galéria megtekintése

A lángoló csirkét a szökőkút sem oltja el

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 30. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

A debreceni film főnixe igen komikusra sikeredett, egy meggyulladt Supermanre emlékeztet, aki viccből egy lángoló csirkének öltözött. Nem valószínű, hogy az alkotók mélyebben átgondolták a főnix figurájának fölhasználását, különben eléggé hamar rájöttek volna: nevetséges hatást kelt, ha lángra gyulladt madarat röptetnek a vízfüggönyön. A néző folyton azt várja, hogy szegény főnixet mikor oltja el a víz.

Érdekes látványossággal gazdagodott a debreceni Nagyerdő: az egykori Csónakázó-tó helyén a napokban beüzemelték az úgynevezett Ködszínházat, amelynek a legyező alakú vízfüggönyre projektorral vetített produkcióit esténként, sötétedés után lehet és érdemes megtekinteni.

"este kilenc óra felé már több száz fős tömeg szokott összegyűlni a szökőkút körül. A filmvetítés kezdetét hangos örömujjongás kíséri"


Igaz, a Ködszínház elnevezés teljes mértékben félrevezető, mert a létesítménynek a ködhöz és a színházhoz semmi köze. Téved, aki azt hiszi, hogy a sejtelmes ködbe burkolózó Nagyerdőn szabadtéri teátrumi előadások várják a közönséget.

 

A projekt lényege – amint az Pál Csaba városházi sajtóreferens tájékoztatásából kiderül –, hogy a mintegy kétezer négyzetméteres vízfelület fölé nagy teljesítményű fúvókával nagyjából akkora vízpermetet fújnak, mint egy igazi mozivászon, s erre a vízfüggönyre vetítenek színes mozgóképet. A vetítés a medencének a stadionnal átellenes oldaláról, egy vasbeton szerkezetű vetítőtoronyból történik lézer- és videoprojektor segítségével.

Mint Pál Csaba fogalmazott, a tökéletes vizuális hatás elérése érdekében a projektorok speciális üvegfelületen át vetítenek, a hangosításról négy oszlopon elhelyezett kültéri hangfal gondoskodik. A különleges élményt a nézők a szökőkút stadion felőli oldaláról szemlélve élvezhetik.

Nappali fényben a Ködszínház egyszerű szökőkútként funkcionál, igaz, annak eléggé nagy: a főfúvóka 35 méter magasra képes lövellni a vizet, a legyező alakú vízpermet pedig harmincszor tízméteres. A szökőkút – a medencében egyszerre tárolt mintegy 770 köbméternyi víz visszaforgatásával, nagy teljesítményű vízforgató- és tisztítóberendezés segítségével, óránkénti vízforgatás mellett – egyetlen töltésnyi vízmennyiséggel több hónapon keresztül tud működni.

A multimédiás szökőkút a Komplex gyógyhelyfejlesztés a debreceni Nagyerdő parkerdejében című, az Európai Unió által támogatott projekt keretében valósult meg, a program összesen 2,6 milliárd forintba került, ebből Debrecen önkormányzata saját forrás gyanánt 500 millió forintot adott.

Sötétedés után a vízoszlopot víz alatti halogén lámpatestek világítják meg, így az színpompás látványt nyújt. Ennek gyorsan híre ment a városban, így ezekben a napokban este kilenc óra felé már több száz fős tömeg szokott összegyűlni a szökőkút körül, sokan gyerekestül jönnek, a medencében ugyanis több sor betonkockát helyeztek el, hogy a kicsik bele tudjanak menni a vízbe. A filmvetítés kezdetét hangos örömujjongás kíséri. Valóban nem mindennapi látvány, ahogyan a hatalmas vízfüggönyön feltűnnek az animáció fényei.

A gond: maga a film

Az égő „Superman” a Nagytemplom felé közelít
Az égő „Superman” a Nagytemplom felé közelít
Konyhás István

Sajnos a különleges látványosságnak éppen ez az egyetlen, de nem jelentéktelen szépséghibája: maga a film. A cívisváros turisztikai látnivalóit és kulturális nevezetességeit bemutató, a Debrecen Televízió stúdiójában készült alkotásban egy főnixmadár útját lehet figyelemmel követni, a Debrecen jelképének számító mitikus állat ide-oda röpköd a különféle helyszínek fölött.

Ez a főnix igen komikusra sikeredett, tekintettel arra, hogy lángolva repül a házak között, leginkább egy meggyulladt Supermanre emlékeztet, aki viccből egy lángoló csirkének öltözött. Nem valószínű, hogy az alkotók mélyebben átgondolták a főnix figurájának fölhasználását, különben eléggé hamar rájöttek volna: nevetséges hatást kelt, ha lángra gyulladt madarat röptetnek a vízfüggönyön. A néző folyton azt várja, hogy szegény főnixet mikor oltja el a víz.

Szerencsére az útifilm nem hosszabb negyedóránál, így a végkifejletre nem sokat kell várnunk: amint az kezdettől fogva sejthető, az utolsó jelenetben a Superman-főnix végre leszáll a fészkére. Amely nem más, mint egy szökőkút. Meg kell hagyni, érdekes fejlemény.

Mindettől eltekintve az új beruházás nagy erénye, hogy a Nagyerdőn végre ismét van üdítő vízfelület, amely a Csónakázó-tó leengedésével és megszüntetésével eltűnt. A több évtizedes tavacskát egyébként azért számolták föl, hogy a helyére mélygarázst építsenek a közeli stadion nézői számára. Ezt a barbárságot valamelyest enyhíti az új multimédiás szökőkút.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.