galéria megtekintése

Majmok és bohócok

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 07. számában
jelent meg.


Berkó Pál
Népszabadság

Amikor a népnek nyugtató gyanánt járó alapjuttatásokról, a kenyérről és a cirkuszról beszélünk, két dologról ritkábban esik szó: a mennyiségről és az arányokról. Mert hát voltak idők, amikor az előbbi vékony, sületlen, ehetetlenül íztelen volt és bele nem való dolgokat tartalmazott; cirkuszból viszont valahogy sosem szenvedtünk hiányt.

Jövőre lesz 125 éve, hogy a Városligetben, az állatkert szomszédságában és a zootól bérelt telken megnyílt Wulff Ede úr cirkusza. A hullámos bádoglapokból összerakott épület korábban Antwerpenben szolgált. Wulff azonban nem volt a sors kegyeltje, hiszen vállalkozása pár év alatt csődbe ment, hogy – immár Városi Cirkusz néven – átadja a porondot az orosz származású, de távolról sem sikeresebb Beketow Mátyásnak.

Baj bajt követett: előbb 1914-ben besorozták férfi nézői legjavát, majd a cirkusz lovait, később pedig jöttek a háború utáni gazdasági bajok, a drágulás, az infláció, a kellemes borzongás és az önfeledt röhögés iránt megcsappant igény. Zuhant a nézőszám. Ezért a direktor előbb csődbe, majd a Dunának ment, holott egy cirkuszigazgatótól ennél azért eredetibb megoldást vártunk volna el az ilyen helyzetek kezelésére. Mindenesetre Beketow szerencsepatkós-lófejes címere lekerült az épületről, hogy jöjjenek az újabb próbálkozók: a sikeres Fényes György, aztán az Eötvösök, Picardék, Donnerték és a Ruhlenek.

Miután bizonyos okokból a kelleténél több időt, de különösen sok nyarat töltöttem vidéken, ezekből az időkből ugyanolyan élénken él bennem a trágya és Bözsi néném rózsáinak az illata, mint a vasárnap délelőtti kultúrházi filmmatinék és a vándorcirkuszok emléke.

 
Víziló néha nem csak a szomszédos állatkertben volt látható
Víziló néha nem csak a szomszédos állatkertben volt látható
Kéri Dániel / Népszabadság/archív

Ez utóbbiak valamilyen titkos szervező megmagyarázhatatlan menetrendje szerint járták az országot. A hiányos fogsorú majommal, hulló szőrű tevével, törpe óriáskígyóval és hamisan éneklő kutyával turnézó truppok plakátjai már napokkal korábban beterítették a falvak villanyoszlopait, a népboltok, a vasútállomások és a helyi kocsmák előtti hirdetőállványokat, az előadás napján pedig kora reggeltől bömbölte a faluban a tanácsházáról vezérelt megafon, hogy este páratlan világszenzáció részese lehet a nagyérdemű.

Utánanéztem, és kiderült: tucatnyi társulat még ma is működik ezekből a tavasztól őszig utazó és fellépő,majd telelni vonuló cirkuszművészeti üzleti vállalkozásokból. S ahogy a hetvenes években, olykor külföldi turnékra is vállalkoznak. (1971-ben épp a Népszabadság tudósított arról, hogy egy Dél-Amerikában hosszan vendégszereplő magyar csapat igazgatójának felesége – retikülben – 250 000 dollárral állított be a Magyar Nemzeti Bank pénztárába, hogy fegyelmezett állampolgárként segítsen javítani az ország romos devizamérlegét. A cikkíró hozzátette: ja, kérem, külföldön a belépőjegyek is drágábbak.)

A magyar cirkusz tehát sok mindent meg- és átélt, mégis köszöni, jól megvan. Kéri Dániel 1971. januári felvétele például abból az alkalomból készült, hogy három évvel a meghirdetett időpont után elkészült a Fővárosi Nagycirkusz új, mint a korabeli tudósításban olvasható: „minden igényt kielégítő” épülete.

Kissé elbizonytalanító, hogy egy nyári hír szerint a kormány döntött, és az intézmény mostanában költözni kényszerül. De kérem, ne aggódjanak. Március eleje óta biztos kezekben van a műfaj sorsa, azóta miniszteri biztos irányítja a nemzeti cirkuszművészeti stratégia kidolgozását, a helykeresést és a költözés előkészítését. Fekete Péter – nem, ő nem az, ő egy másik – hozzáértő ember. Münchenben szerezte egyik fontos szakirányú képesítését: bűvészetből diplomázott. Mostantól csak a kezét figyeljék.

A Képmentő rovat 2007 márciusa óta jelenik meg a Nolon és a lapban. A képeket Rédei Ferenc válogatja a Népszabadság gazdag fotóarchívumából.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.