galéria megtekintése

Így csitítanák a felhördülést a Városligetben

11 komment


Sándor Tünde

Úgy hírlik, előbbre hozzák a Városligeti Színház zöldítéssel egybekötött visszaépítését.

Talán nemcsak az egészséges fáknak kegyelmeznek meg a Városligetben – az építkezések által érintett területen állók átültetésére tervezett közbeszerzési tender hírét néhány napja jelentették be –, hanem további szimpatikusnak tűnő lépésekkel igyekeznek a Liget projekt megvalósítása ellen fordult közvéleményt megnyugtatni, méghozzá a gyerekszínházi tervek előresorolásával.

A 60 éve lebontott színház
A 60 éve lebontott színház
Liget Budapest

A gyerekszínház terve Városligeti Színház néven fut, és annak az 1952-ben elbontott épületnek a visszaépítését jelenti, amelyet 1909-ben Feld Zsigmond építtetett a mai Ajtósi Dürer sor és Dózsa György út sarkára a kor jelentős építésze, Vágó László (és egyes források szerint testvére, Vágó József) tervei alapján. A vidám repertoárral, revü- és kabaré-előadásokkal, bohózatokkal, majd operettekkel nevet és lelkes törzsközönséget szerzett hely a Felvonulási tér kiépítésének esett áldozatul, mert túlélte ugyan a világháborút, a tankokat is rendszeresen felvonultató kommunista seregszemlék, tömegrendezvények útjából eltakarítottak minden akadályt, köztük a sok néven, Városligeti Színkör, Budapesti Színház, Erzsébetvárosi Színház és Béke Színházként is működött Városligeti Színház épületét.

 

Több mint hat évtizeddel elbontása után, úgy tűnik, visszaépülhet az Ötvenhatosok tere sarkára a hajdani épület tökéletes hasonmása, amely ha belülről már a mai korhoz és a gyerekszínházi követelményekhez igazodik is, de kívülről mindenképpen olyannak szánják, mint az egykorit. A Liget projekt keretében Novák Jánost, a Kolibri Színház igazgatóját kérték fel szakértőnek, aki a színházi szakma vitathatatlanul nagy tekintélyű szereplője. Megkeresésünkre elmondta, hogy a tervezés valóban nagyobb sebességfokozatba kapcsolt, az építészekkel, műszaki tervezőkkel komoly egyeztetések kezdődtek, hogy az eredetileg kitűzött határidőnél akár egy évvel korábban elkészülhessen a gyerekszínház. (A hivatalos határidő nem változott, az még mindig a tavalyi kormánydöntéskor elhangzott 2019.)

Augusztusra lezárulhat a tervezés
Augusztusra lezárulhat a tervezés
Liget Budapest

Novák János 3,5 milliárdos tervezési plafont említ
Novák János 3,5 milliárdos tervezési plafont említ
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A töretlen sikerrel, folyamatos telt házzal működő Kolibri igazgatójának tájékoztatása szerint a hajdani színház épülete nem volt nagy, ellenben belül egyterű, e helyett most több termet szeretnének, egy 300 székes nagytermet és két kisebb kamaraszínházi játszótermet, egyenként 100-150 férőhellyel. Ezek még mindig nem nagy nézőterek, a nagyterem nézőtere is kisebb, mint az Újszínházé például, de a Kolibri 200 személyes nézőterénél mindenesetre nagyobb lesz. A látványos színpadkép, a majdani zenés előadások technológiai követelményeinek kielégítése érdekében a nagyszínpadhoz egy 10≈10 méteres oldalszínpad és egy forgószínpad is csatlakozna – ez a terv, amin a beruházás sarokszámai még alakítanak, a tervezés ugyanis egyelőre 3,5 milliárdos plafont kapott, amely még nem tartalmazza a majdani épület valamennyi műszaki berendezését – érzékeltette Novák János a mozgásteret behatároló egyik fontos körülményt.

Ami kezdettől biztos, hogy a gyerekszínházzal nemcsak egy új játszóhelyet kap a krónikus helyhiánnyal küzdő Kolibri és – befogadó színház lévén – más társulatok legjobb gyermek- és ifjúsági színházi előadásai is, hanem több zöld felületet a Városliget széle, ahol a parkolók egy részét is a föld alá süllyesztik majd, a színház elé zöld sávokat vonva. Ez üdítően hat a sarki betonrengetegben, és némi lélegzethez juttathatja a Liget projektet is, vagyis a tervezés időzítése nyilvánvalóan nem véletlen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.