adománygyűjtésbe kezdett, majd vezetője, Vajdai Vilmos színész-rendező reménytelennek ítélte az akciót.

Erős, komolyan vehető társulatokkal tele a független színházi terület. Előadásaik színvonala bőven eléri a legtöbb művészszínházét, mégis egyre nehezebb a létezésük – mondja a TÁP Színház vezetője. Vajdai Vilmos szerint hiába a sok művészi bizonyíték, a terület támogatása évről évre csökken, sorra számolják fel magukat a társulatok. A biztosítékot nála a Szputnyik Hajózási Társulat megszűnése verte ki, azaz a bejelentést övező érdektelenség. Megdöbbent, hogy a hírtől nem robbant fel a színházi világ, csak mindenki magában morgolódott. Az egyik legfontosabb független színháznak tartja a Szputnyikot, példamutató előadásokkal, a legnagyobb formátumú fiatal rendezővel. Személyesen is megérintette feloszlatása, mivel többször dolgozott Bodó Viktorral és a színészekkel is.

A TÁP Színház legújabb produkciója: Molnár Péter Keresők, Vajdai Vilmos rendezésében
A TÁP Színház legújabb produkciója: Molnár Péter Keresők, Vajdai Vilmos rendezésében
Kollányi Péter / MTI

Szolidaritását erősebben akarta kifejezni, mint aláírás- vagy lájkvadászat, ezért pénzgyűjtő akciót indított, majd beszélt a Szputnyik-vezető Bodóval, a gyűjtést visszavonta. Belátta, annyi pénzt úgysem szed össze, hogy ez elegendő legyen a folyamatos működéshez, kiderült, nemcsak anyagi gondok miatt szűnik meg a társulat, továbbá a döntés végiggondolt és vissza nem vonható.

 

Vajdai Vilmos szerint a területtel az az állam problémája, hogy nem irányítható, csak a támogatás csökkentésével. Jellemző volt persze szinte az összes kormányra, hogy negligálta a függetleneket, csak mintha most tényleg útban lennének. Sokféle támadás éri őket. Jó pár társulat a létezésének határára kerül például a közhasznúságának felfüggesztése miatt. (Az új civil törvény alapján újra kellett igényelni a közhasznúságot, de a bíróság furán értelmezte a határidőket.)

Mindeközben a TÁP Színháznak is elfogyott a pénze, március végéig játszhatják csak repertoárjukat. A 2014-ben nyert működési támogatás is éppen arra volt elegendő, hogy a veszteséget finanszírozzák, mert egy előadás a bevételnél többe kerül akkor is, ha telt házzal játszanak. Márciusra már csak a rentábilis előadások maradnak, és még ebben az évadban kezdik el próbálni szeptemberi bemutatójukat a Trafóban. Ehhez úgy néz ki, sikerül magántőkét bevonni. Fiatal mecénások jelentkeztek, akik szívesen áldoznak a kultúrára. Ez lehet mentőöv, de egyelőre tárgyalási fázisban vannak.

Jelenet a HorváthCsaba arendezésében színpadra állított Irtásból, a Forte Társulat és a Szkéné Színház előadásából, amely tavaly a  legjobb független színházi előadás díját nyerte el a Színházi Kritikusok Céhének a díjátadóján
Jelenet a Horváth Csaba rendezésében színpadra állított Irtásból, a Forte Társulat és a Szkéné Színház előadásából, amely tavaly a legjobb független színházi előadás díját nyerte el a Színházi Kritikusok Céhének a díjátadóján
Mészáros Csaba / Népszabadság

Vajdai Vilmos szerint sokan érzik, hogy tenni kéne valamit, nehogy végleg ellehetetlenüljön ez a pezsgő előadásokkal teli, független szcéna, amelyben a legfiatalabb generáció is erős előadásokkal kér helyet. Van rá egy-két ötlet, kezdetnek vitasorozatok indulnak, és felvetődött például egy elképzelés közös finanszírozási alapról, afféle, mint amiből a Klubrádiót vagy a Tilos Rádiót támogatják a hallgatók. De ezzel együtt meggyőződése a színész-rendezőnek: nem szállhat ki az állam erről a területről sem, hiszen ha jót akar a polgárainak, akkor tesz azért, ami előbbre viheti az országot.

EU-önrész: bukás vagy siker?

Tavaly az EU-s pályázatok önrészei miatt kerültek nehéz helyzetbe a függetlenek. Hiába írt ki erről szóló pályázatot az NKA fesztiválkollégiuma 100 millió forinttal, a 14 pályázóból 10-et elutasítottak. A pénzt – indoklás nélkül – egyéb fesztiválokra költötték. A bajba került szervezetek más úton próbálták ezt áthidalni. Van, aki eltolta a projektet, mások egyéb forrásból tettek bele saját pénzt, nem teljesítve korábbi vállalásaikat, és van olyan egyesület is, amely meg is szűnhet emiatt.

A pályáztatási naptár szerint február 16-án kellett volna kiírni az idei pályázatot, de még csak a határozat kész erről. Most kimondottan erre a célra, címzett támogatásként adják a pénzt, de a szükségesnél jóval kevesebbet, 50 millió forintot, miközben legalább 130 millióra lenne szükség. Ez a szűkmarkúság azért is furcsa, hiszen a kulturális ágazat – egy az Európai Bizottság által megrendelt tanulmány szerint – az EU-s GDP 4,5 százalékát adja, ráadásul a kulturális ügyekért felelős EU-biztos nem más, mint Navracsics Tibor.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.