galéria megtekintése

Jövő és múlt kétmilliárd körül találkozik a Margit-szigeten

1 komment


Torma Tamás

2,19 milliárd forintból és a 80 évvel ezelőtti, eredeti tervek szerint újítják fel a Palatinus strandfürdőt. A kiírt, hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzést elnyerő Zala megyei ÁÉV és a Primogen konzor­ciuma új wellness- és fitneszrészleget is kialakítana, lefednék a termálmedencét, mivel a cél az, hogy a strand egész évben nyitva tartson. Kevesen tudják, hogy a Margit-sziget eredetileg kisebb volt, így a Palatinus strand is a feltöltésére épült meg később.


A most induló felújítás/bővítés átfogó lesz, és mivel az építészdinasztiát alapító id. Janáky István 1937-es műemlék épületéről van szó, különleges figyelmet igényel. A legjelentősebb változás az lesz, hogy lefedik a termálmedencét, és a strand egész évben nyitva tart majd, de megújulnak az öltözőterületek is, restaurálják a műemlékileg védett kabinokat. Az alagsorba tervezett wellnessrészleg várhatóan 2017 nyarára készül el, és felújítják a Pala legjellegzetesebb részét, a főbejáratot is jellegzetes oszlopcsarnokával.

Budapest első és legnépszerűbb strandja
Budapest első és legnépszerűbb strandja
FORTEPAN

Az egykori Margit-szigetből akkor lett fürdősziget, amikor 1867 májusában Zsigmondy Vilmos bányamérnök a nyugati partnál 43 fokos gyógyvizet talált. Erre a kútra alapozva építtette ki József főherceg Ybl Miklóssal néhány éven belül, bár ezekből az úri fürdő- és szállodaépületekből nem sok maradt meg.

 

Korábban a Duna két partján létezett egy plebejus fürdőkultúra is: a folyóvízre épített fa fürdőházak várták a strandolókat, a leghíresebb épp a Parlament lábánál működött. Nem véletlen, hogy sok fővárosi strand a Duna mellé épült – így az első, a Palatinus is, ami már a Tanácsköztársaság alatt megnyílt, azonban véglegesen csak 1921-ben készült el a három betonmedencéje és az átfolyó Duna-vízre emelt ún. kosaras uszodája.

A strand népszerűségét mutatja, hogy már 1937-ben ki kellett bőví­teni. Azóta is megvan és csor­gatja a vizet a nyolcszögletű, szökőkutas medence, nagy medencéje a kor legnagyobb európai medencéje lett, és ekkor épült mellé a modernista emeletes/csigalépcsős/teraszos öltözőtömb.

A hatvanas években díszítette szürreális figuráival a hullámmedence falát a jeles avantgárd festőművész, Bálint Endre, ami nemcsak az ő életművében különleges (összesen két mozaikot készített, melyekből az itteni áll csak köztéren), de a strandtörténetben is egyedülálló.

És miért lett a strand neve Palatinus? A múlt század elején a Margit-sziget József nádor tulajdonában volt – a Pesten álló Palatinus-házak is onnan kapták a nevüket, hogy ezt a Duna-parti területet ­korábban József nádorral (latinul a palatinus nádort jelent) és Margit-szigeti telkekért cserélték el. A Palatinus tehát igazi, Margit-szi­geti fogalom – az pedig, hogy a Margit híd déli oldalára került egyetlen Palatinus-házból később ÁVH-központ, Belügyminisztérium, majd az MSZMP Fehér Háza lett, már egy más történet.

Irredenta volt a Napozó lány?

A négyméteres Napozó lány szobor története a magyar történelem kicsiben. Az 1937-es eredeti tönkrement a bombázásokban, az új kommunista hatalom viszont 1948-ban az addig a Szabadság téren álló, irredenta Magyar fájdalom szobor női bronzaktját szállíttatta át ide. A strandszobrászok hálás témája a meztelen nő – de ez a nőalak nem akárhogy lett napozó és meztelen. Aki jár a Palára, tudja, hogy ma már nem bronzból, hanem fehér kőből kifaragva áll itt a Napozó lány.

Napozó lány
Napozó lány
FORTEPAN

Az 1932-ben a trianoni magyar fájdalmat még ruhátlansággal szimbolizáló szobor Sopronba került a kórház lövéreki parkjába, 1967-ben pedig újrafaragtatták Csorba Géza eredeti, nyújtózkodó mészkő alakját.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.