galéria megtekintése

London, D. C.

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 06. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

A 60-as évek legfőbb brit exporttermékeinek egyike volt a Dave Clark Five, amely minden európai zenekar közül a legtöbbször – 18-szor – szerepelt az Ed Sullivan Show-ban. Az együttes csak néhány esztendeig funkcionált, de lemezeiből így is több mint 100 millió kelt el.

Férfinapot tartottak a nemzetközi nőnapon 1964-ben, az Ed Sullivan Show-ban: a brit invázió első hadtesteként a Dave Clark Five terítette le az Államokat. A londoni zenekar hatása olyan nagy volt, hogy a DC5 még tizenhét alkalommal lépett fel a legendás műsorban – ilyen sokszor egyetlen más európai szólista vagy együttes sem szerepelt a New York-i varietében –, és megjelenéseit (halmozottan) 1 milliárd 260 millió tévénéző látta.

A banda amerikai népszerűségére jellemző, hogy az Epic Records Dave Clark Five Fan Clubja félmillió tagot számlált, s a tengerentúli turnék során Rick Huxley könnyebb sérüléseket szenvedett, miután a rajongók Washingtonban megrohamozták a csapatot, míg Mike Smithnek két bordája eltört, amikor az eksztázisban tomboló fiatalok lerángatták őt a chicagói színpadról. (Talán jobb lett volna a negyven filmben kaszkadőrként feltűnő Dave Clarkot megostromolni, de hát ő a dobok mögött ült.)

Lehet még folytatni, hiszen előfordult, hogy a „Tottenham-hangzás” képviselői tizenkét egymást követő telt házas koncertet adtak a New York-i Carnegie Hallban, és sorozatban tizenöt számuk került az amerikai toplista első húsz helyezettje közé.

 

Hazájukban is hasítottak. Az angol lapok azt írták róluk: ők jelentik a legnagyobb veszélyt a Beatlesre. Ez nyilván azért is látott napvilágot 1964-ben, mert az év első hónapjában a Dave Clark Five Glad All Overje letaszította a brit lajstrom első helyéről a I Want to Hold Your Hand című liverpooli klasszikust. A listavezető dalt tartalmazó kislemezből 870 ezer, az azt követő – és a New Musical Express nyilvántartásában a második helyre kapaszkodó – Bits and Piecesből 590 ezer példány fogyott el Angliában.

Csillagos ötös
Csillagos ötös

Az együttes összesen több mint 100 millió korongot adott el, noha gyakorlatilag csak 1962 és 1970 között funkcionált. S nem kis csalódással kezdett, mivel a detroiti Contours dalát, a Do You Love Me-t a szintén londoni Tremeloeszal egy időben dolgozta fel, ám a DC5 adaptációja csak a harmincadik helyig jutott, miközben Brian Poole és a többiek a listaelsőséget ünnepelték.

Ám aztán beindult a motor. Hatvanötben már ugyanúgy film készült a Dave Clark Five-val, mint hatvannégyben a Beatlesszel, még ha az Amerikában Having a Wild Weekend címmel bemutatott Catch Us If You Can nem konkurált is az A Hard Day’s Nighttal. A címadó dal Nagy-Britanniában az ötödik, az Egyesült Államokban a negyedik helyre került, majd eljött – szó szerint – a Dave Clark Five nagykarácsonya: 1965. december 25-én az amerikai Billboard-lista élére ugrott az Over and Over, amely 1958-ban Bobby Day kislemezének B oldalán jelent meg. (Az A oldalas Rockin’ Robin második helyezett volt az eredeti előadóval, majd első 1972-ben a tizennégy éves Michael Jackson tolmácsolásában.)

Aztán viszont hirtelen váltás következett: 1967-ben már a Tom Jones Delilah-ját és Engelbert Humperdinck The Last Waltzát jegyző Reed, Mason szerzőpáros Everybody Knows című hagyományos slágerével lett második Angliában az addig beates, rhythm and bluesos társaság, amely 1968-ban a habkönnyű Red Balloonnal hűtötte le híveit. Dave Clark levonta a tanulságokat, és 1970-ben beszüntette zenekarának működését. Tizenhat évvel később írt még egy musicalt Time címmel – a főszerepet Cliff Richard játszotta, de ennél is érdekesebb, hogy Sir Lawrence Olivier abban a darabban állt utoljára a színpadon –, és az alapító dobos egyáltalán nem kesergett a szárnyalás rövidsége miatt.

„Tudni kell, mikor hagyd abba. A legjobb példa erre kedves cimborám, Muhammad Ali. Szégyen, hogy nem fejezhette be a bokszot akkor, amikor a legnagyobb volt. S aztán bekövetkezett az, amit senki sem akart... Amúgy a rockcirkuszban a színpadon állni hasonló erőpróba, mint nehézsúlyú ökölvívóként a ringbe szállni – mondta, majd hozzátette: – Talán csak a rivaldafény hiányzik; az utazásokat, az interjúkat vagy azt, hogy magánemberekként soha nem mehettünk sehova, egyáltalán nem sírom vissza.”

Ezt az idén februárban, a BBC 2 műsorában sugárzott Glad All Over című dokumentumfilmben azzal toldotta meg: „Mindannyian abban hittünk, hogy ha csinálunk valami jót, azért megkapjuk megérdemelt jutalmunkat. Így is történt, büszkék is voltunk magunkra. Ennyi. Nem akarok a múltban élni.”

Nyilván azért sem, mert az ötösből Denis Payton 2006-ban, Smith 2008-ban, míg Huxley 2013-ban meghalt.

Dave Clark és Lenny Davidson kettesben maradt, és nem csak a BBC 2-n...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.