galéria megtekintése

Hotel California, hét csillag

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 20. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

Negyven éve jegyezte első listavezető dalát az Eagles, amely holnaptól háromszor Melbourne-ben lép fel. Az együttes 1976-os nagylemezét a múlt század legjobb amerikai albumának, míg a Hotel California című szám húros duettjét minden idők legragyogóbb gitárszólójának választották.

„A Beach Boys volt a felfedező. Az Eagles a telepes” – írta Amerika emblematikus zenekarairól a Los Angeles Times. Az Eagles (Sasok) muzsikusai pedig most azt mondják ausztráliai turnéjukról, melynek keretében holnaptól Melbourne-ben, a Rod Laver Arénában tripla koncertet adnak: „Talán az utolsó lesz, talán nem.”

Bevonulás a Rock and Roll Hírességek Csarnokába: Glenn Frey (középen), valamint (balról) Joe Walsh, Randy Meisner, Bernie Leadon, Timothy B. Schmit, Don Felder, Don Henley
Bevonulás a Rock and Roll Hírességek Csarnokába: Glenn Frey (középen), valamint (balról) Joe Walsh, Randy Meisner, Bernie Leadon, Timothy B. Schmit, Don Felder, Don Henley
Mike Segar / Reuters

Ami biztos: szinte napra pontosan negyven esztendeje, hogy az Eagles először került az amerikai Billboard magazin slágerlistájának élére, mégpedig a Best of My Love című dallal. (Később első volt a One of These Nightsszal, a New Kid in Townnal, a Hotel Californiával és a Heart ache Tonighttal is.) Egy évvel később, 1976 februárjában megjelent a tízszámos Eagles-válogatás, a Their Grea test Hits. Ebből az albumból 43 millió kelt el, és mindmáig ez a valaha volt legnagyobb példányszámban eladott nagylemez a tengerentúlon. Ráadásul úgy, hogy az Eagles legnépszerűbb világszáma, a Hotel California nem is szerepelt rajta, hiszen a hasonló című LP csak 1976 decemberében került a boltokba. Ez utóbbiból 32 milliót vásároltak meg, vagyis az Eagles egy éven belül két olyan korongot dobott piacra, amelyet összesen 75 milliónyian vettek valóságosan és képletesen.

 

Hab a tortán: a Their Greatestet 1999 decemberében „az évszázad nagylemezévé” emelték az Államokban, míg az 1984-ben alapított Guitarist című magazin olvasói minden idők legragyogóbb gitárszólójának Joe Walsh és Don Felder „California szállodás” kettősét választották. Walsh azt mondta a híres szólóról: „Eljátszottam vagy ezerszer, de egyszer sem fáradtam el tőle.” Don Henley, a gyönyörű hangú dobos pedig így beszélt 1976-ról: „Az a bicentenárium éve volt, míg a sas a nemzeti szimbólumaink egyike. Néha eltűnődtem, nem vesszük-e túl komolyan magunkat, mégis azt éreztük: illene valami nagyot dobnunk. Keményen dolgoztunk a próbákon és a dalszerzés közben is. Legalább annyira odatettük magunkat, mint a kicsapongások során.”

A másik alapító, Glenn Frey ekképpen emlékezett: „Mindent akartunk. Rádiós és tévés sikereket, listavezető kis- és nagylemezeket, nagy zenét és rengeteg pénzt.” Mind bejött, ám a törzsgárdista hozzátette: „Nem tudom, a muzsikával lehet-e változtatni a világon. Hajdanán hittünk ebben. De ha arra gondolok, mennyire felszínes, lapos és banális a mai zene, akkor azt kell mondanom: nem sokra jutottunk.”

Frey 1980-ban nem volt ennyire filozofikus. Egy alkalommal azt üvöltözte Feldernek a színpadon: „Meg kell, hogy öljelek. Egy percig sem várhatok vele.” (Amúgy Frey ügyvédjét – nem vicc – Petrocellinek hívták. Rettenetes feladata lett volna, ha a gitáros-billentyűs beváltja szörnyű ígéretét.)

A nagy feszültség tudatában nincs mit csodálkozni azon, hogy az 1971-ben alakult Eagles kevesebb mint tíz év után beszüntette működését – rajongóinak be kellett érniük az 1982-ben létrehozott Hotel California emlékzenekarral –, és a nevezetes unplugged lemez, a Hell Freezes Over 1994-es felvételéig nem játszott együtt. A fiúk tartottak kicsit a visszatéréstől, de aztán Henley megkönnyebbülten említette: „A közös muzsikálás olyan, mint a biciklizés. Nem lehet elfelejteni.”

Akcióban minden idők szólistái: Walsh és Felder
Akcióban minden idők szólistái: Walsh és Felder

Gond azért ma is akad. Az ausztráliai turné előtt Henley felvetette: „Hogyan lehet több mint negyven évet néhány órába sűríteni?” De a country-rock apostolai nagyobb problémát is megoldottak már. Amikor Feldert, Freyt, Henley-t, Bernie Leadont, Randy Meisnert, Timothy B. Schmitet, valamint Walshot beválasztották a Rock and Roll Hall of Fame-be, a hét „sas” a ceremónia előtt azt emlegette: „Elhatároztuk, hogy elfelejtünk és megbocsátunk mindent. Legalább erre az estére.”

Hiába az egyaránt öt szóló Number One és Grammy-díj, a négy listaelső album, valamint az összesen 150 millió eladott lemez, Henley alighanem a lényegre tapintott, amikor kijelentette: „Kölykökként kezdtük, majd kiderült, hogy az ember a szórakoztatóiparban csak nagyon lassan nő fel. Már, ha felnő egyáltalán.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.