galéria megtekintése

Hatalmas tömeg rohanta le a Jégbüfét

8 komment

K. K. – Á. Z.

Csütörtökön kígyózó sorok álltak a 63 év után végleg bezáró legendás budapesti cukrászda előtt. Mindenki nassolni akart egyet utoljára.

Életemet és véremet egy gofriért! – a fiatal férfiból kiszakadó, nyilvánvalóan ironikus sóhaj nem az éhségnek szól. Csütörtök délután van, a Ferenciek terén pedig hosszú sorokban kígyózik a tömeg a Jégbüfé előtt. A legendás budapesti cukrászda 63 év után szombaton végleg bezár, az az utolsó fagylalt vagy sütemény pedig annak is megéri, aki máskor nem térne be ide egy átlagos hétköznapi rohanás alatt.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

Az összesen három sorban – mert annyi van, süteményes, gofris és fagylaltos – 100-120 ember verődhetett össze a fiatal pároktól a két gyerekkel érkező családokon át az öltönyös-nyakkendős üzletemberekig. A turisták és a járókelők ámultan fényképezik őket. Valaki néha naivan megkérdezi, hogy miért állnak ott. „Gofriért!” – vágják rá olyan hangon, mintha magukban hozzátennék: „Te hülye!”

 

A rengeteg ember amúgy keveseket tántorít el. Amikor egy fiatal lány a két barátnője előtt megkockáztatja, hogy a sor miatt esetleg visszajöhetnének másnap közvetlenül a munka után, kórusban hurrogják le. Ha ráérnek, persze hogy visszajönnek holnap. Is.

Bent a cukrászdában tányérokon és papírtálcákon egyensúlyozzák süteményeiket a tikkadó vendégek. „Fényképezzen le, aranyoskám!” – szólít meg egy ünnepi sminkben sütizni indult hölgy. – „Legyen benne minden, a pult, a faberakás, a kiszolgálók, minden. Ide jártam rendszeresen, régen ott volt a pénztár a bejárat mögött, mindenkit névről ismertünk. De efelett is eljárt az idő. Majd jön a luxusáruház” – teszi hozzá lemondóan. A nosztalgia egyébként nagy úr, most még azokat is vonzza, akik a saját bevallásuk szerint soha nem szerették, hogy először a kasszánál kell fizetni, és csak utána kapod meg a sütit.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

– Többen vannak, mint máskor? – kérdezzük a gofrisütő urat, aki hiábavaló küzdelmet folytat az izzadságcseppjeivel a benti melegben. – Igen. És ők még nem is tudják, hogy holnap már forralt bort és síbérletet fogok árulni – veti oda leplezetlen gúnnyal két gofri bekészítése közben, majd hozzáteszi – Már öt éve azt mondták, hogy hamarosan be fog zárni, akkor vették meg az épületet. Hát most jött el ez a hamarosan. A hangját hallva egy kicsit nehéz eldönteni, hogy örül-e az utolsó pillanatban beeső tömegnek, vagy inkább bántja, hogy szombaton véget ér ez az egész.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

Kint a a sorban állók között eközben futótűzként terjednek a rémhírek. – Elfogyott a gofrihoz a tészta – súgja hátra egy fiatal pár, és int a gofrisütő úr is, hogy ez tényleg így van. A páron látszik, hogy ha kell, a végsőkig maradnak, és semmi pénzért nem adják a helyüket, de a többieket sem riasztja el a gofritészta elfogyásának a híre. „És ha hoznánk lisztet a CBA-ból? Még az árát sem kell kifizetnie, csak csinálja meg a tésztát!” – szegi fel a fejét makacsul egy fiatal nő.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

A sor nem mozdul, a kitartás pedig végül meghozza a gyümölcsét, a pult alól legalábbis előkerül egy tésztával teli edény, így egyórányi sorban állás után mi is megkapjuk a csokis és a túrókrémes desszertünket, amely ha nem is a világ legjobb gofrija, a gyerekkori élmények felidézésével egy pillanatra azzá válik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.