galéria megtekintése

Indítsd újra magad, mint egy számítógépet!

0 komment


Borbély Zsuzsa

Hétköznap reggel hét. A Szabadság hídon öt, jógamatracokból alkotott szigeten állnak, ülnek emberek a legkülönfélébb pózokban. A 47-es villamos sínein a hatha, vinyasa vagy power jógát gyakorlók körül munkába igyekvő biciklisek húznak el, a híd két végén a fővárosi forgalom zúg. A Pesthajnal az eredetileg szombatra tervezett programjának esőnapját tarja – két turnusban, hogy a korai munkakezdés előtt még legyen idő néhány ászanára.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Nyáron Budapest egy sor zöld területén, így például a Margitszigeten, a Városligetben vagy a Kopaszi-gáton is találunk szabadtéri jóga órákat. A korábbi évek divatsportjai után, mint a fitnesz vagy a pilates, úgy tűnik, ismét a jóga van visszatérőben. Az indiai gyökerekkel rendelkező, a Krisztus előtti V–VI. századig visszavezethető jóga nem vallás, szellemi, lelki és fizikai gyakorlatokból áll. Mai formái e három összetevő arányát variálják. Gyakorlói is sokfélék: van, akit saját bevallása szerint csak a bikram, azaz forrójóga mozgat át igazán, más a hazánkba látogató indiai jógik előadásaira jár a minél autentikusabb tudásért. Akad, aki youtube-os órákra fizet elő.

 

Nem meglepő, hogy India a jógát választotta az ország kultúrájának nagykövetéül. Mahesh Sharma, az óriási ország kulturális minisztere Budapestre látogatva hívta fel rá a figyelmet, hogy miniszterelnökük úgy fogalmazott: a jóga nem India szellemi tulajdona, de náluk volt a bölcsője. – A Nyugaton gyakorolt jógatípusok alapjaiban nem különböznek az indiaiaktól. Számtalan változat létezik, de az alapelvek ugyanazok – magyarázza Mahesh Sharma. – Koncentrálni kell az elménken átáramló gondolatokra, amelyek akadályoznak minket. Ha az ember képes arra, hogy ezektől megszabaduljon, hogy kommunikáljon magával, hogy értékelje és megértse önmagát, akkor az már jóga – mondja.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A kulturális miniszter harminc éve jógázik. Azt állítja, ez élete számos területére kihat, nem csupán abban segít neki, hogy a gyakran három-négy óra hosszat tartó megbeszéléseken mentálisan éber legyen, hanem abban is, hogy nyugodt és higgadt tudjon maradni akkor is, ha beszélgetőpartnere esetleg sértően lép fel. – A testnek nem csak fizikai mozgásra van szüksége. Olyan, akár a számítógép. Mit csinál, ha a gépe nem működik? Pár percre kikapcsolja, aztán újra minden program fut. A jóga hasonlóan működik az emberi szervezetben – magyarázza a civilben egyébként orvos Sharma.

– A jóga majd mindegyik mozdulata egy meghatározott testrészhez van hozzárendelve. Ha valaki cukorbeteg, szívproblémái vannak, akkor a megfelelő gyakorlatokat elvégezve javul az állapota. Az emberek nem fogadják el a dolgokat, ha pusztán csak azt mondom, hogy nekem vagy önnek ez jó. Az kell, hogy hasznos is legyen a számukra – hiszen, valljuk be, nagyon materialisták vagyunk!

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A kulturális miniszter Naréndra Módít hozza fel példaként. – A miniszterelnök általában napi 18 órát dolgozik. Nemrég hat nap alatt látogatott el öt országba, és mindössze a repülőúton pihent, nappal találkozókon vett részt. – A jóga egy életforma, akárcsak az indiai kultúra – jelenti ki a politikus, aki egy 1,2 milliárd fős ország kultúráját hivatott képviselni. – Az indiai kultúrát nem lehet egyetlen jellemzővel leírni: 50-100 kilométerenként változik a vallás, a nyelv, az öltözködés és a konyhaművészet. De India mégis egy!

Szabadtéri jóga

Budapesten

Gerilla jóga – Jógapiknik
Augusztus 15., 18.00–19.00, ingyenes.
Az Olof Palme-házzal szemben lévő rét (a Királydomb előtt).

Jóga a Szabadság hídon
90 perc vinyasa flow jóga.
Augusztus 9., 18.30–20.30, ingyenes.

Margitszigeti jóga
Minden vasárnap 11-től, hétköznap
délutánonként 18.00-tól,
Margitszigeti Nagyrét.
Nincs óradíj, de regisztrációhoz kötött, adományokat várnak.

Iyengar-jóga a Kopaszi-gáton
Július 31., vasárnap, 19.00–22.00
(két foglalkozás).
Kopaszi-gát (Bp. XI. kerület).
Egyórás napijegy ára 1590,
a kétórás 2290 Ft.

Corvin Rooftop Yoga
Július 30., szombat, 9.30–12.00,
1085 Budapest, Blaha Lujza tér 1–2.
Belépő előzetes regisztrációval:
2000 Ft, regisztráció nélkül: 2500 Ft.
Regisztrálni július 29-én 20 óráig
e-mailben a joga@corvinclub.com
címen lehet.

Vidéken

Szeged, újszegedi Erzsébet liget
Július 6. és augusztus 24. között
szerdánként 17.30–19.30, ingyenes.
Mahesh Sharma, India kulturális minisztere harminc éve jógázikA lezárt Szabadság híd reggelente gyakran megtelik velük, de máshol is mind gyakrabban találkozhatunk szabadtéren jógázókkal

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.