galéria megtekintése

Az is csoda, hogy eddig megmaradhatott a Jégbüfé

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 27. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

Napok óta felirat hirdeti a budapesti Ferenciek terén, hogy augusztus 29-én, szombaton bezár az olcsó süteményeiről és pompás fagylaltjairól ismert Jégbüfé. Budapest múltjának újabb kultikus darabja veszik el vele.

A Párisi udvar palotát tavaly arab befektetők vásárolták meg 2,1 milliárd forintért, a Mellow Mood Groups luxusszállodává alakítja át a belváros talán legszebb és legértékesebb épületét. A legendás cukrászda dolgozói reménykednek benne, hogy visszatérhetnek, de ez egyáltalán nem biztos. A fejlesztők, akiknek már birtokában van a szomszédos Klotild-palota, hét évet kaptak a munkálatok befejezésére. Hogy a terveket a Jégbüfé igényeinek megfelelően alakítanák, teljességgel kizárt. Úgyhogy szombaton eltűnik a diákok és a kispénzű városlakók által kedvelt olcsó sütemény a környékről.

A cukrászda zárványként fennmaradt. Most szombatig
A cukrászda zárványként fennmaradt. Most szombatig
Teknős Miklós / Népszabadság

A Jégbüfé afféle kádári „szuvenír”, az is csoda, hogy az ülőhely nélküli cukrászda ilyen sokáig megmaradhatott. Ennek oka Papp Antalné üzletvezető szerint, hogy olcsó és helyben készült süteményekkel várták vevőiket. – Krémes, lúdláb, búrkifli, sajtos táska, amelyek mind itt készülnek és frissek; én is ezekért jönnék be, ha kívülálló volnék – mondta az üzletvezető, aki hozzátette, nem akartak versenyre kelni a közeli Auguszttal vagy a korábban tőlük pár lépésre működő, szintén más profilú Mézes Mackóval. – Mindig is arra törekedtünk, hogy senkinek ne kelljen aggódnia az árak miatt, amikor hozzánk jön.

 
Ma sem okoz senkinek gondot, hogy kifizesse a málnahabos női szeszély árát.

Mindezt megerősítette a talponállóban a régi fotókat megörökítő sashalmi nyugdíjas óvónő, Tóth Márta is, aki ifjúkori emlékei miatt látogatott ide az utolsó napok egyikén.

– Sokat jártunk színházba, gyakran beugrottunk. Nem gondoltuk, hogy itt ücsörögni kellene, a Jégbüfé nem az a hely volt.

A fiatal grafikus, Tillmann Hanna képzőművészeti egyetemi szakdolgozatát írta a Jégbüféből. – A Jégbüfé 1952-ben nyitott – mondta Tillmann Hanna. – A névadó, aki a jég előtaggal különböztette meg a büfét a többi népbüfétől, Papp Endre, a Mátyás-pince korábbi vezetője volt, állítólag ő a brassói aprópecsenye atyja. Sokat mesélt nekem a büfé hőskoráról Szabó Pál, aki negyven évig dolgozott itt. Míg a népbüfékben bablevest és tésztát árusítottak, a lebombázott Erzsébet híd melletti Felszabadulás téren parfét lehetett vásárolni, méghozzá olyan mennyiségben és minőségben, ami unikum volt a városban. A büféről Gerő Ernő azt mondta, igazi forintgyár, mert hosszú sorokat látott kígyózni a fagylaltot akkoriban egy forintért áruló cukrászda előtt.

A Jégbüfé 1952-ben nyitott az egykori Felszabadulás téren
A Jégbüfé 1952-ben nyitott az egykori Felszabadulás téren
FORTEPAN

Ötvennyolcban fordulat állt be a Jégbüfé történetében, mert a kreatív főnöknek, Straub Józsefnek köszönhetően Bori István mestercukrász kijuthatott a brüsszeli világkiállításra – állítólag ők ketten találták ki a somlói galuskát, ami később a modernebb gyümölcsös tortákkal meghódította az egész országot. Míg Bori beleszagolt a Nyugat szabad levegőjébe, itthon egy brutális fagylaltmérgezés borzolta a kedélyeket. A Jégbüfé pincéje, ahol a régi, faszerkezetű fagylaltos hűtőszekrények álltak, dugig volt patkányokkal, méreg került a fagylaltba.

Az ’56-os disszidensek később visszatérve általában a túrós táskát keresték,

ennek ízét vitték magukkal, amikor külföldre távoztak. A hetvenes években felpörgött az üzlet, a fagylalt állandó sláger lett, nyáron naponta 13,5 mázsa (26 ezer gombóc!) fogyott el. Egy időben ez volt az egyetlen hely Magyarországon, ahol télen is lehetett fagylaltot kapni.

Hogy mi volt a különleges ebben a cukrászdában? Jó helyen volt, és krémesmajszolás közben meg lehetett bámulni a városi forgatagot. – A szakdolgozatom alcíme is ez: Budapest időtortája – jegyezte meg mosolyogva Tillmann Hanna. – Egy időzárvány volt, pompás süteményekkel. Ezért fognak rá sokan szívesen emlékezni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.